Kapálógép

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KAPÁLÓGÉP – A KISKERTEK LEGEREDMÉNYESEBB SEGÍTŐJE

Ha kiskertet művelünk, az egyik leghasznosabb gép az úgynevezett rotációs kapa, azaz a kapálógép. A segítségével könnyedén művelhetjük a kisebb területeket, illetve előkészíthetjük a talajt a növénytermesztésre. Nem kérdés, hogy szükséges-e, hiszen a segítségével rengeteg, kézzel végzett munkától szabadulhatunk meg.

A talaj forgatásának szükségessége már nagyon régóta ismeretes. A kapálás és az ásás a legrégibb művelet a kertgondozásban; ennek köszönhetően a tápanyagban gazdag földet átforgatjuk, szellőztetjük, porhanyósabbá tesszük, illetve mentesítjük a különböző gyomnövényektől is. A műveletek sokféle módon elvégezhetők, akár egy kézi ásóval és kapával is, de ezek hatékonysága erősen megkérdőjelezhető…

MILYEN KAPÁLÓGÉPET VÁLASSZUNK?

Mielőtt kiválasztjuk a számunkra ideális kapálógépet, érdemes alaposan szemügyre venni a kínálatot. Mindenekelőtt arra kell választ adnunk, hogy mire szeretnénk használni a gépet; a kapálógép nem csupán talajlazításra alkalmas, hiszen előkészíthetjük vele a magágyást, gyomtalaníthatunk vele, illetve beforgathatjuk a szerves trágyát is a használatával. Ezeket a munkálatokat bármelyik kapálógéptől elvárhatjuk, ugyanakkor érdemes tudni, hogy egyes gépek más munkálatok során is segítségünkre lehetnek. Egyes kapálógépek alkalmasak arra, hogy fűnyíróként és hóekeként is használjuk őket.

Kerti és szántóföldi munkák során fontos meghatároznunk, milyen mélységben és minőségben kell elvégeznünk a talaj-előkészítést. Ez szavatolja a termesztett növények számára a legjobb feltételek megteremtését. Különböző géptípusok alkalmasak a homokos, a középkötött és a kötöttebb talajok művelésére. Rendkívül kötött talaj esetén önsúlyú gépre van szükség, amelyek esetében a hajtómű lehajtási áttétele lényegesen nagyobb az átlagosnál. Az ilyen gépek esetében a kapakés vágósebessége kisebb, aminek köszönhetően mélyebben tud behatolni a talajba, és minőségibb talajművelést tud végezni.

Nem mehetünk el szó nélkül a kapálógép árak mellett sem. A legolcsóbb kapálógépek az elektromos gépek közül kerülnek ki, amelyek elsősorban a talajlazításban nyújtanak kiváló teljesítményt. Erősen kötött talaj esetén a kisebb teljesítménnyel rendelkező elektromos gépek nem feltétlenül jelentenek jó választást, de lazább talajtípusok esetén optimális választásnak bizonyulhatnak. A benzinmotoros rotációs kapák ára rendszerint magasabb, ám ezeknél már kifejezetten nagy különbségekkel találkozunk; az alapfelszereltséggel rendelkező gépek, amelyek jellemzően kisebb területek megmunkálására alkalmasak, az elektromos kapálógépeknél csupán kismértékben mondhatók drágábbnak, a nagy felszereltségű gépek viszont komolyabb befektetést igényelnek. A BAUHAUS termékkínálatában szereplő rotációs kapákról kivétel nélkül elmondható, hogy megfelelnek a magas minőségi elvárásoknak, illetve magas ár-érték aránnyal rendelkeznek. Legyen szó kertről vagy kisebb kiterjedésű szántóföldről, egy jól megválasztott kapálógép hatalmas segítséget jelenthet a növénytermesztésben. Egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a munkánkat, ami miatt azt fogjuk érezni, hogy a rotációs kapa megvásárlása nagyszerű döntés volt.

A KAPÁLÓGÉP KARBANTARTÁSA

A kapálógépek hosszú élettartamának biztosítása érdekében figyelmet kell fordítani a karbantartásukra. Ahogyan a kerti gépek esetében általánosan elmondható: használat után meg kell tisztítanunk őket, ezzel elejét vehetjük számos problémának. Ha nem fordítunk erre időt és fáradságot, előbb vagy utóbb biztosan megbosszulja önmagát a lustaságunk…

A rotációs kapát jövőre, két év múlva és azután is szeretnénk használni, ezért fordítsunk kellő figyelmet a karbantartására, illetve a tisztítására! A szerelők gyakran elmondják, hogy a karbantartás az alapos tisztítással kezdődik. Minden használat után távolítsuk el a kapatestekről a földmaradványokat, növényi szárakat, fagyökereket, felvett szemetet és minden mást… Minél alaposabb tisztítást végzünk, annál többet tettünk a rozsdásodás megakadályozása érdekében. Sőt, megelőzhetjük, hogy a késekre tapadt sár és fűmaradvány megnehezítse a motor dolgát. Habár ez elsősorban a gyengébb motorral rendelkező, elektromos gépeket érinti, a tisztítást mindenképpen érdemes elvégeznünk használat után.

A kapálógépek esetében gyakori, hogy a felszerelt kapatagok zsírozása elmarad a gyorsillesztést biztosító csapszegeknél. A motoros kapa használat közben kifejezetten nagy erőt kénytelen kifejteni, ezért zsírozás nélkül a kapatagok illesztései és a csapszegek is kopni kezdenek. Ennek megelőzése érdekében végezzük el a zsírozást! Az elgörbült vagy sérült késtartó csavarokat, megrongálódott anyákat és törött alátéteket ki kell cserélnünk. Fontos, hogy a késeket megfelelő módon éleztessük meg. Érdemes szakemberrel végeztetni, így tudjuk biztosítani, hogy tavasszal a gépünk maximális hatékonysággal végezze el a feladatát. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a késeket megfelelő zsírozással tároljuk. A téli tárolást lehetőleg lítiumbázisú zsírral kenve végezzük.

Ismerjük meg a BAUHAUS kínálatában található kapálógépeket, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő eszközt!