Erkélyajtó

Megtekintés Rács Lista

1-9/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/10 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ERKÉLYAJTÓK, TOLÓAJTÓK

A mai teraszajtók a modern élet klasszikus stílusjegyeit hordozzák, amelyek a nagyvonalúan kialakított üvegfelületekkel kényelmet és eleganciát sugároznak. Egyaránt készülhetnek műanyag, fa- és alumíniumprofilú rendszerekből. Az óriási üvegfelületeken beáramló fénynek köszönhetően a szabadságérzetnek semmi sem szabhat határt. A napjainkban alkalmazott technikai megoldásokkal a nagy teraszajtó-elemek is problémamentesen és könnyedén mozgathatók. Már az első kérdések között merül fel, hogy milyen teraszajtót válasszunk?

A teraszajtó kivitelének megválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Bár kevesen gondolnák, elsősorban azt, hogy mire és milyen gyakran használják az erkélyt vagy a teraszt. Ugyanis a használat mennyisége és minősége meghatározza, hogy mekkora szabad átjárhatóságra és mennyire könnyen működtethető szerkezetre van szükség. Így már a tervezési szakaszban jelentőséget kap például az akadálymentes közlekedés igénye is. Hogy mekkora legyen, illetve lehet a rendelkezésre álló beépíthető hely, nagymértékben behatárolja, hogy milyen kivitelű erkélyajtó választható.

A KÉT FŐ KATEGÓRIA…

1., Balkonajtó

A balkonajtó nem más, mint az erkélyajtó továbbfejlesztett változata. Tetszés szerint, akár kívül-belül zárható kilinccsel is ellátható modelleket találhatunk a kínálatban, mindemellett lapos küszöbbel és kétszárnyú kivitelben is léteznek.

2., Erkélyajtó

Gyakorlatilag egy nagyméretű ablakként aposztrofálható, amelyen át egy lépéssel kapcsolatot teremthetünk a bel- és kültér között. Ilyen hatást nyújtanak a tokküszöbbel és belső kilinccsel ellátott erkélyajtók, amelyek kétszárnyú kivitelben is megtalálhatók a piacon.

AZ AJTÓNYÍLÁS TÍPUSA SZERINT LEHETNEK:

1. Emelő-toló ajtó

Az emelő-toló ajtórendszerek a legkedveltebb megoldások, hiszen egy mozdulattal hatalmas elemeket lehet gyorsan és biztonságosan mozgatni. Az óriási üvegfelületek pedig megnövelt térélményt, természetes fényhatást és szinte határtalan szabadságérzetet biztosítanak.

2. Toló-bukó ajtó

Toló-bukó teraszajtó-rendszerek működésének köszönhetően viszonylag nagy üvegfelületekkel tehetjük fényesebbé otthonunkat, és emellett a szárny sem nyílik bele a lakótérbe, így helytakarékosabb megoldást jelentenek kisebb terek esetében is.

3. Harmonikaajtó

A harmonikaajtó segítségével a teljes falfelület nyithatóvá válik, ennek köszönhetően ez a megoldás biztosítja a legnagyobb nyitott teret a meghitt belső tér és a közvetlen természet között.

MINDEN TÍPUSNAK MEGVANNAK A MAGA ELŐNYEI ÉS A HÁTRÁNYAI IS…

A toló-erkélyajtó helytakarékos megoldás, mivel nem kell kerülgetni a térbe nyíló szárnyakat, alkalmazásával azonban csak a nyílások fele tehető szabaddá. A bukó-toló kivitelek ára kedvezőbb, az emelőtoló ajtóval viszont nagyobb üvegfelületek kaphatók, és akadálymentes közlekedés kialakítására is alkalmas.

Ahhoz, hogy akár az egész homlokzatot ne csak fix üvegfallá, hanem erkélyajtóvá változtassuk, harmonikaszerkezetre van szükség. A legmodernebb típusok kiváló hang- és hőszigetelő képességgel rendelkeznek, így energiatakarékos házakba, lakásokba is gond nélkül beépíthetők. Egyszerű működtetéssel könnyen szabaddá, vagy zárttá teszik az adott helyiséget. Ezeknél a nyílászáróknál azonban figyeljünk arra, hogy a kiválasztott szerkezet mennyire korlátozza a kilátást.

Essen néhány szó a fa erkélyajtókról is… A fa erkélyajtók piacán leginkább a három, illetve négy rétegben ragasztott, hossztoldott és hossztoldásmentes borovi fenyő, toldásmentes tölgy, bükk, meranti fából készült erkélyajtók a legkeresettebbek.

Keresztmetszeti méretek: A legtöbb fa erkélyajtó keretszerkezete 68 × 82 mm, 68 × 115 mm /három rétegben ragasztás esetén / vagy 88 × 82 mm, 88 × 115 mm /négy rétegben ragasztás esetén/.

A vasalat szerkezete is fontos tényező. Mind az erkélyajtó, mind pedig a balkonajtó esetében a biztosabb záródást, a légáteresztés kiküszöbölését a korszerű, több ponton záródó-nyíló ajtók esetén a legkorszerűbb vasalatrendszerek biztosítják. A nyílászárókra kerülő vasalatok szellőztető funkcióval, „hibás működtetés” gátlóval és alap biztonsági vasalattal vannak felszerelve. Legtöbb esetben választhatunk az ajtó színéhez és stílusához illeszkedő ablakkilincsek közül is. A precízen készített vasalatok ugyanakkor a halk és könnyű kezelést teszik lehetővé.

A küszöbök legtöbbször – az ajtó anyagától függetlenül – alumíniumból készülnek, amelyek legtöbbször a padlóba süllyeszthetők, ezáltal akadálymentesen átjárhatók. A harmonikaajtóknál a szárnyakat összehajtva az ajtó teljes szélességében nyitható, átjárható.

A légzárás jelentős a hőszigetelés szempontjából is. A szerkezeteken a jobb légzárás, illetve szigetelés érdekében a tokok és nyílószárnyak között általában egy kemény és kétsoron körbefutó lágy, rugalmas gumitömítések találhatók, az üveg és a nyíló szárny között pedig szilikonbázisú, rugalmas tömítő anyagot használnak a gyártók.

AZ ÜVEGSZERKEZETEK A HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉS FONTOS ELEMEI

Alapkivitelben a hőszigetelést az argongáztöltésű ajtók biztosítják, amelyek a belső oldalon lágybevonatos üvegezésűek. Itt a hőátbocsátási tényező Ug = 1,0 W/m2K. A fokozott hőszigetelési igények kielégítésére találhatunk négyréteg felépítésű, külső-belső oldalon lágybevonatos változatokat is, ahol a hőátbocsátási tényező Ug=0,6 W/m2K. Valamint ezen felül hangszigetelő, reflexiós, színes és különböző fokozatú, betörésbiztos üvegezéssel készült darabok is rendelkezésünkre állnak ma már. Az üvegfelületeket oszthatjuk sok kisebb- nagyobb üvegmezőre, vagy maradhat egész felület a nap sugarainak akadálytalan áthatolására.

VÍZZÁRÁSRA IS KÜLÖNFÉLE MEGOLDÁSOKAT TALÁLHATUNK

Mivel az ajtószerkezetek alsó része kapja a legtöbb csapadékot a balkon-és erkélyajtók esetében, ezért a legtöbb esetben a tokok alsó részét takaró, vízvető profillal, valamint a szárny alsó üveggel érintkező részét szárnytakaró profillal készítik a gyártók. A színek tekintetében természetesen itt is széles palettából válogathatunk.