Emelkedő irány beállítása

Álmennyezet

Az álmennyezeteket nem a mai kor szülte. Már az ókori építészetben is használták őket a mennyezet csökkentésére és annak díszítésére. Ezeket a funkciókat ma is megőrizte, azonban az utóbbi időben az álmennyezetek sokkal nagyobb választási lehetőségeket kínálnak. Hatalmas választékkal találjuk szembe magunkat, amikor álmennyezeti ötleteket nézegetünk. A letisztult, kifinomult megoldásoktól egészen a modern, szabadabb kialakítású mennyezetekig bármit találhatunk.

Egy precíz és minőségi kivitelezésű mennyezet megadja a helyiség karakterisztikáját. Kétféle álmennyezetet tudunk megkülönböztetni, az egyik a monolit, amelynek anyaga a gipszkarton, a másik pedig a kazettás álmennyezet.

Gipszkarton álmennyezet

A gipszkarton álmennyezetek ma nagyon elterjedtek a belsőépítészet körében. Számtalan lehetőséget tudunk megvalósítani általuk. Mivel a gipszkarton igen könnyen vágható, szabható anyag, szinte csak a képzelet szab határt a kivitelezésnek. Bármilyen stílusú otthonról is legyen szó, biztos mindenki megtalálja a számára megfelelő típust. Gyönyörű íves, lépcsőzetes, szögletes formákat lehet kialakítani belőle. Nagyon gyakran látni olyan álmennyezeteket, amelyek spotlámpákkal vannak ellátva. Akár fénycsíkokat is szereltethetünk bele vagy hangszórókat, így tökéletes, hangulatos otthont varázsolhatunk magunknak.

Nemcsak új és dizájnos mennyezetek építésére használják, javítási munkákhoz is tökéletes megoldást nyújt. Otthonunk bármelyik részén használhatjuk, legyen szó nappaliról, konyháról vagy a folyosóról.

Akár még a fürdőszobában is alkalmazhatjuk, de ebben az esetben mindeneképp nedvességálló gipszkartont vásároljunk. Ezek a lapok vízfelvételt gátló adalékanyagokkal vannak ellátva. Az ilyen impregnált lapok nedvességfelvétele jóval kisebb a normál gipszkarton építőelemeknél. Még a 90%-os páratartalmú helyiségekben sem deformálódnak.

Az álmennyezeteket nem csak esztétikai szempontból használhatjuk. Amennyiben lakásunk mennyezete túl magas, a mennyezet magasságának csökkentésére is alkalmas. A nagyobb, magasabb szobák fűtése költségesebb, így ez igen jó megoldást jelent. Ebben az esetben nincs szükség a mennyezet dizájnos kialakítására, gipszlapokkal egy letisztult, egyenes, sima mennyezetet is ki tudunk építeni.

A gipszkarton álmennyezet nagyfokú tűzálló képességgel rendelkezik. A gipsz 20%-ban kötött kristályvizet tartalmaz, ami megakadályozza az égést, valamint a tűz terjedését is.

Előnyös tulajdonsága, hogy hő hatására nem tágul, így nem is reped. Ezért szükség szerint elegendő a felületet adott időközönként csak lefesteni, nincs szükség a repedések eltüntetésére. A gipszkarton konstrukciók igen masszívak, stabilak és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Remek hő- és hangszigetelők, telepítésük gyors és egyszerű. Teljesen környezetbarátak, hiszen csak természetes összetevőkből állnak, amelyek nem károsak az emberi szervezetre. Felszerelésük alacsony anyagköltséggel jár. A többi építőanyaghoz képest kedvező árban kaphatók. A felsorolt előnyök mellett: rendkívül esztétikus megjelenést kölcsönöznek otthonunknak. Segítségükkel elrejthetjük az összes szabálytalanságot a mennyezeten.

Hátrányuk, hogy alacsony mennyezetű helyiségekben nem javasolt a használatuk, mert a szoba így még alacsonyabb lesz.

Felszerelésük

Elsőként a mennyezet szintjét kell meghatározni, majd kijelölni azokat a helyeket, ahol a főprofil felfüggesztéseit rögzítik, ezt követi a főprofil felszerelése a mennyezet peremén. Miután a keret megvan, a méretre szabott gipszkartonok felszerelése következik. Az utolsó szakaszban meg kell oldani a csavarok és varratok elfedését, erre egy réteg alapozó kerül, majd gletteléssel és festéssel fejezzük a munkát.

Kazettás álmennyezetek

A gipszkarton álmennyezetek mellett igen elterjedtek a kazettás mennyezetek is. Igen esztétikus, és letisztult látványt nyújtanak. Leginkább felújított iskolákban, egészségügyi intézményekben, irodákban, hotelekben, áruházakban és az ezekhez hasonló létesítményekben találkozhatunk velük. Manapság azonban egyre nagyobb teret kap lakásainkban is. Nagy előnyük, hogy bonthatók, így könnyen hozzá tudunk férni a felettük elhelyezkedő kábelekhez, szellőzőrendszerhez. Másik előnyük, hogy könnyen és gyorsan szerelhetők, valamint igen dekoratívak. Jó hő- és hangszigetelők. A lapok gyorsan cserélhetők, ami nem jár piszokkal. Felszerelésük por és piszok nélkül kivitelezhető. A könnyen visszabontható paneleknek köszönhetően igen közkedveltek, hiszen jó megoldást nyújtanak a szellőzőrendszer, a fűtés, a kábelek, kamerák, világítás, valamint minden háttértechnika diszkrét elhelyezésére.

Card logos