Konzol

Megtekintés Rács Lista

1-9/122 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/122 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KONZOL, A STABIL RÖGZÍTÉS ESZKÖZE

Nagyon fontos a polcok biztonságos rögzítése úgy a lakásunkban, mint valamelyik mellékhelyiségben egyaránt.

Járjunk utána először, milyen anyagból készült a fal, amire a konzolt, majd a polcot rögzíteni szeretnénk! Ha azt állapítottuk meg, hogy téglafallal van dolgunk, akkor kb. 5 cm mélységig csavarjuk a neki megfelelő tiplibe. Amennyiben favázas fallal állunk szemben, elegendő a 4 cm-es mélység is, feltéve, ha nem túl nagy súlyt kell majd tartani. Ilyen esetben ennél is javasolt az 5 cm-es polcrögzítés.

A konzolok falra helyezésénél óvatosnak kell lennünk, mindig keressük meg a falban elhelyezett vezetékeket, csak ezután kezdjük el a rögzítést, miután megbizonyosodtunk a villanyvezetés hollétéről.

A polc terhelhetősége és annak rögzítése attól is függ, milyen anyagból készült a polc, mekkora a súlya és milyen vastag, emellett mekkora terhet kell majd a használat során hordoznia. Minél vékonyabb és gyengébb polcanyagot alkalmazunk, a polctartó konzolokat annál közelebb kell elhelyezni egymáshoz. Azonban a vastag, masszív polclapok esetében a két tartóelem és a rögzítés akár 60 cm-re is kerülhet egymáshoz.

Mindig a konzol hosszabb szárát rögzítjük a falra, a rövidebbre kerül a polc, tehát a hosszabbik szár mérete szabja meg, hogy milyen távolságra tudjuk egymás fölé tenni a polcainkat. Amikor egész polcrendszert hozunk létre, akkor ezt a dolgot mindig figyelembe kell venni, vagyis ne keverjük össze a konzol szárának és tartójának dimenzióit!

Ha egészen rövid, 1 m-nél kisebb polcokat helyezünk a falra, akkor előbb a polchoz kell rögzíteni a konzolt, majd ezután rögzítjük a falra a szerkezetét a kiszemelt felületre. Azonban, ha a felszerelni kívánt polclap hossza meghaladja az 1 m-t, akkor előbb az egyik konzolt kell a falhoz hozzácsavarozni tipli segítségével, majd vízmérték segítségével vízszintesen el kell helyezni a másik konzolt is, és ezután felszerelni ezt is a megfelelő helyre.

A szabályos, vízszintes elhelyezés mellett a függőleges rögzítést is meg kell oldanunk, vagyis a konzol mindig függőlegesen álljon! Ennek eligazítása úgy történik, hogy a felső csavar lyuknál valamilyen módon rögzítjük a polc tartósínjét, ezután függőón segítségével megigazítjuk, hogy a sín egyenesen, azaz függőlegesen álljon. Ha ez a művelet sikeres, akkor a sínen található másik csavar helyét is meg kell jelölni. Ezután megtörténhet a lyuk kifúrása és a sín elhelyezése, becsavarozása.

A tartósín megakadályozza a polcok hátuljának falhoz való odasimulását. Azonban ezen tudunk változtatni, mégpedig úgy, hogy a polcokat miután rögzítettük a konzolra, a hátsó oldalon megjelöljük a sín helyét, és kivéssük azt a vastagságot a polclap falhoz illesztendő részéből, amennyit a sín vastagsága megkíván, így pontos illeszkedés érhető el.

A konzolt és vele együtt a polcot is úgy kell felszerelni, hogy ne tudjon leesni a falról! A falhoz történő rögzítés ugyanolyan fontos, mint a polclap és a konzol összecsavarozása. Ha a csavarok nagyon hosszúak, átérhetnek a polcon. Ezt rögzítés előtt mindenképp ellenőrizzük!

A polctartókat legtöbbször fehér, szürke vagy fekete színben tudjuk megvásárolni. Anyaguk megbízható, jól terhelhető és masszív. A polctartó konzolok általában kevésbé feltűnők, rejtőzködnek a polcok alatt, azonban, ha úgy ítéljük meg, hogy nem felel meg a megvásárolt színváltozat, egyszerűen és könnyen át tudjuk festeni őket.

Érdemes arra is gondolni az elhelyezés során, hogy ezeket az elemeket, tisztítani is akarjuk, esetleg lakásfelújításra, festésre kerülhet sor. Emiatt is fontos hangsúlyozni a tisztíthatóságot, ugyanis elhelyezés után már aligha fogjuk mozgatni, áthelyezni őket.

A konzol beszerzésekor a termékismertetőn feltüntetik a konzol terhelhetőségét kilogrammban kifejezve, illetve azt is, hogy az adott terméket milyen vastagságú és hosszúságú csavarral kell a falra rögzíteni. A terméken rajta találjuk a konzol tartó részének hosszát is, amely valójában polcunk szélességét jelzi. Nem szabad ezeket a paramétereket figyelmen kívül hagyni, ugyanis a polcaink túrterhelés következtében görbülhetnek, elveszíthetik eredeti formájukat, akár le is szakadhatnak!

A terhelhetőségi adatoknál hangsúlyozni kell, hogy a feltüntetett súly mindig az egyenletesen eloszló terhelésre vonatkozik!

Bármilyen polcrendszert, vagy csak egyetlen polcot kívánunk lakásunkban, kamrákban, garázsunkban elhelyezni, mindenképpen legyünk alaposak és körültekintők a konzolok kiválasztásánál. Darabonként nem kell értük sokat fizetni, de általában nagyobb mennyiségben vásároljuk ezeket, így a széles termékpalettáról egy rosszul kiválasztott polctartó konzol további feladatokat és bosszúságot jelent számunkra.