1. FALCO Korpusz Fehér (18mm) - bútorlap
  Részletek
 2. FALCO Világos Arusha Wenge (18mm) - bútorlap
  Részletek
 3. FALCO Milánó Tölgy (18mm) - bútorlap
  Részletek
 4. FALCO Samoa Teak Sötét (18mm) - bútorlap
  Részletek
 5. FALCO Samoa Teak Világos (18mm) - bútorlap
  Részletek
 6. FALCO Bajor Kőris (18mm) - bútorlap
  Részletek
 7. FALCO Sötét Royal Tölgy (18mm) - bútorlap
  Részletek
 8. FALCO Antik Fenyő (18mm) - bútorlap
  Részletek
 9. FALCO Antik Cseresznye (18mm) - bútorlap
  Részletek
 10. FALCO Világos Ardeni Fenyő (18mm) - bútorlap
  Részletek
 11. FALCO Havas Kőris (18mm) - bútorlap
  Részletek
 12. FALCO Vadkörte (18mm) - bútorlap
  Részletek
 13. FALCO Olasz Alma (18mm) - bútorlap
  Részletek
 14. FALCO Toscana Dió (18mm) - bútorlap
  Részletek
 15. FALCO Vörös Mahagóni (18mm) - bútorlap
  Részletek
 16. FALCO Antracit (18mm) - bútorlap
  Részletek
 17. FALCO Metál Bronz (18mm) - bútorlap
  Részletek
 18. FALCO Alu (18mm) - bútorlap
  Részletek
 19. FALCO - bútorlap (világos ardeni fenyő, 18mm)
  3 990 Ft/m2
  Részletek
 20. FALCO - bútorlap (vörös mahagóni, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 21. FALCO - bútorlap (világos arusha wenge, 18mm)
  Részletek
 22. FALCO - bútorlap (vadkörte, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 23. FALCO - bútorlap (sötét royal tölgy, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 24. FALCO - bútorlap (olasz alma, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 25. FALCO - bútorlap (samoa teak sötét, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 26. FALCO - bútorlap (korpusz fehér, 18mm)
  2 890 Ft/m2
  Részletek
 27. FALCO - bútorlap (milánó tölgy, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 28. FALCO - bútorlap (metál bronz, 18mm)
  Részletek
 29. FALCO - bútorlap (havas kőris, 18mm)
  3 490 Ft/m2
  Részletek
 30. FALCO - bútorlap (bajor kőris, 18mm)
  3 990 Ft/m2
  Részletek
 31. FALCO - bútorlap (antracit, 18mm)
  3 790 Ft/m2
  Részletek
 32. FALCO - bútorlap (antik cseresznye, 18mm)
  Részletek
 33. FALCO - bútorlap (alu, 18mm)
  4 190 Ft/m2
  Részletek
 34. FALCO - bútorlap (antik fenyő, 18mm)
  4 190 Ft/m2
  Részletek
 35. FALCO - bútorlap (samoa teak világos, 18mm)
  Részletek
 36. FALCO - bútorlap (winchester dió, 18mm)
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

A bútorlap előnyös tulajdonságai

A bútorgyártás során ma egyre elterjedtebb a bútorlap, mint alapanyag. A bútorlap helyettesíti a tömörfát, sok előnnyel bír, persze van némi negatív tulajdonsága is. Cikkünkben kiemeljük a jó és a rossz tulajdonságokat, megpróbáljuk körbejárni, hogy mi is a legnagyobb különbség a fa és a bútorlap között, illetve az ezekből készült berendezések között, és felsoroljuk, hogy milyen kedvelt bútorok készíthetők ebből az anyagból. Cikkünkben megpróbáljuk kerülni a nagyon szakmai részeket, hiszen most elsősorban azokhoz az olvasókhoz szólunk, akik laikusként érdeklődnek a témában.

Sokan nem tudják, hogy miből és milyen eljárással is készül a bútorlap. Ebből elég annyit tudnunk, hogy általában olyan értéktelenebb fafajtákból készül, mint a nyír, nyár, fenyő, de sokszor találkozunk olyannal is, amit már a hulladékból készítenek. A bútorlapot más néven faforgácslapnak is nevezzük, aminek már benne van a nevében is, hogy mi az alapanyaga. A gyártási folyamatról elég annyit tudnunk, hogy a zúzott fa alapanyagot vagy forgácsot magas hőmérsékleten kezelik, az összeragasztásnál műgyantát használnak, a legvégső folyamatban pedig préselik az anyagot. Ha a környezeti hatások szempontjából nézzük, ebben van pozitív és negatív tényező is. Mindenképpen pozitívként szokták azt jelölni, hogy a fahulladék is felhasználásra kerül, tehát akinek fontos a környezetvédelem, akár ezt a szempontot is figyelembe veheti. Aki azonban a természetességre törekszik, annak rossz hírünk van: a bútorlap gyártása során több olyan anyagot is használnak, ami nem természetes (pl. műgyanta), így ez az agyag, attól függetlenül, hogy fából készül, nem tartozik a természetes anyagok közé. Fontos azonban említést tenni arról is, hogy a tömörfa és a bútorlap között óriási az a különbség, hogy a fa, mivel még kivágott állapotában is élőnek minősül, úgy is viselkedik, tehát vetemedik, szárad, „mozog”, a bútorlap ennek ellenére már nem változik, ezt egy nagyon nagy előnynek szokták emlegetni. És most térjünk is át a bútorlapok használatának előnyeire!

A jó minőségű bútorlap árban sokkal alacsonyabb, mint a tömörfa, vagy az abból készült bútorok, ami azt jelenti, hogy pénztárcakímélőbb. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy első osztályú faanyagból készült hálószobabútort vagy konyhabútort válasszanak, nekik tökéletes megoldás a szintén jó kinézetű, esztétikus, nem mellesleg jó minőségű bútorlapból készült elemek. A másik, amit nagyon fontos kiemelni és megjegyezni az előnyös tulajdonságok közül, hogy, mivel itt már egy kezelt anyagról van szó, óriási a választék a megjelenés tekintetében, tehát ténylegesen olyan egyedi bútorokat tudunk készíttetni vagy kiválasztani, amiknek csak a képzelet szab határt. Természetesen attól függetlenül, hogy itt egy préselt lemezről van szó, hatásában nagyon ügyesen tudják utánozni az eredeti tömörfát, tehát, aki mégis szeretné otthonában a fahatást élvezni, ám nem engedheti meg magának, az nyugodtan válassza a bútorlapok egyikét! A bútorlap egyébként sokkal könnyebb is, mint a fa, ami pakolásnál, beépítésnél, költözésnél nem egy hanyagolható tulajdonság. Ki szokták még emelni, hogy a bútorlapot könnyű megmunkálni is, nagyon könnyen tisztítható a felülete, nem igényel nagyobb kezelést, és ahogyan már említettük, óriási a választék mintázatban és színben is.

Negatív, illetve a kevésbé jó tulajdonságok közé tartozik az, hogy, könnyűségéből adódóan, nem annyira tartós, ám ehhez is hozzá kell tenni, hogy nyilván függ ez attól is, hogy milyen bútorról van szó, és annak mekkora a teherbírása, illetve mennyire terhelik a tulajdonosok – ez egy szekrény, egy ágy, egy polc, de még a konyhabútor esetében is nagyon fontos. Érdemes szem előtt tartani, hogy könnyen felázik, ha valahol sérülés éri, akkor nem javítható. Amit még érdemes szem előtt tartani, és szintén a hulladékmentességhez kapcsolódik, hogy az ebből készült, ám már nem használható bútoroknak nincs megoldva a hulladékkezelése. A választásnál még azt is érdemes figyelembe venni, hogy íves, hajlított termék nem készíthető belőle.

Néhány bútorfajtát már említettünk, a cikk zárásaként szeretnénk felsorolni, hogy melyek a leggyakrabban készített elemek a bútorlapból. Elsősorban a konyhabútornak választják ezt az anyagot, de, természetesen, elterjedtek a polcok, gardróbrendszerek, tárolóhelyiségekbe is kiváló alkalmatosságok, műhelyekbe is megfelelő polcokat lehet belőle készíteni, de ahogyan már többször említettük, a felhasználásnak tényleg csak a képzelet szab határt.

Válassza bátran a bútorlapot, ha egy egyszerű, ám nagyon színes és sokféle alapanyagból szeretne dolgozni, ha ár-érték arányban megfelelő eszközt keres, vagy ha fontosabb az esztétika, mint a természetesség.

Card logos