MEGFELELŐ TELEPÍTÉS ÉS ÁPOLÁS

A kerti házban tárolhatók a kertben használt gépek, eszközök és bútorok, megvédve őket az időjárás viszontagságaitól, de hétvégi házként is használható, mely a nyugodt és hangulatos pihenés záloga. Bármilyen céllal is vásárol kerti házat, ötletes és egyszerű berendezési ötletekkel még egyedibbé és maximálisan kihasználhatóvá alakíthatja a rendelkezésre álló helyet.

Mielőtt kiválasztaná a megfelelő kerti házat, először gondolja át, hogy milyen célból szeretné kertjében felépíteni. Talán egy irodát szeretne a zöld környezet csendjében, amely inspiráló munkakörnyezetként szolgál? Vagy egy hangulatos nyári lakot szeretne létrehozni, ahol családjával, barátaival töltheti a kellemes nyári napokat? Vagy szeretné a kertben használt dolgait praktikusan tárolni? A kiválasztott ház több funkciót is elláthat, akár egy tágas családi ház.

HOGYAN VÁLASSZUK KI A CÉLJAINKNAK MEGFELELŐ FAHÁZAT?

Miután kigondolta, hogy mire fogja használni házát, fontos, hogy az Ön számára leginkább megfelelő típust válassza ki. A következő szempontokat érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során:

MILYEN FALVASTAGSÁGÚ HÁZRA LESZ SZÜKSÉGE?

A falak vastagsága hatással van a kerti ház megjelenésére, a ház stabilitására és klímájára. Ha tárolásra szeretné használni a házat, akkor elegendő a 14-19 mm-es falvastagság. Amennyiben azt szeretné, hogy a ház télálló és stabil legyen, akkor a 19-28 mm-es falvastagság ajánlott. Ez a falvastagság ajánlott akkor is, ha rövidebb társas események helyszíne lesz a faház. Kerti házakhoz, amelyek lakóhelyként, vendégházként vagy akár egész évben irodaként szolgálnak, erősebb falak ajánlottak, 40-70 mm-es falvastagsággal. A házak sarokillesztései szélcsendes sarkokat biztosítanak.

MILYEN ALAPOZÁS KIVITELEZHETŐ A KERTJÉBEN?

Számos alapozási mód létezik, melyekhez a gyártók a használati utasításban útmutatást is adnak. Bármelyiket is választja – pl. sávalapok, gerendaalapok, rövid, fúrt cölöpalapok stb. - győződjön meg róla, hogy egy stabil, tömör aljzatra fog kerülni a ház. Az alapnak teljesen szintben kell lennie. Ha megtalálta a tökéletes helyet és elkészült a megfelelő alapzat, akkor elkezdheti összeállítani a kerti házat. Megjegyzés: a pont- vagy sávalapozás alulról szellőzteti a kerti házat, megakadályozva a lábazat vizesedését.

MILYEN TETŐFEDÉS SZÜKSÉGES A HÁZ ÁLLAGÁNAK ÉS BELTARTALMÁNAK MEGVÉDÉSÉHEZ?

A kiváló minőségű tetőfedés a kerti ház hosszú élettartamának és tartósságának legfontosabb alapja. Az egyes kerti tárolók csomagolásában található bitumenes tetőfedő csak első burkolatként használható, ezért ezeknek a tetőfedő elemeknek a kiváló minőségű anyagokkal történő cseréje különösen fontos a hosszú élettartam érdekében. A kerti házak és tárolók esetében az ásványi anyaggal bevont vízszigetelő lemezek vagy bitumenes tetőzsindelyek tökéletes tetőfedést biztosítanak, hosszú évekig megbízhatóan védik a házat.

MILYEN RENDSZERES FELÜLETKEZELÉS ÉS ÁPOLÁS SZÜKSÉGES A HÁZ ÁLLAGÁNAK MEGÓVÁSA ÉRDEKÉBEN?

A felületkezelésnél az alábbiak szerint járjon el: először mindig favédő alapozót vagy kékülésgátló védőalapozót vigyen fel a ház felületére. Fontos, hogy felületkezelést követően használjon lazúrfestéket vagy színes, faanyagvédő festéket. Ügyeljen arra, hogy egy nyitott pórusú, nedvességszabályzó bevonatot válasszon. Ajánlatos pigmentált festéket választani, hogy biztosítsa a fa UV-sugárzás elleni védelmét, ezzel megakadályozva a ház szürkülését. Amennyiben lazúr helyett faanyagvédő festéket használ, úgy csak a képzelet szabhat határt a ház kinézetének!

Megjegyzés: a lazúrok és a festékek használata során ügyeljen az alkalmazandó biztonsági előírásokra, ugyanis azok figyelem nélkül hagyása súlyos egészségkárosodást okozhat. A festékek csomagolásán információt talál az összetevőkről, a veszélyekről és a védőintézkedésekről.

AZ KIVÁLASZOTT KERTI HÁZ FELÉPÍTÉSE

Ha kiválasztotta a megfelelő kerti házat és kiszállítottuk Önnek, akkor már csak az összeszerelés van hátra. A legfontosabb lépéseket mutatjuk be, melyet megcsinálhat Ön is, de rábízhatja szakemberre is.

 

ALAPZAT KÉSZÍTÉSE

Mindenképpen mérje fel, hogy a rendelkezésre álló terület elegendő hellyel szolgál-e a faháznak. Ha a tervezett ház elfér az adott területen, akkor azt meg kell tisztítani a szennyeződésektől, az avartól, majd el kell egyengetni.

Az előkészített területre fa- vagy betonalapot (öntött vagy betonelemek) szükséges készíteni, mert a faszerkezetet meg kell óvni a nedvességtől, hogy időálló maradjon.

Az alapzatnak teljesen egyenletesnek és derékszögűnek kell lennie. A háznak vízszintes alapra kell épülnie, amely lehet sáv- vagy lemezalap. Párazáró rétegként célszerű kátránylemezt vagy csomagolófóliát helyezni alá.

A felépítés menete a ház kivitelétől függően változhat. Pontosabb információkkal a csomagolásban található részletes útmutató szolgál.

CSAVARKÖTÉSEK

A lábazat pallóit a talpgerendákkal csavarozzuk össze.

A FŐTARTÓK ÉS KÖTŐGERENDÁK KIIGAZÍTÁSA

A fő- és kötőgerendákat pontosan, derékszögben szükséges a helyükre illeszteni.

Kellő pontossággal, derékszögben (a keresztrudakat lemérve) kell helyükre igazítani a főtartókat és a kötőgerendákat.

A FALDESZKÁK EGYMÁSBA ILLESZTÉSE

A hornyokból és rugókból álló szerkezetnek köszönhetően egyszerűen csak egymásba kell illeszteni a faldeszkákat. Folyamatosan ellenőrizze a ház felépítésekor, hogy ezek vízszintesen helyezkednek-e el!

AZ AJTÓ BESZERELÉSE

A másik oldalra áthelyezve tetszés szerint cserélhetők a faldeszkák. Így jobb és bal oldalon egyaránt beszerelhető az ajtó.

AZ ABLAKOK ÉS A TETŐ KÖRÜLI MUNKÁLATOK

Az ablakok beszerelésekor először távolítsa el az üvegeken található védőfóliát. Az oromlábazat és az oromcsúcs rögzítését követően csavarozzunk kívül-belül takarólécet az ablakra. A többfunkciós vasalatnak köszönhetően tetszés szerint, teljesen kinyitható vagy bukóra is nyitható az ablak. Szarufa-szelemen összekötőket használjunk, hogy a tető stabilan rögzüljön a házra!

A PALLÓALÁTÉTEK LERAKÁSA

Csak akkor helyezze el a pallóalátéteket, ha már elkészült a kerti ház.

TETŐFEDÉS

A bitumenzsindelyt vagy bitumenes tetőfedő anyagot sávról sávra a tetőre szögelve kivitelezzük a tetőfedést és már kész is a kerti ház!

A TERMÉSZETES FATERMÉKEK SAJÁTOSSÁGAI

A faanyagok tartósságát az határozza meg, hogy mennyi ideig képesek ellenállni a környezet romboló hatásainak, mennyi ideig tudnak rendeltetésüknek megfelelni. A fa tartósságát belső tulajdonságai és a felhasználás helyén fennálló környezeti viszonyok határozzák meg, ez az években kifejezett használati időtartammal jellemezhető.

A következőkben bemutatjuk a faanyagok sajátos jellemzőit, melyek első pillantásra hibának tűnhetnek, azonban ezek a jelenségek a fa növekedésének, milyenségének, feldolgozásának és kezelésének hatására keletkeznek.

 

AZ ÁGAK ÉS A FA TERMÉSZETES MINTÁZATA

A fa nem nyílegyenesen nő, mintázata és ágainak száma változó. Azok az ágak, amelyek szorosan összenőttek a fatörzzsel, nyomot hagynak a fa szerkezetében, de ez nem jelent alapot minőségi kifogásra.

GYANTAKIVÁLÁS

A fa térfogata és sűrűsége a tárolás és a feldolgozás során változik. Tűlevelű fák esetén a gyantakiválás természetes jelenség. A gyanta óvatosan lekaparható, terpentin segítségével pedig teljesen eltávolítható.

IMPREGNÁLT FA: SÓKIVÁLÁS

Az autokláv eljárásban történő impregnálás során a rézsók a fa mélyére hatolnak. Ezek védik a fát a penésztől és a kártevőktől. A zöldes-fehéres felületek a fa anyagában található gyanta elszíneződését jelzik, ami normális jelenség.

DURVA FELÜLETEK

A fatörzsek fűrészelésekor, gyalulásakor, marásakor nagy gondot fordítanak a kíméletes feldolgozásra. Óhatatlan azonban, hogy bütüzéskor (a fa végének egyenesre metszésekor) és a fa lekerekítésekor néhol durva felületek maradjanak.

A FA TERMÉSZETES TÉRFOGATVÁLTOZÁSA

Mint minden természetes anyag, a fa is tartalmaz nedvességet, amely a környezet nedvességtartalmától függően változik. Az autokláv eljárásban a zöld impregnáló anyag telíti a fát. A szárítás során a fa 8%-ot veszít a vastagságából és a szélességéből, a hosszúsága viszont alig változik (0,3%). Tervezéskor és felhasználáskor ezt mindenképp figyelembe kell venni!

PENÉSZ ÉS GOMBA

Különösen melegebb időszakokban a fa felületét kékülést okozó gombák támadhatják meg. Ezek a gombák azonban nem károsítják a fát, ezért nem befolyásolják annak szilárdságát. A fa impregnálása után ez a folyamat megáll, a korábban elszíneződött területek sötétebbek lesznek. Frissen, autokláv eljárásban impregnált fa tárolásakor előfordulhatnak penészfoltok. Ezek azonban letörölhetők, az időjárás viszontagságainak kitett fák esetében pedig egy idő után maguktól is eltűnnek.

SZÁRADÁSI REPEDÉS, VETEMEDÉS

A fa különböző sűrűségének és szerkezetének köszönhetően a már leírt térfogatváltozás nem egyenletes. Ennek következtében száradási repedések keletkeznek, melyek azonban nem befolyásolják a fa statikai tulajdonságait és szilárdságát. A száradási repedések nem képezik reklamáció alapját!

SZÍNÁRNYALATOK

Minden fa egyedi: feldolgozás után is megtartják különleges formájukat, színüket és mintájukat. Az autokláv eljárásban történő impregnálás során az impregnáló oldat – a fa sűrűségi eltéréséből adódóan – eltérő mértékben szívódik be. A színeltérések az időjárás és az UV-sugárzás hatására egy idő után kiegyenlítődnek, melynek következtében különböző, szürkés árnyalatok alakulnak ki, némely fafajta szép, szürke patinát kap. Ez a természetes színváltozás nem befolyásolja a fa felhasználhatóságát és tartósságát!

SZÜKSÉGES SZERSZÁMOK ÉS ANYAGOK

 • Akkus csavarozó
 • Munkavédelmi felszerelés (pormaszk, kesztyű, védőszemüveg)
 • Aljzatkiegyenlítő és beton
 • Zsindely és alátétlemez
 • Tetőszigetelő anyagok
 • Vízszigetelő anyagok
 • Ereszcsatornák
 • Betonkeverő
 • Kőműveskanál
 • Gumikalapács vagy ütőfa
 • Lazúrok, fafestékek
 • Festékszóró
 • Festékkeverő szár, festékkeverő géppel
 • Létra
 • Esővízgyűjtő
 • Kültéri burkolólapok
 • Ásó és/vagy lapát
 • Talicska
 • Vízmérték, mérőszalag