Kültéri armatúra

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KÜLTÉRI ARMATÚRA, AZ ELLENÁLLÓ ÉS TARTÓS FÉNYFORRÁS

Nemcsak a lakáson belül, hanem a lakáson kívül is jelentős szerepe van a világításnak. Egy szakszerűen megtervezett kültéri kivilágítás, vagy a ház mellékhelyiségeinek megfelelő világítótestekkel való felszerelése nagyban megkönnyíti az esti közlekedést, esetleg munkavégzést vagy szórakozást udvarunkban, garázsunkban, pincékben stb. Biztonsági funkciók terén is igen lényeges a megfelelő világítás. Sokszor akár az illetéktelen betolakodókat is elriaszthatja egy fényáradatban úszó udvar, vagy egy kivilágított pincehelyiség.

A kültéri armatúrák a kültéri világítóeszközök egyik csoportját képezik. A kültéri mennyezeti lámpák, függesztékek, falilámpák, állólámpák, mozgásérzékelő lámpák, valamint a kültéri dekorációs lámpák és reflektorok sorában foglalnak helyet a kültéri armatúrák is.

Ahogy a kültéri lámpákat, így a kültéri armatúrákat is víz elleni védelemmel látják el, ennélfogva nyugodtan beépíthetjük párás, nedves helyiségekbe, például raktárhelyiségekbe, garázsokba, parkolókba, pincékbe, műhelyekbe vagy öltözőkbe egyaránt.

Ezen termékek legnagyobb része LED-technológiával működik, így elmondhatjuk róluk, hogy energiatakarékosak és gazdaságosak. Nagy területet képesek megvilágítani kevés energia felhasználásával. Az energiatakarékosság ellenére elmondhatjuk ezekről a világítótestekről, hogy erős fényt bocsátanak ki, mégis hosszú élettartamúak, időtállók. Maga a lámpatest rendszerint valamilyen műanyagból készül, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak.

A világítás színének tekintetében alapvetően kétfajta színárnyalat közül választhatunk, úgynevezett melegfehér és hidegfehér fényt kibocsátó típusokat. Vásárláskor nem árt figyelmesnek lenni, le kell ellenőrizni milyen kiegészítő elemeket tartalmaz a megvásárolt termék, kell-e fényforrásokat, hosszabbítót beszereznünk az üzemeltetéshez.

Kivitelezés tekintetében klasszikus, egyszerű vonalú lámpákról van szó. Amikor nincsenek beüzemelve, akkor inkább rejtőzködnek a térben (falon vagy mennyezeten), használat során pedig a fénykibocsátás teremti meg a dekorációt és a hangulatot.

Alakjuk tekintetében megkülönböztethetünk cső alakú, kerek, ovális vagy négyzet alakú lámpatesteket. A fényszórás minőségét alapvetően a forma nem befolyásolja. A falra történő felfüggesztés általában kis csavarokkal, tapadókkal történik. Ezek a kültéri armatúrák, nagyságukból és anyagukból eredően, nagyon könnyűek, így nem kell attól tartani, hogy leesnek, kiszakadnak a falból vagy mennyezetből.

A fent említett kültéri armatúrák szerepe még inkább megnő az év azon időszakában, amikor hosszabbak az éjszakák és rövidebbek a nappalok. Elmondhatjuk tehát, hogy kültéri gazdaságos világítótestek ma már nagyon gazdag választéka áll a vásárlók rendelkezésére, az elhelyezésüknek, alkalmazásuknak csak a képzelet, esetleg pénztárcánk szab határt. Választáskor érdemes figyelembe venni a megvilágítandó tér nagyságát és a lámpa fényerősségét, kapacitását és ennek függvényében kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Mielőtt bármelyik termék megvásárlása mellett döntenénk, alaposan nézzük át az árukínálatot, olvassuk el a termékleírást, amiből nagyon hasznos információkat tudunk meg az adott áruról. Az egyszerűbb, olcsó modellek nagy valószínűséggel kisebb kapacitásúak és kevésbé tartósak. A termékleírásnál a gyártók rendszerint feltüntetik a kültéri armatúra dimenzióit (hosszát, szélességét, magasságát), emellett súlyát, a csatlakoztatáshoz szükséges hálózati feszültséget, anyagát, színét, várható élettartamát órában kifejezve, a kibocsátott fény színét, a lámpatest stílusát és lehetséges felhasználási területeit.

E sok-sok információ birtokában már mindenki számára lehetőség nyílik a legmegfelelőbb termék beszerzésére. Mivel viszonylag alacsony árfekvésű és egyszerűen, olcsón üzemeltethető termékekről van szó, így egy-egy világítótest beszerzése és kipróbálása után akár többet is beszerezhetünk és elhelyezhetünk az udvar bármely szegletében. Szinte minden termékleírásban azt olvashatjuk, hogy alacsony energiafogyasztás és erős fénykibocsátás jellemzi, ennek köszönhetően az üzemeltetés költségeit alacsonyan tarthatjuk.

Ezeknek a lámpáknak természetesen az az elsődleges előnye, hogy nedves környezetben lehet őket üzemeltetni. Míg egy hagyományos izzót vagy fényforrást a nedves levegő és a páraképződés miatt sokszor kellene cserélni, e lámpák ellenállnak mindenféle nedvesedés okozta támadásnak, sokáig szolgálnak bennünket.

Válasszunk hát bátran és hosszú távra a színes kínálatból, hogy mellékhelyiségeink, udvarunk, teraszunk fényárban, világosságban ússzon az év bármely időszakában!