Ablak és erkélyajtó

Megtekintés Rács Lista

1-9/293 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/293 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ABLAK ÉS ERKÉLYAJTÓ – TUDATOS VÁLASZTÁS

Minden egyes ház és lakás rendelkezik ablakokkal. Ezek a nélkülözhetetlen nyílászárók gondoskodnak arról, hogy kellő mennyiségű természetes fény érkezzen az otthonunkba, illetve a segítségükkel végezzük a szellőztetést is. Annak ellenére, hogy mindannyiunk otthona rendelkezik ablakokkal, igencsak keveset tudunk róluk. Ezzel elsősorban akkor szembesülünk, amikor új ablakokat szeretnénk vásárolni. A következőkben sorra vesszük azokat a tudnivalókat, amelyeket az ablakokkal kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni, illetve említést teszünk az erkélyajtókról is.

MILYEN ABLAKOT VÁLASSZUNK?

Mielőtt rátérnénk a kérdés boncolgatására, érdemes számba venni, milyen típusú termékekkel találkozhatunk. A paletta legnagyobb részét a műanyag- és a faablakok képezik. Habár léteznek más típusú nyílászárók is (pl. alumíniumkerettel), a lakásépítések és felújítások során elsősorban ezzel a két típussal találkozunk. Mindegyik típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal is, így nem lehet egyértelmű választ adni arra a kérdésre, melyik a jobb és melyik a rosszabb… A saját igényeinket és a saját szempontjainkat kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg.

Lakásfelújítás során rendszerint az összes ablakot cserélnünk kell, új ingatlan építése során pedig nem is lehet kérdés, hogy hány ablakot kell vásárolnunk… Ha kicsit utánaszámolunk, igencsak jelentős összeget kapunk a végén. Nem mindegy tehát, milyen termékek mellett döntünk, és azok képesek-e megfelelni a gyakorlati és esztétikai szempontjainknak. Alaposan meg kell fontolnunk a kérdést, ezért szánjunk időt a tájékozódásra!

Első körben valóban azt kell eldöntenünk, hogy műanyag- vagy faablakot szeretnénk választani. Ahogyan már említettük, mindkét típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így elsősorban a saját szempontjainkat kell előtérbe helyezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene tisztában lennünk a típusok előnyös és hátrányos tulajdonságaival…

A műanyag ablakokkal kapcsolatban rendszerint az alacsony árat szoktuk elsőként említeni. Valóban kedvező díjszabással rendelkeznek, ugyanakkor hasonlóan kedvező áron minőségi faablakokat is találhatunk. Tekintsük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatát, ahol meggyőződhetünk erről! A műanyag ablakok árelőnye valóban létezik, de cseppet sem akkora mértékű, mint azt sok helyen beharangozzák. Nem férhet kétség azonban a műanyag ablakok kiváló hőszigetelő tulajdonságához. Ez elsősorban a sokkamrás kialakításnak és a többrétegű üvegezésnek köszönhető. Persze szem előtt kell tartani, hogy amit gyakran előnyként említünk, az más szempontból hátrány is lehet. A rendkívül hatékony légzárás miatt a műanyag nyílászárókkal lezárt lakás kevésbé tud szellőzni, illetve megszűnik az épület természetes „légzése”. Ez önmagában nem jelent gondot, amennyiben időről időre figyelmet fordítunk a megfelelő szellőztetésre, vagy esetleg szellőztetőrendszert építünk be. Ám ha ezekkel nem foglalkozunk, a lakásban „megszorulhat” a pára, ami falpenész megjelenéséhez vezethet. A műanyag ablakokkal kapcsolatban még néhány előnyös tulajdonságot meg kell említeni… Rendkívül igénytelen felülettel rendelkeznek, így esetükben nincs szükség karbantartásra, csupán tisztára kell törölnünk őket olykor-olykor. Persze nem szabad megfeledkezni a mozgó alkatrészek évi olajozásáról.

Érdemes számba venni azt is, hogy a faablakok milyen előnyös és hátrányos tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában némileg magasabb árat képviselnek, mint a műanyag ablakok, az összehasonlítás érdekében viszont több szempontot is érdemes figyelembe venni. Relatív jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Természetesen esetükben is szükséges a mozgó elemek évi kenése. Ugyanakkor több más tulajdonságot is érdemes említeni velük kapcsolatban. Anyaghasználatuk miatt rendszeres ápolásra van szükségük. Ha erről megfelelően gondoskodunk, ebben esetben a nem kell olyan mértékű vetemedéstől tartani, ami esetleg ronthatja a hőszigetelés mértékét. Megfelelő ápolás esetén a várható élettartamuk is igencsak hosszú. Összességében ki lehet jelenteni, hogy a faablakok esetén kell nagyobb minőséget fordítanunk a minőségre; válasszunk inkább magasabb minőségi kategóriából!

DE MI A HELYZET AZ ERKÉLYAJTÓKKAL?

Az erkélyajtó értelemszerűen nélkülözhetetlen minden olyan ház és lakás esetében, amely erkéllyel rendelkezik. Az anyaghasználat kapcsán hasonló szempontokat fogalmazhatnánk meg, mint az ablakok esetében. Az erkélyajtók között is találkozhatunk műanyag és fa anyaghasználattal, az alapvető tulajdonságaik természetesen hasonlók. Ugyanakkor egy erkélyajtó esetében más szempontokat is figyelembe kell venni. Ha erkélyajtót szeretnénk vásárolni, gondoljuk végig, milyen szerepet szánunk ennek a nyílászárónak; csupán légzárást szeretnénk végezni vele, soha ki sem tennénk a lábunkat az erkélyre, vagy pedig rendszeresen használnánk, a családtagjaink rendszeresen járnának rajta keresztül… Figyelembe kell venni a méretet is; minél gyakrabban járunk ki rajta, annál jobb szolgálatot tehet egy szélesebb erkélyajtó. Ez persze már épített lakások esetén nem ad sok lehetőséget, de amennyiben új házat tervezünk, érdemes erre is figyelmet fordítani!

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző ablakokkal és erkélyajtókkal találkozunk, amelyek között biztosan megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.