Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Tetőtéri ablak

Megtekintés Rács Lista

1-9/41 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/41 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A TETŐTÉRI ABLAKOK ÉS AZ AZOKAT ÖVEZŐ TÉVHITEK

Amennyiben tetőtéri ablaka nehezen csukható, penészedik a szoba fala, vagy állandóan huzatos a tetőtéri ablakkal ellátott helyiség, és úgy érzi, kiszökik a meleg a tetőn át, akkor valóban valami gond lehet a tetőtéri ablakkal, eljött az ideje a lecserélésének.

Beszélhetünk normál beépítésről, amikor a ház építése során eljutunk a tetőszerkezet kialakításáig, és úgy döntünk, tetőtéri ablakkal látjuk el a tetőt, nem pedig a hagyományos megoldást választjuk. Ilyen helyzetben teljesen szabadon választhatunk, nem köt minket a már meglevő tetőszerkezet, lambéria, plafon stb.

Van olyan helyzet is, amikor a tetőtér már készen van, akár már régebben használatban lévő házról lehet szó, és renoválás során úgy döntünk, hogy a már meglévő tetőablakot cseréljük, megnagyobbítjuk vagy kisebbre vesszük. Itt tetőablakcserét hajtunk végre, ami az előzőkben felvázolthoz képest egy komplikáltabb folyamat.

Azt azonban tudniuk kell azoknak, akiknek még nem volt tetőtéri ablakuk, hogy az ilyen ablak fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak, rajta keresztül erősebben érezhető a szél, a napfény, az eső és a hó hatása is. Ezért nem mindegy milyen terméket választunk. Amellett, hogy ellenáll az időjárás megpróbáltatásainak, gyönyörű kilátást is biztosít egy jól elhelyezett tetőablak.

Az említett ablakok beépítését javasolt szakemberre bízni. Egy nem hozzáértő mester képtelen ellátni ezt a feladatot, megcsinálni a beállítást és rögzítést. Sok bosszúságot okozhat egy rosszul beépített tetőablak, akár később plusz költséggel is járhat a helyreigazítás, javíttatás.

Ezeknek az ablakoknak rendkívül fontos a hőszigetelése. Amennyiben ezt elhanyagoljuk vagy rosszul oldjuk meg, a hideg levegő bekerül burkolat alá, és lecsapódik a pára, ez pedig penészedést idéz elő. Így az ablakunk és a környezete is tönkremegy rövid idő alatt. Emellett fontos a tetőfóliával való borítás, mert ennek elmaradása folytán könnyen befolyhat a víz a lakásba. Figyelni kell a magasságra is, ne kelljen meghajolva járni-kelni a tetőablak alatt. Az ablak nyitásánál és csukásánál kényelmetlen lehet a rosszul elhelyezett tetőablak.

Számos forma, anyag, szín közül válogathatunk. Vásárolhatunk úgynevezett felnyíló (átfordítható) típusú ablakot vagy billenő kivitelezésűt. A kerete – mint általában az ablakok mindegyikének – fából vagy műanyagból készül. Érdemes a ház egyéb nyílászáróival harmonizáló anyagot és színt választani, még abban az esetben is, ha azt gondoljuk, hogy a tetőtéri ablakunk lentről kevésbé látszódik.

A műanyagból készült ablakok előnye az, hogy nem kell őket ápolni, festeni, csupán tisztán kell tartani. Nyugodtan elhelyezhetjük magas páratartalmú lakásrészekbe, akár fürdőszobában is. A kilincseket a tervezők és a gyártók általában az alsó részre helyezik, így viszonylag könnyen, a padlóról is nyithatók és csukhatók.

A fa felnyíló-átfordítható tetőtéri ablakok általában valamilyen keményebb fából készülnek, lakkozni kell őket, már nem sokkal a gyártás után. Amennyiben kifelé nyílnak, így nem vesznek el területet a belső térből. Vannak olyan típusok, amelyeket rúddal látnak el, ez a zárhatóságot segíti teljes kitárás esetében. A fából készült ablakok tömítést is kapnak a biztonságosabb záródás érdekében, legfőképp a széltől véd a tömítőgumi.

Tetőtéri ablak vásárlásakor vannak tényezők, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ilyen például a tető dőlésszöge, a helyiség funkciója, az ablak rendeltetése, hogyan és mennyi fény érkezik a helyiségbe, ahol a tetőtéri ablak helyezkedik el, a talajtól milyen magasan fekszik az ablak.

Reméljük, mindenki meg tudja találni; miután megtalálta, ki tudja választani a neki legmegfelelőbb tetőtéri ablakot. Ezeket az ablakokat hosszú időre vásároljuk, mivel igen körülményes a beszerelése és cseréje, emiatt is érdemes minőségi, megbízható terméket választani, amivel jótállást kapunk, és vélhetően hosszabb ideig nem lesz vele gondunk.

Ha már tetőablak, akkor burkolókeret is! A burkolókeret a kívül-belül történő vízzáró szigetelést biztosítja, emellett a hatékony vízelvezetésért felel, és nem utolsósorban javítja az ablak hőszigetelő képességét is.

Az ablakok üvegéről is szólni kell. Minden ablaknál lényeges az üveg vastagsága és minősége, de a tetőtéri ablakok esetében ez hatványozottan érvényes. Egy esetleges jégverés vagy az üvegfelülethez ütköző bármiféle tárgy betörheti a vékony üveget.

Válasszunk hát bátran a szebbnél szebb tetőtéri ablakok közül, hogy bármikor odatéved a tekintetünk, elégedettséget érezzünk, és minél nagyobb megelégedettséggel használhassuk!