Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Csiszolószalag

Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

CSISZOLÓSZALAG

Munkálataink, barkácsolásaink során bármit is készítünk, nagyon fontos, hogy a felületet simára csiszoljuk. A szerszámok nyomot hagynak rajtuk, amit el kell simítani, hogy esztétikus és biztonságos legyen. Az adott felülethez mindig megfelelő csiszolóanyagot kell használni. A felületfinomítás célja, hogy a munkadarab sima, megmunkálási nyomoktól mentes legyen, hiszen csakis így nyújt majd valódi esztétikai élményt. Használati tárgyaink nagy része finom felületkezelést igényel. A csiszolásnak is több fázisa ismert, hiszen csak ez biztosít megfelelő eredményt.

A felületsimítást mindig a durva csiszolással kell kezdeni, ez biztosítja a felületi egyenetlenségek eltüntetését. Második fázisban a durva csiszolás egyenetlenségeit kell eltüntetni, majd a végső fázisban a finom csiszolás következik. Célja a felület végső simaságának kialakítása. Természetesen, minden szakaszban különféle finomságú csiszolóanyagra van szükség. Ezt a munkafolyamatot végezhetjük kézzel és géppel is. A munka lényege, hogy mindig durvább csiszolóanyaggal kezdjünk, és folyamatosan egyre finomabb típussal dolgozzunk, így tudunk csak megfelelően finom és sima felületet kialakítani.

A csiszolóanyagok nagy része papírból vagy vászonból készül. Erre a hordozóanyagra, speciális kötőanyag rétegbe ágyazva, rögzítik a különféle anyagból készült szemcséket. Ezek mérete is eltérő, a nagyobb szemcsék durvább, a kisebbek pedig finomabb csiszolóanyagot eredményeznek. A csiszolóanyag fajtájától függ, hogy az milyen felületek simítására lesz megfelelő. Finomságuk szerint három csoportba lehet őket osztani. A durva csiszolásra a 60-80-as, a közepesre a 100-120-as, míg a finom, simító csiszolásra a 150-320-as finomságú csiszolóanyagot érdemes választani. Amennyiben fényesíteni vagy polírozni szeretnénk, vizes csiszoló lapot kell vásárolnunk, ami nagyon finom szemcsékkel van ellátva. Ennek hordozó anyaga vízálló, és csakis vizesen szabad használni, mert különben a munkadarab csúnyán megsérülhet. Fémek csiszolásához vászon alapú eszközöket vásárolhatunk. Kopás szempontjából fontos a csiszolószemcsék anyaga is. A legelterjedtebb ilyen anyag a korund, valamint ennek az alumíniumoxiddal és a szilíciumkarbiddal való keveréke. Ezeket az alap- és fedőgyanta rögzíti megfelelően.

Csiszolás során, amit mindegy, hogy kézzel vagy géppel végzünk, nagyon fontos, hogy soha ne siessünk, ne használjuk eszközünket erős erőráhatással! A kézi csiszolást megkönnyíti, ha különféle csiszolófákra feszítjük a csiszolóanyagot. Erős kefével tudjuk eltávolítani a szemcsék közé tömörödött anyagmorzsákat. Ügyeljünk arra, hogy a kefe ne koptassa a csiszolóanyag szemcséit! Amennyiben a csiszolóanyag túlságosan eltömődött, azt már nem érdemes továbbra is használni. Használat során a szemcsék is kopnak.

Kézi csiszolásnál a leghatékonyabb a hosszirányban történő csiszolás. Ez a faanyagoknál és a fémeknél igaz. A gépi csiszolóeszközök körmozgást végeznek. A por elszívása is nagyon fontos, hiszen a munkafelületet is elfedi, de egészségügyi szempontból is káros, hiszen a tüdőbe is bejuthat. Használjunk gépi porelszívást, amennyiben erre nincs lehetőségünk, mindenképp használjunk porszűrő maszkot.

A kisebb és tagoltabb felületű tárgyakat kézzel érdemes csiszolni. Különféle gépekkel is elvégezhető, de a kézi megoldás olcsóbb. A kézi csiszoláshoz használható anyag a kézi csiszolószivacs. Ez poliuretán szivacstömb, amelynek a felületét különféle szemcsenagyságú csiszolóanyag borítja. Ez igen előnyös, mert a szivacs jó alakkövető, ezért tökéletesen megfelel bonyolultabb kidolgozású tárgyaknál, valamint lekerekített éleknél. Amennyiben felületük eltömődik, vízzel és kefével megtisztíthatjuk. Vásárolhatunk tekercsben csomagolt fémszivacsokat is, ezek fémfelületek csiszolására alkalmasak. Fánál nem ajánlatos használni, mert a fémszálak beágyazódnak a felületbe. Ezeket szinte nem is lehet eltávolítani. A szálak mérete és finomsága változó. A műanyag csiszolószövet laza szálas szövetszálas lap. Előnye, hogy igen hajlékony, mélyedések és domború felületek csiszolására kiválóan alkalmas. Másik nagy előnye, hogy szinte soha nem tömődik el a felülete, és vízben tisztítható. A kézi csiszolás alapanyaga a vízálló papír, ami csak nedvesített felületen használható. Előnye, hogy a lemunkált anyagszemcsék kevésbé tömítik el a szemcséket, és a felületen sem okoznak hibákat.

A kézi csiszolás egy idő után megterhelő lehet, ezért nagyobb felületek finomítására érdemes gépi csiszolóeszközöket használni. Az ilyen gépekhez a csiszolólapok méretre készülnek a gép típusától függően. A finomsági fokozatok teljes skálájával találkozhatunk.