Áruházaink 2024. 05. 19-20. (hétfő-vasárnap) ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Szárazépítészet

Megtekintés Rács Lista

1-9/194 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/194 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZÁRAZÉPÍTÉSZET

A szárazépítészet gyors építkezési mód, amely nem jár különösebb hulladékokkal. Viszonylag tiszta építkezési mód, nincs szükség vizes módszerekre. Kevesebb anyag is kell hozzá, így kőművest sem igényel. A gipszkartonprofilok képezik a szárazépítészet alapját. Alapanyaguk a gipsz és a kartonpapír. Előnyeinek köszönhetően előszeretettel használják felújításoknál és új építésű házaknál is. Fölszerelése történhet ragasztással és vázszerkezetre való felhelyezéssel. Ez olyan egyszerű, hogy szinte mi magunk is elkészíthetjük. A gipsznek köszönhetően nagyon könnyen vágható, így még a legbonyolultabb és legkreatívabb megoldásokat is kivitelezhetjük vele. A szárazépítészet ideális megoldás abban az esetben is, ha el szeretnénk kerülni a vakolást. Kitűnően megfelel a mennyezet javítására is.

SZÁRAZÉPÍTÉSZET ELŐNYEI

A szárazépítészet előnye, hogy az ilyen módon történő építkezés kis gonddal és kevesebb piszokkal jár. Nincs szükség vízre, téglára, habarcsra. A munkánk sokkal gyorsabban halad, ha gipszkartont használunk, hiszen a profilok felszerelése után már csavarozhatjuk is a nagyméretű gipszkarton táblákat. A hézagolás után, ami igen precíz munkát igényel, már festhetjük is a falunkat vagy mennyezetünket. Előnyük még, hogy tükörsima felületet varázsolnak, még a legöregebb házfalakból is. Ezt viszont ízlésünknek megfelelően bármilyen színre lefesthetjük. A simaság garantált lesz, ami kellemes közérzetet biztosít az ott lakóknak.

Súlyuk könnyebb a téglánál. A habarccsal történő építkezés után meg kell várni, hogy az alaposan megszáradjon, így már ez is hosszadalmasabbá teszi a munkálatokat. A szárazépítészet előnye, hogy már néhány óra után megszárad a munkafelület, és a festést vagy a burkolást már meg is kezdhetjük.

Bármilyen belsőépítészeti elképzelésünket meg tudjuk vele valósítani, ha ketté szeretnénk osztani a nappalit, ha lejjebb szeretnénk engedni a mennyezetet, vagy ha rejtett világítást szeretnénk. Válaszfalak esetében pedig sokkal kevesebb helyet foglalnak el a lakás alapterületéből, mint a hagyományos téglafalak. Amennyiben ráununk a válaszfalra, azt könnyen szét is bonthatjuk. A téglafalakkal ezt nem tudjuk ilyen egyszerűen megcsinálni, hiszen rengeteg porral, törmelékkel kellene szembenéznünk, ami sem a bútoroknak, sem a parkettának nem tenne jót.

A szárazépítészet alkalmával felhasznált gipszkarton előnye, a gipsznek köszönhetően, a jó hő- és hangszigetelő képessége is. A gipszkarton előnye továbbá, hogy nem éghető. A gipsz 20%-ban kötött kristályvizet tartalmaz, ami megakadályozza az égést, valamint a tűz terjedését is.

Előnyös tulajdonsága, hogy hő hatására nem tágul, így nem is reped. Ezért szükség szerint elegendő a felületet adott időközönként csak lefesteni, nincs szükség a repedések eltüntetésére.

A gipszkartonnak van egy igen érdekes tulajdonsága, hogy magába szívja a nedves levegőt, ezt raktározza, majd, amikor szárazabb lesz otthonunkban a levegő, kipárologtatja. A szárazépítészet során felhasznált anyagok kétoldali kartonburkolatból állnak. Közöttük pedig a gipsz helyezkedik el, ami teljesen illatmentes, semmilyen egészségkárosító tulajdonsága nincs. Ez a kombináció környezetbarát építkezést tesz lehetővé.

A szárazépítészettel létrejött konstrukciók igen masszívak, stabilak és hosszú élettartammal rendelkeznek. A gipszkartonlapokat akár autóval is szállíthatjuk, nincs szükség külön szállítóeszközre, mint a tégla szállításánál.

A gipszből készült falak terhelhetők. Megfelelő szögek és dübelek segítségével biztonságosan rögzíthetünk rá tárgyakat és akár bútordarabokat is. A dübelezés művelete is sokkal egyszerűbb ennél a faltípusnál. A gipszlapok felszerelésekor nem keletkezik sok hulladék, így a környezetre sincs káros hatással. Nem termelünk vele nagymértékű szemetet sem.

ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

A szárazépítészet során használt gipszkarton igen széles felhasználási területtel rendelkezik. A tégla válaszfalak helyett gipszkarton válaszfalakat is használhatunk. Előnyük, hogy egyszerűbben és gyorsabban elkészíthetők. Előtérfalként, mennyezetként és álmennyezetként is kitűnő megoldást nyújtanak. Amennyiben álmennyezetet készítünk, a lehetőségek széles skálája áll a rendelkezésünkre, igen látványos megoldások valósíthatók meg a segítségükkel. Akár a világítás, a szellőzés vagy a klíma tartozékai is beépíthetők. Használhatjuk a mennyezet esztétikai javítására, zsaluzási hibák eltakarására vagy a belmagasság csökkentésére. Tetőterek borítására is megfelel. Az ügyesebb szakemberek gipszkartonból még polcrendszereket, komplett bútorokat is készíthetnek gipszkartonból. Ezek időtállók, és jó teherbíró képességgel rendelkeznek, és ha az szükséges, gond nélkül átfesthetők.