Lépcső

Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉPCSŐ

Egy lépcső alapvetően meghatározza egy ház karakterét. Ma már széles körben gyártanak kész lépcsőket, illetve lépcsőelemeket, amelyek összerakásával, gyors beszerelésével új formákat vihetünk otthonunk belterébe.

MIRE VIGYÁZZUNK A LÉPCSŐ MÉRETEIVEL KAPCSOLATBAN?

Amikor lépcsőt építünk be az otthonunkba, fontos ügyelnünk a méreteire. Általában a lépcső huzamosabb ideig marad a belső tér ékessége, ezért figyelnünk kell arra, hogy mind a kisgyerekek, mind az idősebb emberek szükségleteinek megfeleljen. Vigyáznunk kell a fellépésre szolgáló magassággal, hogy egy lépcsőfok se túl magas, se túl alacsony ne legyen. Az ideális magasság 17-20 centiméterig terjed. A belépési mélységnek, vagyis a lépcsőfok szélességének legalább 26 centiméternek kell lennie, hogy kényelmesen elférjen rajta a lábunk. A biztonságos közlekedés érdekében az esetleges fordulók szögére és a megfelelő kapaszkodókra is fektessünk hangsúlyt! A lépcsőkorlátnak körülbelül 90 cm magasan kell elhelyezkednie. A korlát merev rögzítése és a megfelelő fogás biztosítása elengedhetetlen kritériumok. Legalább ugyanilyen fontos a megfelelő megvilágítás, amennyiben lehetséges, természetes fénnyel és mesterséges fénnyel is egyaránt.

HOVA HELYEZZÜK EL A LÉPCSŐT A LAKÁSBAN?

A mai lakások nagy része több szintből áll, különösen divatba jöttek az ún. galérialakások. Amikor lépcsőt tervezünk beépíteni, két alapvető szempont merülhet fel a helyével kapcsolatban: a lépcső a lakáson belül kerüljön elhelyezésre, vagy külön lépcsőházat, ún. lépcsőbokszot alakítsunk ki neki. Mindkét esetben más és más kényelmi, anyagi és egyéb szempontok kerülnek elbírálásra.

Amennyiben beépítjük, csökkentheti a lakás alapterületét, és óvatosnak kell lennünk, hogy ha többen lakunk egy fedél alatt, minimálisan zavarjuk egymást a lépcsőzéssel. A fűtés szempontjából sem árt kalkulálni azzal, hogy mivel a meleg levegő felfelé távozik a szintek közötti nyíláson keresztül, a felső szinten általában mindig melegebb lesz. Előfordulhat huzat is a nyíláson keresztül.

Ha a lépcsőt lépcsőbokszba helyezzük, akkor a fűtést és a hőingadozást könnyebb így szabályozni, a közlekedéssel is kevésbé zavarjuk egymást, viszont esztétikai szempontból nem biztos, hogy jobban oldottuk meg a helyzetet. Ezért fontos mérlegelni, hogy melyik megoldást válasszuk, illetve melyik helyiségeket, helyiségcsoportokat kösse össze a lépcső.

A kettőnél több szintes lakásnál a lépcsőnek még fokozottabb szerepe van a térszintek kapcsolódásában és a beltér optimális megtervezésében. Az építészek szerint a legjobb megoldást akkor választjuk, ha a lépcsőt otthonunk szívébe helyezzük el. Annak a helynek közel kell lennie a lakás súlypontjához, ahová a lépcső megérkezik. Ha mégis az esztétikai szempontok alapján választunk helyet a feljárónak, akkor egy tapasztalt térépítész segítsége nélkül ne vágjunk bele a kivitelezésbe!

ESZTÉTIKUS LÉPCSŐ KIALAKÍTÁSA

A lépcső kialakításánál elsősorban a funkcionális szempont az elsődleges, de mindemellett csöppet sem elhanyagolható, hogy a belső tér ékességeként szép látványt nyújtson. Harmonikusan illeszkednie kell a lakás hangulatához, színeihez, formáihoz vagy éppen ellenkezőleg: kirívó, eltérő jellegével újító kontraszthatásként vonzza majd a tekinteteket. A szerkezet anyaga ugyanúgy fontos, mint a szakemberek általi kivitelezés. Legproblémásabb, legkényesebb anyagnak az acél számít, ugyanis az acélszerkezeten mindenféle javítás, újbóli hegesztés, csavarozás meglátszik, és csúnya képet mutat. Azonban ezt a szerkezetet egy kis furfangossággal és burkolással át lehet alakítani falépcsővé! A tűlevelű faanyagok közül közkedvelt a lucfenyő, a vörösfenyő és a duglaszfenyő, míg a lombos fák közül a tölgy, a juhar, a kőris és a bükk különböző fajtái. Igen esztétikusan mutat, de nagy veszélyforrás lehet, ha a lépcsőfokokat magasfényű festékkel festjük le, mert könnyen megcsúszhatunk rajtuk. Ugyanez a helyzet a műanyag burkolású lépcsőkkel. Ilyen esetben nagy gondot kell fordítanunk a biztonságos csúszásgátlók felhelyezésére. A legszebb lépcsőt, kétséget kizárólag, fából lehet elkészíteni, méghozzá kézi szerszámokkal, facsapokkal és hagyományos díszítőelemekkel. Ehhez fémszegeket, csavaros megoldásokat nem ajánlatos használni. Természetesen az efféle munka időigényes, nagy szakértelmet követel, és drágább a többi változatnál. A lépcsőn és a körülötte lévő világos, valamint fényes, csillogó, fémes felületektől, illetve a tükröktől a tér tágasabbnak tűnik. Ellentétben: a matt, fénytelen és sötét felületek szűkebb tér illúzióját keltik. Érdekes megoldások születhetnek a színek kombinálásából és a kontrasztok hangsúlyozásából is.