Speciális csaptelep

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SPECIÁLIS CSAPTELEP, MINT A VÍZADAGOLÁS EGYEDI MÓDJA

SPECIÁLIS CSAPTELEP, MINT A VÍZADAGOLÁS EGYEDI MÓDJA

A konyha és fürdőszoba, de akár a kertek elengedhetetlen tartozékai a csaptelepek. Ma már el sem tudjuk képzelni életünket, háztartásunkat vezetékes víz nélkül. A víz az egyik alapelem, ezért gyakorta szükségünk van rá, ami azt vonja maga után, hogy igen sokszor használjuk csapjainkat. Nem mindegy, milyet választunk lakásunk és önmagunk biztonsága érdekében!

A csaptelepek részét képezi a csaptest, ez különböző betéteket, rögzítő gyűrűket tartalmaz, emellett szabályozó karokat, amelyek a hideg- és meleg víz szabályzását hivatottak szolgálni, tartalmaznak emellett kifolyócsövet és gyöngyöző betéteket. A csaptelep típusától függően további részei is vannak.

Működése úgy történik, hogy a benne található hengeres gömböt valamilyen eszköz, eljárás segítségével el kell fordítani; igazából a csaptelep nem más, mint egy egyszerű szelep, amely mozgatás során aktivizálódik vagy záródik el, és a hideg- és meleg víz mennyisége, illetve annak aránya szabályozható benne. A csaptelepek tervezése és kialakítása folyamatosan változik és bővül, esztétikai és működési szempontok alapján egyaránt. A mai legjellemzőbb fajták között tartjuk számon a hideg vizes csaptelepek mellett a kétkaros, egykaros, nyomógombos, infrás és termosztátos csaptelepeket.

A hideg vizes csaptelepeket csak hideg vagy esetleg előre kikevert vízhőmérséklet használatánál alkalmazzák. A leggyakrabban alkalmazott típus a kétkaros csaptelep, amely a hideg- és melegvíz biztosítást egy szerkezeten belül oldja meg, egyszerre történő megnyitással szabályozhatjuk a kiáramló víz hőmérsékletét és mennyiségét. Kerámiabetéttel ellátott változata tartós használatot biztosít.

Víztakarékossági vizsgálat során az egykaros típus bizonyult a legmegfelelőbbnek, ennek működtetése nagyon egyszerű, aktivizálásához csupán egyetlen kar elmozdítására van szükség. A víz hőmérséklete így keveredik ki. Amikor a kart megemeljük, tehát felfelé mozdítjuk, megindul a csaptelepből a víz, amikor viszont jobbra vagy balra fordítjuk a kart, akkor a víz hőfokát tudjuk szabályozni. Az infrás változat egy érzékelő segítségével indítja el a vizet.

Speciális csaptelepekről akkor beszélünk, amikor valamilyen különleges, nem egyszerűen használatos, mindennapi csaptelepekről van szó. Ide tartoznak például a bidékhez felszerelt csaptelepek, vagy a falsík alatti csaptelepek, a víztisztító berendezések csapjai, valamint a mosogatógéphez használt csaptelepek stb.

Ezen termékek kiválasztása és beszerelése is körültekintést igényel, ugyanis nem egyszerűen, nem szokványos eszközigénnyel állunk szemben. Érdemes vásárlás előtt körültekintően érdeklődni, bidécsaptelep esetében összhangban kell legyen a már megvásárolt bidé típusával és a többi csapteleppel, de más speciális csaptelepek esetében is hasonlóan kell eljárnunk.

Fogantyú tekintetében beszélhetünk keresztfogantyús, lyukas fogantyús, teli fogantyús, műanyag fogantyús csaptelepekről. Mindegyik a praktikusságra törekszik, nekünk kell eldönteni, hogy melyiket szeretnénk használni. Itt választáskor tisztíthatósági, kényelmi és esztétikai szempontok is közrejátszanak.

Szerelési módok tekintetében is változók a csaptelepek, amikor speciális-, mondjuk, bidécsaptelepről van szó, elengedhetetlen a hideg-meleg víz jelenléte, míg egy víztisztítóhoz használt csaptelep esetében ez nem követelmény. Az adagolási kapacitás is fel van tüntetve a termékeken, ezt általában percenkénti mennyiségben szokták meghatározni, például 5 liternyi víz adagolása percenként.

Bidécsaptelepek esetében kiemelkedően fontos a víz hőmérsékletének pontos szabályozhatósága, a vízsugár megfelelő beállíthatósága és kényelmes használhatósága.

Tisztántartásukra érdemes figyelmet fordítani, el kell kerülni a vízkövesedést, rozsdásodást, annak érdekében, hogy minél tovább tudjuk használni ezeket a különleges, ugyanakkor nagyon hasznos eszközöket, amelyek a mindennapi higiénia fenntartásában kiemelt szerepet játszanak.

Formák tekintetében is gazdag a termékpaletta. Amennyiben bidécsaptelepet szeretnénk vásárolni, értelemszerűen figyelembe vesszük fürdőszobánk, toalettünk stílusát. Kivitel tekintetében is mindenkire gondoltak a gyártók, vannak, akik a modernebb, vagy akár szögletes, esetleg lekerekített formákat részesítik előnyben.

Az infrás csaptelepek esetében, a kor technikai vívmányainak köszönhetően, a legmodernebb gyártási technológiák révén előállított termékekkel is találkozhatunk. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő speciális csaptelepet.