Lézeres szintező

Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉZERES SZINTEZŐ, VONALLÉZER, KERESZTLÉZER - ESZKÖZÖK, HA PONTOS MUNKAVÉGZÉSRE VAN SZÜKSÉG

A lézeres szintező, a vonallézer és a keresztlézer néhány évvel ezelőtt még nagyrészt ismeretlen fogalomaknak számítottak, mára azonban az építőipar elhagyhatatlan eszközévé lépett elő. Az építőiparban dolgozók mind nagyobb számban fedezték fel ezeknek az eszközöknek az előnyös tulajdonságait.

A lézeres szintező, a vonallézer és a keresztlézer elterjedése nem véletlen. Korábban a szintezési feladatokat különböző mechanikus eszközökkel kellett elvégezni, mára azonban a hagyományos vízmértékek, függőónok és kicsapózsinórok egyre inkább háttérbe szorultak – nem véletlenül. Habár ezek némelyike pontos munkavégzést tett lehetővé, hatékonynak aligha nevezhetnénk őket. Nem túlzás azt állítani, hogy a különböző lézeres szintezők nélkül ma már nincs korszerű építőipar és lakberendezés.

Felvetődik a kérdés, hogy milyen szintezőt, vonallézert vagy keresztlézert vegyünk. Ha a legegyszerűbb feladatok elvégzésére van szükség, és biztosak vagyunk benne, hogy a szintezőtől nem várunk el többet, egy pontlézer is megfelelő választást jelenthet. Többféle kivitelezéssel találkozunk, ráadásul elterjedtek azok a megoldások, amelyek hagyományos vízmértékkel rendelkeznek. Ezek esetében az integrált pontlézer pontosan továbbítja a tér magasságait. A lézer finombeállítással pontosan pozícionálható akár a fali tartón is. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, hiszen tulajdonképpen egy koordináta rendszer középpontját határozzák meg, nekünk pedig pontosan erre van szükségünk. A neves gyártók termékei kivétel nélkül megfelelő stabil rögzítést tesznek lehetővé különböző felületeken is, így kényelmesen használhatók, vagyis precíz munkavégzéshez segítenek bennünket.

Ha kissé fejlettebb eszközre van szükségünk, a vonallézerek jelenthetnek szerencsés választást. Ezek az eszközök egy vagy több merőleges vonalat képesek kivetíteni a kívánt felületre. A vonallézer tökéletes segítség abban az esetben, ha azonos magasságban szeretnénk elhelyezni a falra szerelhető szekrényeinket, hangszórókat, képeket, dekorelemeket… De hathatós segítséget jelentenek különböző munkálatok során is, legyen szó csempézésről, burkolásról vagy lakásfelújításhoz köthető egyéb feladatokról.

Külön szót érdemelnek az úgynevezett forgólézerek is, amelyeket elsősorban a belsőépítészetben használhatunk eredményesen. Nem túlzás azt állítani, hogy ezeket az eszközöket a belsőépítészek és kivitelezők a leghasznosabb eszközök között tartják számon. Természetesen a különböző építőipari munkálatok során is gyakran fontos szerephez jutnak. A forgólézerek eredményessége és közkedveltsége annak köszönhető, hogy egyetlen felállítással képesek megrajzolni a vízszintes vonalat mintegy 360 fokos körben. Így tehát roppant hatékony eszközök, nincs szükség újbóli kalibrálásra, a hibázás lehetőségét tulajdonképpen ki is zárhatjuk nekik köszönhetően. Nagyszerűen használhatók csempézésnél, különböző borítások felrakásánál, akár tapétázásnál is.

Léteznek úgynevezett önbeállító szintezők is, amelyek legfőbb előnye abban mutatkozik meg, hogy képesek kiegyenlíteni a talaj különböző egyenetlenségeit, vagyis a támasztástól függetlenül pontos munkavégzést biztosítanak számunkra. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ezeknek az eszközöknek is viszonylagos vízszintes felületre van szükségük, nem képesek teljesen ferde talajon megfelelően működni. A legtöbb ilyen eszköz 4-5 fokos dőlésszögig képes megfelelően működni, ennél nagyobb lejtés esetén hibát jelez. Ilyen esetben nincs más teendőnk, csupán közel vízszintes talajt kell keresnünk számára és már használhatjuk is.

A különböző szintezők, vonallézerek és keresztlézerek vásárlása során felvetődik a kérdés, milyet válasszunk, mennyit fizessünk érte. Vajon egy olcsó keresztlézer, olcsó vonallézer vagy olcsó szintező megfelelő megoldást kínál-e, ezek vásárlása jó ötlet vagy inkább melléfogás? A neves gyártók olcsó készülékei jó választást jelenthetnek, ha csupán alkalmanként, évente néhány alkalommal használnánk ezeket az eszközöket. Fontos megjegyezni azonban, hogy a piacon megjelenő, márkajelzés nélküli készülékek megbízhatatlanok, ajánlatos ezeket elkerülni.

Az utóbbi néhány évtizedben rengeteget fejlődött az építőipar és a belsőépítészet, valamint jelentős átalakuláson mentek keresztül a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatási területek is. A hatékony munkavégzés és a pontosság alapvető elvárássá lépett elő; ezeket segítik az olyan technológia megoldások, mint a lézeres szintezők, a vonallézerek vagy a keresztlézerek.