Reflektor

Megtekintés Rács Lista

1-9/31 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/31 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

REFLEKTOR – HA NAGY FÉNYERŐSSÉGRE VAN SZÜKSÉG!

A reflektorok széleskörűen alkalmazható világítástechnikai megoldások; nagyszerű szolgálatot tesznek az udvarok, kocsibehajtók és bejárók megvilágítása során. Hatékonyságuknak köszönhetően ideális megoldást biztosítanak nagyobb területek megvilágítása során, ráadásul ma már, a korszerű megoldásoknak köszönhetően, a működtetésük is gazdaságosnak nevezhető. A LED-technológia megjelenésének, illetve gyakorlati elterjedésének köszönhetően a mai, korszerű reflektorok használata nem jelent különösebb anyagi megterhelést, ennek köszönhetően bátran alkalmazhatjuk őket állandó, mozgásérzékelő nélküli, biztonsági megvilágítás esetén is.

A ma használatban lévő, LED-fényforrásokat alkalmazó reflektorok tökéletesen alkalmasak a régi halogénreflektorok kiváltására. A LED-technológia kapcsán tulajdonképpen csakis pozitív tulajdonságokat említhetünk, így egyértelműen látszik, hogy a mai reflektorok előrelépést értek el az elődeikhez képest. A ma használatban lévő reflektorok rendszerint 120-150 fokos fényszórásra képesek, ami alkalmassá teszi őket tágas terek megvilágítására. Ennek köszönhetően akár egyetlen lámpatest segítségével megvilágíthatjuk az egész kocsibejárót.

A reflektorok között találhatunk melegebb és hidegebb színhőmérséklettel rendelkező termékeket is. A saját igényeink szerint választhatunk, általánosságban nincs jó és rossz döntés. A melegebb hatást keltő, sárgás fények kiváló választást jelenthetnek térvilágítás esetén, hiszen hangulatossá teszik a megvilágított felületeket. A hidegebb, kékes fények inkább abban az esetben jelentenek szerencsésebb választást, ha a reflektor fényénél valamilyen munkát szeretnénk végezni.

Mivel a reflektorok kültéri használatra készülnek, ezért kiemelt jelentőséggel bír a vízzel szembeni védelmük. Minden egyes kültéri lámpának rendelkeznie kell megfelelő védelemmel a különböző behatásokkal szemben, ami a gyakorlatban a szilárd tárgyak és a vízzel szembeni védelmet jelenti. A védelem hatékonyságát az IP-skála mutatja, amely esetében az első szám a szilárd tárgyakkal szembeni védelem szintjét, a második számjegy pedig a vízzel szembeni védekezés képességét írja le. Minél magasabbak ezek a számok, a reflektor annál ellenállóbb a szilárd tárgyak és a nedvesség hatásaival szemben; az IP00 jelzésű reflektor gyakorlatilag semmilyen védelemmel nem rendelkezik, így kültéri használatra nem alkalmazható – szerencsére ilyen eszköz a kereskedelmi forgalomban nem kapható. A kültéri lámpák és a reflektorok esetében legalább IP44-es besorolásra van szükség. Egy ilyen minősítéssel rendelkező reflektor az 1 milliméternél nagyobb átmérővel rendelkező, szilárd testek behatolása ellen védett, illetve minden irányból védett a fröccsenő vízzel szemben is. Ez utóbbi esetében némi szivárgás megengedett, amennyiben a szivárgás nem rendelkezik károsító hatással. Habár az IP44-es besorolás a minimális elvárás a reflektorok esetében, érdemes lehet ennél magasabb védelmi fokozattal rendelkező terméket választani. Egy IP55-ös védelemmel ellátott lámpa már korlátozott védelemmel rendelkezik a porral szemben is, emellett képes ellenállni a kisebb nyomású vízsugárnak. Érdemes tudni, hogy az IP-skála legmagasabb értéke az IP68-as besorolás; az ilyen készülékek jelentik a lehető legellenállóbb kivitelezést. Ezek esetében a készülék a porral szemben teljes ellenállással rendelkezik, ráadásul a vízzel szembeni tartós ellenállásra is képes.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy milyen terméket érdemes választani, milyen árkategóriából válasszunk. A termékek adottságai és tulajdonságai is különbözők; a felsőbb kategóriába sorolható reflektorok rendszerint nagy szórásszöggel rendelkeznek, így nagyobb terület megvilágítása esetén vehetjük hasznukat. A magasabb minőségi osztályokba tartozó reflektorok emellett jobb fényeloszlást biztosítanak, aminek köszönhetően elkerülhető, hogy a fényárban úszó középpont körüli sáv homályos maradjon.

A LED-technológiának köszönhetően a korszerű reflektorok számos előnyös tulajdonságra tettek szert; a mai reflektorok már sokkal kisebbek, így kevesebb helyet foglalnak, könnyebben felszerelhetők. Az eredményesebb színvisszaadásnak és fejlettebb hűtőbordáknak köszönhetően ezek a készülékek minden tekintetben felülmúlják az elődjeiket. Ráadásul a LED-fényforrásoknak köszönhetően lényegesen magasabb élettartamot várhatunk el tőlük. Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található reflektorokat, és válasszuk az igényeinknek megfelelő termékeket!