Lépcső és korlát

Megtekintés Rács Lista

1-9/79 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/79 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉPCSŐ ÉS KORLÁT

Mindenki saját ízlése szerint formálja, alakítja otthona berendezését, amelyben a lépcső és a korlát kapja az egyik leghangsúlyosabb szerepet. Az új trendeknek hódoló építészek minden formát leegyszerűsítenek, lebontanak, csak az alapokat hagyják meg, hogy minden elemet önmagáért szeressünk a maga egyszerűségében, így történt ez az utóbbi időben a korlátokkal is. A minimál stílus egyszerűen eltüntette a korlátokat, mint a lépcső részét.

MIÉRT FONTOS A KORLÁT?

Igaz, hogy a lépcső önmagában is megállja a helyét otthonunkban, de nem tudhatjuk, hogy ki fogja majd használni életünk folyamán. Akár kisgyermek, akár idősebb vagy mozgássérült személy is lehet a vendégünk, ezért biztonsági okokból célszerű minden szempontnak megfelelően kialakítani ezt a területet. Ezért fontos, hogy lépcsőnkhöz tartozzon korlát, illetve kapaszkodó is. Korlát nemcsak a lépcső mellé kerülhet, a teraszok, erkélyek nélkülözhetetlen részeként is funkcionál. Főként a szintkülönbségek miatt elengedhetetlen, mert belekapaszkodunk, támaszkodunk rá, és ha nem lenne, leeshetnénk. A kapaszkodók pedig a ház bármely részére felszerelhetők, ahol arra éppen szükségünk van. Praktikus megoldást nyújt a fürdőszobában a fürdőkád mellett vagy 2-3 foknyi lépcső mellett, ahová nem tennék külön korlátot. Legbiztonságosabb a 4-5 centiméter átmérőjű, kör keresztmetszetű, csúszásmentes kapaszkodó. A legkényelmesebb, ha a faltól 4,5 cm-re helyezzük el a markolatot, valamint, ha a két vége közelében rögzítjük jó erősen, hogy a kezünk végig csúsztatható legyen a lépcső teljes hossza mentén. Kellemetlen, ha fel, illetve lemenés közben valahol el kell engedni a kapaszkodót. Jó, ha eltér a környezet színétől, mert sok esetben pillanatok alatt menthet meg valakit, ha megbotlik, és ösztönösen a kontraszt miatt könnyen meglátja, elkapja ezt a kapaszkodót. Ha ugyanolyan a színe, mint a falé, nehéz észrevenni. Amennyiben a lépcső két méternél szélesebb, fontos mindkét felére kapaszkodót szerelni a korlát tetejére. Ha a kis gyerekek mászását és kapaszkodását sem szeretnénk figyelmen kívül hagyni, akkor a kapaszkodót meg lehet hosszabbítani egészen a padlózatig. Ezzel biztonságosabbá tehetjük a legkisebbek közlekedését otthonunkban. A szabályzat szerint a korlát függőleges oszlopai között 12 cm az a távolság, amin egy éppen járni kezdő gyermek sem eshet ki. A vízszintes elemeknél is célszerű ugyanezt a távolságot figyelembe venni. A legbiztonságosabb megoldás, ha a lépcsők végére ajtórácsot, más néven babarácsot szerelünk. Ezt a tartozékot külön is megvásárolhatjuk, némely fajtát fúrás nélkül, csavarozással egyszerűen felszerelhetjük. Biztonsági zárszerkezettel vannak ellátva, ezért a gyerekek nem tudják kinyitni a zárat. Anyaguk lehet kizárólag fémből, fa és fém, valamint fém és műanyag kombinációjából. Nyílásirányuk szerint vannak egy-és mindkét irányba nyíló rácsok. A biztonsági rácsok szolgálhatnak más funkcióra, például térelválasztásra: játszósarok kialakítására is.

MILYEN LEGYEN?

Ma már rengeteg féle anyagból készülhet a korlát: téglából, fából, fémből, üvegből, rugalmas, de nagy terhet elbíró anyagokból. Különféle térhatást érhetünk el a különféle anyagok felhasználásával attól függően, hogy nagyobbnak vagy szűkebbnek szeretnénk láttatni a teret. A sötét, mély, matt hatású anyagoknak mindig térszűkítő hatásuk van, míg a világos, csillogó, fényes felületek megnövelik, tágítják a felületeket, a tereket. Klasszikus megoldásnak számít a falépcsőhöz rendelt fakorlát, amely a legotthonosabb hatást kelti. A fát eredeti, tömör állapotában is fel lehet használni, azonban fontos kiemelni környezetbarát szempontból, hogy rengeteg fajta változata vásárolható meg az újrahasznosítható faanyagoknak. Természetesen lépcsőből és korlátból is széles kínálat áll rendelkezésünkre újrahasznosított, ám modern, mutatós minőségben. Talán ez mondható az egyik legolcsóbb megoldásnak is, valamint természetes jelleget ad. Az építészek azt tanácsolják, hogy a korlát legyen legalább 90-95 cm magas, mert ezen már egy átlagos magasságú felnőtt nem tud átbillenni. Korlát helyett behatárolhatjuk akár az egész felületet is egészen a plafonig. Van azonban egy köztes megoldás is, hogy legyen korlát a lépcső mellett, de mégse látszon, hogy ott van: ez az üvegkorlát. Díszít is, viszont teljes átláthatóságot nyújt, diszkrét és modern megoldásnak számít. A fémből készült korlát nagy teherbírású és egyben olcsó megoldás. A hagyományostól a teljesen formabontó változatokig bármilyen korlát elképzelhető, megvásárolható. Az extravagáns megoldásoknak is jó táptalajt kölcsönöz az ebből az anyagból készült korlát. Ezen anyagokat kombinálhatjuk is, amivel még érdekesebbé varázsolhatjuk otthonunkat.