Csiszolólap

Megtekintés Rács Lista

1-9/11 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/11 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

CSISZOLÓLAP FAIPARI GÉPEKHEZ

Ha sima felületet szeretnénk elérni, mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő csiszolásról. Ebben van segítségünkre a csiszolólap, illetve a csiszológép. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a csiszolólapok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, így egyáltalán nem mellékes, melyiket választjuk. A továbbiakban a csiszolólapokkal kapcsolatos tudnivalókat járjuk körül.

Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, miért van szükség egyáltalán csiszolásra, illetve csiszolólapokra… Persze magától értetődő, hogy a csiszolólapok segítségével eltüntethetjük a felületek kisebb-nagyobb egyenetlenségeit. A kezeletlen, illetve nem megfelelően kezelt faanyagok gyakran érdesek, szálkásak lehetnek, de ezzel a megoldással tudjuk eltávolítani a festékrétegeket is az új festés előtt, legyen szó akár fa- vagy fémfelületről. Sőt, a csiszolólapok arra is alkalmasak, hogy a segítségükkel megszabaduljunk a vékonyabb rozsdarétegektől, mielőtt alapozást és festést végeznénk.

Érdemes tudni, hogyan is épülnek fel azok a csiszolólapok, amelyeket rendszeresen használunk. A csiszolólapok alapját, természetesen, egy hordozóréteg képezi, amire valamilyen ragasztóanyag kerül. Ez a ragasztóanyag, rendszerint, valamilyen enyv vagy műgyanta, amire a gyártás során csiszolószemcséket hordanak fel. Látható, hogy a csiszolólapok felépítése kifejezetten egyszerű, tulajdonképpen teljesen hétköznapi segédeszközről beszélhetünk, ami nagymértékben megkönnyíti és igényesebbé teszi a munkánkat.

A csiszolólapok különböző vastagsággal rendelkeznek, ez alapján A, B, C, D és E típusokat különböztetünk meg. Az „A” jelöléssel rendelkező csiszolópapírok a legvékonyabbak, illetve ezek rendelkeznek a legfinomabb csiszolószemcsékkel is. Ebből adódóan, természetesen, az anyaghordásuk is kisebb. Ahogy haladunk az „E” jelzés felé, a csiszolópapírok egyre vastagabbak, illetve nagyobb szemcsékkel és nagyobb anyaghordással rendelkeznek.

A csiszolólapok hatékonyságát elsősorban a csiszolószemcsék nagysága határozza meg, illetve azok koptató képessége. A leggyakrabban használt anyag az úgynevezett korund, illetve elektrokorund. Emellett gyakran találkozhatunk olyan csiszolópapírokkal is, amelyek szilikon-karbid felhasználásával készülnek; zöld és fekete változatban léteznek. A zöld csiszoló szilikát-karbid tartalma némileg magasabb, de túl nagy gyakorlati különbséget nem tapasztalhatunk.

Persze felvetődik a kérdés, hogy az adott feladathoz milyen csiszolópapaírt válasszunk, melyik jelenti a legjobb megoldást. Érdemes tudni, hogy elsősorban a szemcsék méretére kell figyelmet fordítanunk, a csiszolószemcsék anyaga sokkal kevésbé lényeges. Természetesen erre vonatkozóan is találunk skálát; minél kisebb az ISO/FEPA erre vonatkozó jelzése a „P” betű mögött, annál nagyobbak a szemcsék, vagyis annál durvább csiszolást végezhetünk. Ha finom csiszolásra van szükségünk, a nagyobb számmal ellátott csiszolópapírokra lesz szükségünk.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gépi csiszolás kifejezetten nagy porral jár! Habár rendelkezésre állnak úgynevezett „vizes” csiszolópapírok, a védőfelszerelés használata mindenképpen ajánlott. Ha csökkenteni szeretnénk a szálló por mennyiségét, megtehetjük, hogy megnedvesítjük a csiszolandó felületet, ilyen esetben viszont jelentősen károsodik a hordozóanyag, így hamar búcsút inthetünk a csiszolópapírnak.

Ma már nem okoz gondot olyan csiszolópapírt vásárolni, ami kifejezetten egy-egy csiszológép részére készült; legyen szó deltacsiszolóról, szalagcsiszolóról vagy más csiszológépről. Ezek esetében már nem kell a kivágással bajlódnunk, ha egyáltalán lehetséges lenne. A gyártás során méretezett csiszolópapírok pontos illesztést tesznek lehetővé. Nagyobb kiszerelésben kifejezetten gazdaságos a vásárlásuk.

A csiszológépekhez tervezett, különböző csiszolólapok és csiszolópapírok gyakran különböző lyukakkal rendelkeznek annak érdekében, hogy intenzív koptatás esetén se okozzon gondot a felgyülemlett por. A mai korszerű csiszológépeket úgy alkották meg, hogy a csiszolópapír cseréje ne okozhasson gondot, gyakran egy mozdulattal könnyedén elvégezhető. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő csiszolólapokat. Ismerjük meg a kínálatot, és töltsük fel a készleteinket!