Mennyezeti burkolólap

Megtekintés Rács Lista

1-9/22 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/22 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MENNYEZETI BURKOLÓLAP, AZ IGÉNYES LAKBERENDEZÉS ZÁLOGA

Ma már a mennyezeti burkolólap a társadalom minden rétege számára elérhetővé vált, a régi korokban a mennyezet burkolása, díszítése csak a magasabb társadalmi rétegekhez tartozók kiváltsága volt. Használhatjuk a mennyezeti burkolókat az egyenetlen mennyezet eltakarására, de természetesen álmennyezet kialakítására, díszítési célra is.

Mielőtt a mennyezeti burkolás mellett döntünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy vannak hátrányai is. A lapok kevés levegőt engednek át, deformálódhatnak a hőmérséklet ingadozása következtében, és a lapok törékenyek, érzékenyek lehetnek. Az előnyeit számba véve látni fogjuk, hogy a pozitív oldalra billen mérlegünk, jóval több érv szól a mennyezeti burkolók mellett, mint ellenük. A mennyezeti burkolók ár-érték tekintetében kedvezők, rendkívül egyszerűen felszerelhetők, elrejtik a kisebb repedéseket, egyenetlenségeket. Vékonyak, így nem igényelnek jelentős teret a helyiségből, hő- illetve hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, egyszerűen tisztántarthatók, és nem utolsósorban esztétikusak.

A lakás stílusához illő burkolót mindenki ki tudja választani a széles kínálatból, általában fehér színűek, azonban festhetők, festék által is díszíthetők. Választhatunk mennyezeti lapokat sima- vagy dombormű változatban egyaránt. Általában szobák, folyosók, előszobák és konyhák mennyezetének burkolására használják a lakberendezők. Vannak természetesen speciális, egyéb környezetben alkalmazható mennyezeti burkolók is, amelyeket régi épületek felújításakor vagy impozáns épületek tervezésénél és kivitelezésénél alkalmaznak.

A burkolók legegyszerűbb típusát, a préselt mennyezeti burkolókat, magas hőmérsékleten, préselési eljárással gyártják. Felragasztásuk oldószermentes ragasztóval történik, alacsony áron beszerezhetők. Méretüket illetően elmondhatjuk, hogy 0,5-0,7 centiméter vastagságúak, és 50 x 50 centiméter szélességűek. Eggyel magasabb kategóriába sorolhatjuk őket, használatukkal minőségibb, szebb burkolási felület érhető el. Ezek néhány milliméterrel vastagabbak az előzőknél, ár-érték tekintetében is valamennyivel drágábbak. A következő csoportot a fahatású mennyezeti burkolók alkotják. Festést nem igényelnek, mennyezetre és falra is elhelyezhetők, szegőlécet is tudunk vásárolni elszegésükhöz. Amennyiben az előző három típus közül nem sikerült választanunk, akkor dönthetünk a térhatású mennyezeti burkolók mellett. Ár tekintetében magasabbak az előzőknél, de különlegessé, egyedivé varázsolják a helyiséget térhatásuk által.

A mennyezeti burkolólapok felhelyezése előtt portalanítani és zsírtalanítani kell a felületet, ellenkező esetben nem ragad fel a burkolólap. Egyenetlen felület burkolása előtt ki kell egyenlíteni az adott felületet, és csak ezután kezdhetjük a befedést. A burkolási folyamatot kezdhetjük a mennyezet közepétől a szélek felé haladva, vagy ha nem a közepétől, akkor javasolt az ajtóval szemben lévő oldalról kezdeni a lapok elhelyezését. A mennyezeti burkolólap hátsó felületére kell felkenni a ragasztót, és precízen felhelyezni a mennyezetre. Az első elem felrakása rendkívül fontos, mert ehhez igazodik majd a többi. Természetesen arra ügyelnünk kell, hogy sem a ragasztás, sem a felhelyezés során ne sérüljön a lap. Amikor minden elem felkerült a mennyezetre, díszlécekkel elszeghetjük a még szebb és igényesebb megjelenés érdekében.