EcoDesign kandalló

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ECODESIGN KANDALLÓ TULAJDONSÁGAI

Hogy ne legyen tele a hócipőnk a hideggel, még pont időben vagyunk, hogy beszerezzük új fűtési eszközünket, a biztos meleget adó EcoDesign kandallót. Mit jelent az EcoDesign megjelölés, és miért is szolgál jól egy ilyen kandalló – ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

MI AZ AZ ECODESIGN?

A dizájnkandalló a hagyományos kandallókhoz hasonlít, formájában azonban követi a modernebb stílust, tehát elmondható, hogy olyan elsősorban otthonokba és helyiségekbe illik, ahol a környezet, a bútorok és a ház kialakítása ennek felel meg. A dizájn szó azonban nem azt jelenti – mint ahogyan sokan első hallásra gondolnák –, hogy csak egy, kinézetében kandallóra emlékeztető fűtőtestről van szó, hiszen bizony ez valóban egy kandalló, amit fával kell megrakni, és tényleg a lángok égését nézhetjük este a kis üvegjén keresztül. A megnevezésben azonban a kulcs az „Eco” szó, amelyet mindjárt el is magyarázunk, hogy pontosan mit takar.

Az EcoDesign tulajdonképpen egy normát, vagyis egy szabályrendszert jelöl, amelyet az Európai Bizottság 2016-ban fogalmazott meg és fogadott el – ez a szilárd tüzelésű kandallók működését szabályozza. Amit fontos kiemelnünk még ezzel kapcsolatban, hogy minden uniós országnak át kell térnie erre a típusra 2022 januárjára, tehát tulajdonképpen 2019-ben már teljesen felesleges nem EcoDesign kandallót vásárolnunk, hiszen 2 éven belül nem is lehet majd olyan kandallót vásárolni, amely nem viseli ezt a jelzést. Érdemes már most egy ilyen kandallót beszerezni, hiszen ezzel be is biztosítjuk magunknak a minőséget.

AZ ECODESIGN KANDALLÓ ELŐNYEI

Az EcoDesign kandalló tökéletes égést nyújt a fának, és mivel dupla vastag acéltestből készül, ez biztonságot is jelent. Kisebb a CO-kibocsátás, és mivel tökéletesített a fa égése, így akár a tűzifa mennyiségét 40 százalékkal tudjuk csökkenteni. Ezzel, természetesen, csökken a hamu is, így ez egy környezetkímélő kandallónak minősül.

Fontos kiemelnünk, hogy az EcoDesign kandalló használatával nem szennyezzük a környezetünket, amely ma egy igazán fontos szempont, ha új fűtőeszköz választásáról van szó. Mivel a fa megújuló energiaforrás, ezért az ezzel való tüzelés tökéletes választás, az EcoDesign norma pedig pontosan azt szabályozza, amely eddig káros lehetett a levegőnkre, így környezetünkre. A tűzifa tisztán ég el, nincs az égésnél melléktermék, a keletkező pernyét pedig lehet komposztálni, kiváló trágyaként funkcionál, sőt, télen a jeges járdára szórva tehetjük a legjobbat vele, hiszen a sótól eltérően, ez a földbe kerülve: nem okoz károkat.

Természetesen a sok pozitív tulajdonság mellett nem feledkezhetünk el az esztétikáról sem. Az EcoDesign kandalló felépítésben nemcsak arra törekedett, hogy megfeleljen az előírásoknak, hanem arra is, hogy tényleg jól mutasson a házban. Ezek a kandallótípusok általában korommentes üvegből készülnek, így tökéletesen látszik, hogy hogyan is ég a tűz a kandallónkban. A téli hideg estéken ez még jobban feltölti meleggel a színünket.

Ha tehát éppen most áll kandallóvásárlás előtt, mi melegen ajánljuk az EcoDesign kandallókat, mert hatékonyak, környezetkímélők, esztétikusak, és tényleg befűtik a teret – nincs több fázás, jöhet a tél!