Dizájnkandalló

Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

DIZÁJNKANDALLÓ – AZ ESZTÉTIKA ÉS A HATÉKONYSÁG TALÁLKOZÁSA

A dizájnkandallók ideális választást jelentenek számunkra, ha szeretjük a kandallók által képviselt, hagyományos fűtési megoldásokat, a lakásunk lakberendezése mégis modernebb vonalvezetésű fűtőkészülékeket követel meg.

A dizájnkandallók rendkívül igényes megjelenéssel rendelkeznek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hatékonyságuk másodlagos figyelmet kapott volna a gyártóktól. Nagy fűtőértéküknek és teljesítményüknek köszönhetően akár tágas terek fűtésére is alkalmasak lehetnek.

Érdemes észrevenni, hogy a dizájnkandallók szinte kivétel nélkül acéllemez tűztérrel rendelkeznek. Ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a lemezkandallók képesek felvenni a versenyt az öntvényből készült társaikkal, így nagyszerű választást jelenthetnek magas minőségi elvárások esetén is. Nagy előnyük a széles méret- és formaválaszték, ráadásul kifejezetten modern hatást képesek biztosítani, így nagyszerűen illenek a korszerű lakberendezéssel rendelkező otthonokba. Esetükben a formai kialakításnak csak a tervezők képzelete szabott határt, így sokféle megoldással találkozunk; a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található dizájnkandallók némelyike homokköves borítással készül, más dizájnkandallók pedig az acéllemez igényességét használják az esztétikai értékük kiemelésére.

Érdemes tudni, hogy minden egyes acéllemezt óvni kell a túlzott hőhatástól, szerencsére a gyártóknak erre is van megoldásuk. Minden egyes acéllemezből készült dizájnkandalló rendelkezik valamilyen béléssel, ami megóvja a lemezt az extrém hőtől; a leggyakrabban samottot, vermikulitot vagy öntvényt használnak erre a célra. Persze ez a szigetelő bélés is meggyengülhet idővel, ilyenkor cserére lehet szükség. Szerencsére ez a lemezkandallók esetén relatív egyszerűen elvégezhető, tehát a kandalló felújítása nem okozhat különösebb gondot. Ugyanakkor meg kell említeni az lemezkandallók talán egyetlen negatív tulajdonságát is; a felfűtési idejük hosszabb, mint az öntvénykandallóké, így a hőleadásuk is lassabb, vagyis több időre van szükség, míg egy ilyen kandallóval felfűtjük a lakást.

A dizájnkandallók rendszerint szabadon álló kandallók, ennek köszönhetően rugalmasan dönthetünk az elhelyezésről, természetesen a füstelvezetés lehetőségeinek szem előtt tartása mellett! Az elhelyezéssel és telepítéssel kapcsolatban azonban több más szempontot is érdemes figyelembe venni, illetve szem előtt tartani. Mindenekelőtt biztosítanunk kell a dizájnkandalló számára a stabil talapzatot. Ez szerencsére nem jelenthet különösebb gondot megfelelő burkolat esetén, de figyeljünk arra, hogy a kandalló ne billeghessen. Tehát a kandallónak mindenképpen stabil helyre kell kerülnie!

Érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk a parketta vagy a padló számára is, ezt talapzat segítségével tehetjük meg. Meg kell védenünk a hőérzékeny felületeket a túlzott hőhatástól, ami akár tönkre is tehetné a burkolatot. Arra is figyelni kell, hogy a talapzat túllógjon a kandalló alapterületén. A kandalló tűztérnyílása előtt nagyjából 50 centiméteres távolságig érdemes talapzatot biztosítani, az oldalsó sávokban 25-25 centiméter is elegendő lehet.

Remek szolgálatot tesz egy „biztonsági zóna” is, amely területről eltávolítunk minden éghető anyagot. Biztosan remekül festene egy puha szőnyeg a dizájnkandalló közelében és egy belibbenő függöny is emelné a szoba esztétikai értékét, ezek azonban tűzveszélyt jelentenek, így semmiképpen sem helyezhetjük el őket a kandalló közvetlen közelében. A „biztonsági zóna” nagyjából 80-100 centimétert öleljen fel!

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy milyen tüzelőanyagot használhatunk a dizájnkandallók esetében, illetve melyik tüzelőanyagokat érdemes előnyben részesíteni… Mindenképpen érdemes ellenőrizni a terméklapokon, hogy az adott készülék esetében a gyártó milyen tüzelőanyagot ajánl, de alapvetően ki lehet jelenteni, hogy a dizájnkandallók tüzelőanyaga a keményfa.

Érdemes ejteni néhány szót magáról a tűzifáról is, hiszen alapjaiban határozza meg, a dizájnkandalló mennyire lesz hatékony fűtőberendezés. Érdemes tudni, hogy a frissen kivágott fa nedvességtartalma nagyjából 50% körüli. Ez rendkívül magasnak számít, az ilyen fa fűtőértéke nagyjából 6-7 MJ/kg, vagyis igencsak alacsony… Ha frissen vágott fával próbálnánk tüzelni, sercegő hangot hallanánk, de csak veszteségesen melegíthetnénk fel az otthonunkat. A tűzifának száradásra van szüksége ahhoz, hogy a fűtőértéke kellően magas legyen. Ha 15-20 százalékos nedvességtartalmat szeretnénk elérni, ami keményfa esetében nagyjából 15 MJ/kg fűtőértéket jelent, akkor a fát legalább egy szezonközi időszakban szárítanunk kell. Erre a célra ideális megoldást jelentenek a féltetős épületek, amelyek megvédik a fát az esőtől, de lehetővé teszik, hogy a levegő átjárja és kiszárítsa a rönköket. Mindez azt jelenti, hogy legkésőbb a fűtési szezon végén meg kell vásárolnunk azt a tűzifát, amit majd a következő télen fogunk eltüzelni. Noha a fával történő fűtés igényel némi munkát, hiszen gondoskodnunk kell a tüzelő megvásárlásáról, az aprításáról és a behordásáról, a dizájnkandallók által nyújtott igényesség bőven megéri ezeket a fáradozásokat.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos dizájnkandallót találunk, amelyek közül könnyedén kiválaszthatjuk az igényeinknek és az ízlésünknek leginkább megfelelő fűtőkészüléket! Válasszuk a nekünk tetszőt, és biztosítsuk a családunk és önmagunk kényelmét hangulatos és igényes dizájnkandallókkal!