Keresőműszer és vizsgálókamera

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KERESŐMŰSZEREK ÉS VIZSGÁLÓKAMERÁK

A keresőműszerek között számos olyan digitális eszközzel találkozunk, amelyek képesek nagymértékben megkönnyíteni a munkavégzést, illetve képesek rávilágítani olyan hibákra, amelyek a legavatottabb szemek előtt is rejtve maradhattak volna. A technikai megoldásoknak köszönhetően mindez lehetséges.

MULTIFUNKCIONÁLIS KERESŐMŰSZEREK

Remek szolgálatot tesznek számunkra a multifunkcionális keresőműszerek, amelyek kiválóan alkalmasak a feszültség alatt álló vezetékek és fémtárgyak helymeghatározására. A falban futó vezetékek feltérképezésében kiválóan használhatók ezek az eszközök; LED-jelzőlámpák jelzik, hol végezhetünk fúrást, illetve hol fut valamilyen fémvezeték. A készülékek rendszerint egygombos kezelőfelülettel rendelkeznek, így a használatuk kifejezetten egyszerű, egykézzel is végezhető. Semmilyen jártasságra nincs szükség velük kapcsolatban, bárki számára egyszerűen és kényelmesen használhatók. A felderíthető anyagok között különböző vastartalmú fémek, nemvasfémek és áramvezetékek is szerepelnek, így alkalmasak a legtöbb hálózat felderítésére. A korszerű multifunkcionális keresőműszerek rendszerint automatikus kalibrálással rendelkeznek, és hangjelzést képesek adni.

NEDVESSÉGMÉRŐK

A szakemberek számára gyakran nélkülözhetetlenek a különböző nedvességmérők. A mérni kívánt anyagok alapján különböző nedvességmérőkkel találkozunk; a fanedvesség mérése mellett gyakran szükséges az építőiparban használt anyagok nedvességmérése, de a mezőgazdasági termelők számára is kiemelt jelentőséggel bírhatnak ezek az adatok.

A fanedvesség megállapítása során használt nedvességmérők esetében jellemzően kétféle megoldással találkozunk: úgynevezett beütőhegyes vagy beütőszondás készülékekkel és kontakt, azaz érintőszondás készülékekkel. A beütőhegyes megoldás esetében a készülék az anyagba beütött szondahegyek közötti kapacitív ellenállás alapján jelzi a nedvességtartalmat. A mérés lehetővé teszi a maximális nedvességtartalom kijelzését, azonban ezt csak abban a mélységben, amíg a szondahegy elér. Az olcsóbb készülékek mintavételezési mélysége relatív alacsony, ezért ilyen esetben érdemes kettévágni a fát és a belső nedvességtartalmat is megmérni. Asztalosipari felhasználás esetén a fejlettebb beütőszondás készülékek vagy pedig a kontakt nedvességmérők ajánlottak.

A fanedvességmérő készülékek között magasabb kategóriát jelentenek az úgynevezett a kontakt, azaz érintőszondás készülékek. Ezek a digitális eszközök a fa dielektromos jellemzői alapján képesek kimutatni az anyag nedvességtartalmát. A készülékek a fanedvességet a mérés pontjától számított bizonyos mértékben képesek ellenőrizni. A mélységet természetesen a készülék képessége határozza meg. Az ilyen jellegű nedvességmérők rendkívül gyors mérést tesznek lehetővé, ráadásul semmilyen sérülést nem ejtenek a munkadarabon. Tény azonban, hogy a mérés egyenletes mérési felületet feltételez, így pontatlanság következhet be, ha nem végzünk elegendő számú mérést. Ahogyan a fejlett beütőszondás készülékek, úgy a fejlett kontakt nedvességmérők is automatikus hőmérsékletkorrekcióval és facsoportbeállítási lehetőséggel rendelkeznek.

A kétféle eszközök esetében akár jelentős eltérés is mutatkozhat egy-egy munkadarab nedvességmérése során. Ez elsősorban a különböző mérési módszerből adódik, ráadásul tudni kell, hogy a fa száradása csak ritkán egyenletes, így a mérési módszerek komoly befolyásoló tényezők lehetnek a pontosság tekintetében. Egyenletesen szárított fa esetén a különbségek eltűnnek, ilyenkor a beütőszondás és a kontakt nedvességmérők is közel azonos értéket mutatnak.

HŐSZIVÁRGÁS ÉRZÉKELŐK

Az energiatakarékos otthonok megteremtéséhez nélkülözhetetlenek a megfelelő hőszigeteléssel rendelkező nyílászárók és falak. A hőszivárgás érzékelők a ház szigetelésének gyenge pontjait segítenek meghatározni, ezáltal lehetőséget biztosítanak arra, hogy célzott megoldást alkalmazzunk. A fejlettebb készülékek alkalmasak a hideg és meleg huzatok észlelésére is, így nem csak a téli hűtési időszakban, hanem akár nyáron, a klimatizált helyiségek esetében is használhatók. Az ilyen készülékek rendszerint vizuális kijelzővel rendelkeznek, így segítenek a hideg (kék) és a meleg (piros) huzatok megállapításában. A hőszivárgás érzékelő műszerek használatával meghatározhatjuk azokat a pontokat, ahol télen a legtöbb hőenergia távozik az otthonunkból, így a javítást követően akár jelentős megtakarításokat érhetünk el.

A BAUHAUS kínálatában található, digitális keresőműszerek és vizsgálókamerák segítséget jelentenek az alapos munkavégzésben és a szerkezeti problémák feltárásában. Válasszuk a számunkra szükséges készülékeket, és használjuk őket rendszeresen!