Fénycsatorna

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FÉNYCSATORNA, A TERMÉSZETES FÉNY FORRÁSA

 

A fénycsatorna egy eszköz, minek segítségével meg tudunk világítani ablak nélküli tereket, helyiségeket. Elsősorban olyan helyiségek megvilágításában lehet nagyon hasznos, amelyeket nem tudunk ablakkal ellátni. Ilyen helyiség lehet a lakásban a fürdőszoba vagy/és mellékhelyiség, valamint a gardrób, ritkább esetben a konyha, vagy a ház közepére tervezett szoba, folyosó. A természetes fény hatására kedélyállapotunk és komfortérzetünk javul, lakásunk pedig energiatakarékossá és gazdaságossá válik.

A fénycsatorna alapvetően három részből épül fel, az egyik eleme a tetőre kihelyezett rész, amelynek a fénygyűjtés az első és legfontosabb feladata. Ehhez kapcsolódik a fénytovábbító cső, amely arra hivatott, hogy továbbítsa a fényt a cső végén elhelyezkedő belső búrába. A fénytovábbító cső belső felülete fényvisszaverő bevonattal van ellátva, ez a természetes fénynek akár 99%-át is képes továbbítani. A búra képezi a fénycsatorna harmadik, igen fontos részét, mivel általa szóródik szét az összegyűjtött fény a helyiségben.

A fénycsatorna elhelyezhető a tetőn vagy a ház falán is. A tetőre helyezett eszköz hatékonyabb, mivel több fényt gyűjt és visz a helyiségbe, mint az oldalfalra helyezett, ugyanilyen termék.

A fénycsatorna minden időjárási körülmények között üzemelhet, természetesen a napsütés a legkedvezőbb a bőséges fénymennyiség gyűjtéséhez, de esőben, borús égbolt alatt is, sőt pirkadatkor és alkonyatkor is képes működni.

A beáramló fénymennyiséget nem csupán a fent említett szempontok befolyásolják. Az időjárási körülmények, az elhelyezkedés mellett maga a fénycsatorna felépítése, annak hossza is meghatározó tényező. Minden lakás egyedi, ezért vásárlás előtt mindenképpen alaposan tájékozódjunk, számunkra milyen felépítésű és elhelyezésű fénycsatorna lesz a leghasznosabb! Ezen eszköz segítségével tudjuk elérni, hogy lakásunk nyílászáró nélküli helyiségei is természetes fénnyel teljenek meg. Ilyenfajta fényt egyetlen lámpa sem tud biztosítani.

Nagy előnye továbbá az is, hogy csupán a megvásárlása és felszerelése jár költséggel, az elhelyezés pillanatától ingyen üzemel, ingyen jutunk fényhez lakásunk fénycsatornával felszerelt helyiségeiben. Összehasonlíthatatlanul kedvezőbb a természetes fény hatása szervezetünkre, mint bármelyik mesterséges fényé, ezért is értékesebb bármely lámpánál, izzónál vagy fényforrásnál.

A fénycsatornák csöve kétféle lehet: merev- illetve flexibilis. Akkor javasolt flexibilis csővel ellátott fénycsatorna beszerelése, amikor viszonylag nagy a távolság a tető külső felülete és a mennyezet között, centiméterben kifejezve ez a távolság körülbelül 50-150 cm közé esik. A flexibilis csövet teljesen ki kell feszíteni a hatékonyabb fénytükröződés érdekében. Vásárolhatunk alátétfóliát hozzá, amely a tetőhöz illesztve: magas fénytovábbító képességével segíti a fény szállítását. A fénycsatornát külön elemekből is megvásárolhatjuk.

Mind az ablakok, mind az ajtók, sőt a tetőablakok és tetőkibúvó ablakok is a fény beáramlását biztosítják. Ezen termékek sorában a fénycsatorna egy különleges, egyedi terméknek számít, nem tartalmaz ugyan hagyományos értelemben vett üvegfelületet, amelytől elvárható a természetes fény átengedése, mégis nagy mennyiségű, természetes fény érkezhet rajta keresztül lakásunk bármelyik helyiségébe.

Felmerülhet a kérdés, hogyan néz ki majd a lakásunk egy beépített fénycsatornával. A belülről látható rész pontosan olyan, mint egy mennyezetre helyezett bármilyen izzó, vagy lámpa, amely búrával borított. Kívülről, a tetőn is diszkrét megjelenésű, illeszkedik a tetőhöz, úgy néz ki, mint egy kisebb tetőablak.

A fénycsatorna szigetelése sem feltétlen szükséges, mivel már a termék gyártása és kialakítása során alkalmazott anyagok és tömítőeszközök biztosítják a szigetelést.

Elhelyezése a déli épületrészen a legideálisabb. Amennyiben erre valami miatt nincs lehetőség, akkor olyan oldalt válasszunk, ahol legtöbbet éri a nap a házunkat. A beépítés olyan helyen és oldalon lehetséges, ahol be tudunk hatolni a padlásrészbe, és van elegendő hely a beépítéshez.

Tisztítása nem igényel különösebb szakértelmet, általában gumigyűrű akadályozza a pára és por bejutását. Ha mégis valami miatt tisztítani szeretnénk, az elemek leszerelhetők, a szennyeződés könnyen eltávolítható minden eleméről. Külső részét az esővíz gyakran lemossa. Ismerjük meg a BAUHAUS fénycsatorna kínálatát, és válasszuk a számunkra megfelelő felszereléseket!