Tetőkibúvó ablak

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TETŐKIBÚVÓ ABLAK

A tetőkibúvó ablak rendkívül fontos gyakorlati és biztonsági funkciót lát el, ennek ellenére igencsak ritkán esik szó róla. Mit érdemes tudni róla? Milyet válasszunk, ha tetőkibúvó ablakot szeretnénk vásárolni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Érdemes megjegyezni, hogy a tetőkibúvó ablak több funkciót is képes ellátni, ennek megfelelően nagyobb figyelmet kell fordítanunk rájuk. A tetőkibúvó ablak elsősorban a tetőre való egyszerű kijutást segíti. Ha valamiért ki kell jutnunk a tetőre, ezek a nyílászárók vannak segítségünkre. Emellett természetesen meg kell említeni a fénybeeresztő tulajdonságukat is; a tetőkibúvó ablaknak köszönhetően a sötét padlásterek világosabbá válnak.

Sokan azt gondolják, hogy a ház megjelenésén csorba esik, ha tetőkibúvóval látják el. Ez nem feltétlen igaz, ugyanis ma már szép és igényes tetőkibúvók közül válogathatunk, ezek megjelenésükben egy tetőablaknak felelnek meg. A tetőnk és a házunk a tetőkibúvó felszerelése után egy modern, biztonságos épületté alakul át; ezek az eszközök szolgálhatják akár a kéményseprőket is, de vészkijáratként vagy szellőzőnyílásként is funkcionálnak.

A tetőkibúvó beépítését javasolt szakemberre bízni, ugyanúgy, mint ahogy a tetőtéri ablakokat is. Egy nem hozzáértő mester képtelen ellátni ezt a feladatot, megcsinálni a beállítást és rögzítést. Sok bosszúságot okozhat egy rosszul beépített tetőkibúvó, akár később plusz költséggel is járhat a helyreigazítás, javíttatás. A nem megfelelő elhelyezés miatt befolyhat a víz, penészedés történhet, és számos más kellemetlenség is jelentkezhet.

Elsődleges funkciója mellett, a tetőkibúvónak köszönhetően, természetes fény árad a belső térbe, de akár szellőztetni is tudunk általa. Egyes darabokat úgy terveztek, hogy az ablak mellé is beépíthetők legyenek. Nem mellesleg a tetőkibúvók a karbantartási munkálatok során lehetővé teszik a családi házak, nyaralók és melléképületek tetejére történő kijutást.

Mit kell mindenképpen tudnunk a tetőkibúvó ablakokkal kapcsolatban? Arról mindenképpen érdemes szót ejteni, hogy bizonyos feltételek esetén ezek a nyílászárók az épületek kötelező tartozékai lehetnek.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a tetőkibúvó ablakok, illetve a klasszikus tetőablakok tulajdonságai jelentős mértékben eltérnek; tetőkibúvót nem használhatunk tetőablakként, még ha elsőre észszerűnek is tűnhet. Mi a magyarázata ennek, miért nem építhetünk be tetőkibúvót a lakórészekbe? A tetőkibúvó ablakokat, illetve a tetőablakokat elsősorban a hőszigetelő tulajdonságuk különbözteti meg egymástól. A tetőablakok megfelelő hőszigetelő tulajdonsággal bírnak, ennek köszönhetően alkalmasak lakótérben történő elhelyezésre. Általános esetben ez nem mondható el a tetőkibúvó ablakokról, amelyek csak fűtetlen és hőszigetelés nélküli padlásokra alkalmasak. Persze ma már léteznek olyan megoldások, amelyek a két típus ötvözetének tekinthetők.

Ha tetőkibúvó ablakot szeretnénk választani, mindenképpen vegyük szemügyre a különböző termékeket, illetve győződjünk meg róla, milyen tetőhajlás esetén alkalmazhatók. Fontos szemügyre venni a méreteket is. Amennyiben túl kicsit választunk, egy kissé testesebb személy számára túl szűknek bizonyulhat a nyílás. Általában a 45 x 55 centiméteres nagyságot tekintjük minimálisnak, a tetőkibúvó ablaknak legalább ekkorának kell lennie, hogy biztonsággal kiférhessünk rajta. Érdemes azonban ennél kicsit nagyobbat választani, amely bárki számára megfelelő méreteket biztosíthat. A 60 x 60 centiméteres tetőkibúvók átlagosnak tekinthetők, de találkozhatunk 80 x 80-as ablakokkal is.

Különböző anyaghasználatokkal találkozunk, így könnyedén megválaszthatjuk azt a típust, ami a leginkább megfelel az igényeinknek. Az alumíniumból és horgonyzott acélból készített ablakok nem igényelnek különösebb gondozást, csupán az időnkénti tisztításukkal kell foglalkoznunk. Találkozhatunk azonban olyan tetőkibúvó ablakokkal is, amelyek részben természetesen fából készülnek. Ezek esetében az állapotkezelés alapvetően szükséges; mindenképpen gondoskodnunk kell a faanyag ápolásáról, hiszen csak így biztosíthatjuk a tetőkibúvó ablak hosszú élettartamát.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő tetőkibúvókat. Ismerjük meg ezeket a termékeket, és válasszuk a számunkra leginkább megfelelőt!