Egyéb díszburkolat

Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

EGYÉB DÍSZBURKOLATOK

Amikor házépítésre vagy lakásfelújításra szánjuk magunkat, csakhamar szembesülünk azzal a ténnyel, hogy számtalan eszköz és anyag áll rendelkezésünkre a dekoráció területén is.

Az egyéb díszburkolatok között találjuk a mennyezet díszítésére alkalmas rozettákat és a vezetékek diszkrét elrejtéséhez alkalmas kábelprofilokat.

Mi is a rozetta? Egy francia eredetű kifejezés, jelentése: kis, aprócska rózsa. Ebből is láthatjuk, hogy a mennyezeti rozetta elnevezése is szépséget rejt magában. Nagyszerű termék, mert rendkívül egyszerű, mégis nagyon dekoratív. Egyetlen jól megválasztott rozetta képes a helyiségnek különleges hangulatot varázsolni. A lakberendezés során ne értékeljük tehát le egy-egy rozetta jelentőségét! Megéri időt és energiát szánni a gazdag rozettakínálat megismerésére, alkalmazására, mert egy jól megválasztott rozetta által lakásunk igényesebbé, szebbé varázsolható. A rozetták, hasonlóan a díszlécekhez, könnyen vághatók, felhelyezésük rendkívül egyszerű, így a díszítési lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. A nagy választékban kapható rozetták csillárok köré ragasztva igen látványosak, ugyanakkor a falak díszítésére is alkalmasak.

A lakás stílusához illő rozettát érdemes kiválasztani, fehér színben juthatunk hozzá, azonban igény szerint festhető, díszíthető. Leginkább folyosók, szobák, konyhák mennyezetének burkolására használják őket. Kültéri díszítésre is használható mindenféle rozetta. Alkalmazhatjuk bejárati ajtók dekorálására, tűzfalak közepének díszítéséhez. A rozettát kültéren polisztirolragasztó és kültéri mélyalapozó festék segítségével tudjuk felragasztani.

Miután figyelembe vettük a díszítendő helyiség stílusát, kiválasztottuk a nekünk tetsző modelleket, esetleg szakembert hívhatunk, vagy egyedül is elvégezhetjük a munkálatokat. Ha úgy határozunk, hogy magunk végezzük el a felhelyezést, akkor a következő dolgokat kell figyelembe vennünk...

A rozetta megfelelő tapadásához a ragasztó mellett tiszta felületre lesz szükségünk. Ezt a mennyezet alapos portalanításával, zsírtalanításával tudjuk elérni. Egyenetlen felület burkolása előtt ki kell egyenlíteni az adott felületet, és csak ezután történhet a befedés. A ragasztónak e célra megfelelőnek kell lennie. Emellett szükségünk lehet éles vágóeszközre és a ragasztó felvitelére alkalmas eszközre. Ha mindent beszereztünk, indulhat a munka.

A kábelprofilokról is ejtsünk néhány szót! Abban hasonlítanak a rozettához, hogy ezek a termékek is a dekorációért, esztétikáért felelnek. A szobában található vezetékek diszkrét elrejtése az egyetlen, de nagyon fontos feladatuk. Festhetők, mint ahogy a többi hasonló termék is. Oldószermentes, diszperziós festéket alkalmazhatunk színezéskor, de ha meg szeretnénk tartani eredeti, fehér színüket, akkor is javasolt befestésük. Egyéb díszlécekkel is összeilleszthetjük a kábelprofilokat a még sikeresebb elrejtés és díszítés érdekében. Egyes termékek alkalmasak LED-csíkok beépítéséhez, így különleges hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek azáltal, hogy a lábazat mentén, a sarokból, vagy akár a szekrény mellől diszkrét fény árad úgy, hogy a kábel mellette teljesen el van rejtve.

Mind a mennyezeti rozetták, mind a kábelprofilok viszonylag érzékenyek, puha anyagból készülnek, könnyen megsérülhetnek, javasoljuk, csak olyan helyeken használjuk ezeket, ahol a felület védett, nem történhet horzsolás, ütődés stb. Tegyük széppé, színessé, igényessé környezetünket!