Áruházaink 2024. 05. 19-20. (hétfő-vasárnap) ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Kiegészítő és szerszám

Megtekintés Rács Lista

1-9/39 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/39 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KIEGÉSZÍTŐ ÉS SZERSZÁM

Életünk nagy részét töltjük otthon, a munkahelyen az iskolában, ezért nagyon fontos, hogy ezek miként vannak szigetelve. Otthonunk szigetelésével meggátoljuk, hogy a külső térben lévő hőmérséklet bejusson a belső térbe, azaz megakadályozzuk a hőátadást. Ezzel megvédhetjük otthonunkat a külső időjárási tényezőktől. Legyen az hideg vagy meleg.

A szigetelésen és a fűtési rendszeren nem érdemes spórolnunk, hiszen a megfelelő energiahatékonysággal a téli időszakban sem kell a magas tüzelőanyag-fogyasztástól vagy a gáz- és villanyszámláktól rettegnünk. Természetesen a szigetelés plusz költségekkel jár, de ez anyagilag 3-5 év alatt mindenképp megtérül. A hatékony megoldás érdekében manapság már 16-20 centiméter vastagságú külső hőszigetelést használnak, a födémre pedig már 20-24 centiméteres szigetelést alkalmaznak. Természetesen a fölkerülő szigetelőanyag vastagsága a falazóanyagtól is függ. A megfelelő szigeteléssel a fűtési energia 50-60%-át is meg tudjuk takarítani.

A SZIGETELÉS MENETE ÉS A MEGFELELŐ KIEGÉSZÍTŐK HASZNÁLATA

A homlokzat szigetelése a következő rétegrendben történik. Az első, amire szükségünk van, az maga az alap, a homlokzat, a tégla, a beton, tulajdonképpen az építőanyag. Erre kerül a szigetelő rendszer, amit ragasztóval rögzítünk. Ezt követi a dübelezés, majd az üvegszövet felragasztása, és végezetül a vékonyvakolat. De nézzük meg ezt a folyamatot egy kicsit részletesebben!

Első dolgunk megfelelően elkeverni a ragasztót egy keverőfejes fúróval. Nagyon fontos, hogy a ragasztót nem a szigetelendő felületre visszük fel, hanem magára a polisztirollapra. Ezek a ragasztók kiváló ragasztóképességűek és rugalmasak is. A lapok ragasztóval való megkenése úgy zajlik, hogy a szélén csíkokban kenjük el, majd a közepén legalább 6 pontban helyezzük el a ragasztót. Vigyázzunk, hiszen a túl sok ragasztó felvitele sem jó! Majd a felragasztás következik, ezt vízszintesen végezzük. Nagyon fontos, hogy a szélek mentén is jól felragadjon a polisztirollap. Ezek után a lemezeket síkba kell csiszolni, ehhez legalább egy napot kell száradniuk a lapoknak. Ezt követi a dübelezés, a lapok rögzítése, utolsó lépésként az üvegszövet felrakása következik. A felületet legalább 2 mm vastagságban ragasztóval kenjük be, majd függőleges csíkokban rásimítjuk az üvegszövetet. A ragasztó tökéletes száradása után következik az esztétikai rész, az alapozás, a vakolat felvitele, majd a megfelelő szín kiválasztása után, a homlokzat befestése.

DÜBELEZÉS

Dübelezéskor tulajdonképpen a hőszigetelő rendszerünket rögzítjük. Ez a szigetelésünk tartórendszere, ezért megfelelő felhelyezése nagyon fontos. A dübelek műanyagból készülnek, rögzítésük pedig fémszegekkel történik. Első feladatunk a megfelelő rögzítőelemek kiválasztása. Ezek után elkészítjük a dübelfuratokat, ezt olyan átmérőjű fúrószállal tesszük, amelyet a dübel gyártója ajánl. A fúrást körültekintően kell elvégeznünk, a falszerkezet minőségének megfelelően! A dübeleket csak akkor szabad felhelyezni, ha már a ragasztó megfelelően megkötött! Arra nagyon kell ügyelnünk, hogy a dübeltányérok a szigetelőanyag síkjáig érjenek, hogy 1 mm-nél beljebb ne süllyedjenek! Amennyiben ez nem sikerül, a keletkezett űrt fel kell tölteni, mert különben a felületünk nem lesz egyenletes. Mindig le kell ellenőriznünk, hogy megfelelően rögzítettük-e a dübeleket. A rosszul felszerelttől 10 cm-re helyezzünk fel másikat. Felhelyezésük T- vagy W-alakban történik. Az ilyen típusú felszerelés biztos rögzítést garantál.