Brikett és pellet

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

BRIKETT ÉS PELLET

A fabrikett és a pellet használata kiváló választást jelent, ha szilárd tüzelőanyagot szeretnénk választani. Kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, ennek köszönhetően kényelmes, tiszta és hatékony fűtést biztosítanak számunkra.

A keményfabrikett nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, mégis ritkán esik róla szó. Mivel természetes anyagokból készül, így környezettudatos választásnak tekinthető. Sőt, fontos megjegyezni azt is, hogy jellemzően faipari melléktermékek felhasználásával állítják elő, vagyis a gyártása nem igényli újabb fák kivágását.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a fabrikett nedvességtartalma kifejezetten alacsony, rendszerint 10 százalék körüli vagy az alatti… Összehasonlításként érdemes elmondani, hogy egy frissen kivágott fa nedvességtartalma hozzávetőlegesen 50 százalékos. Száraz helyen történő, hosszas tárolással ez nagyjából 15 százalékig csökkenthető. Érdemes tudni, hogy a fa fűtőértéke annál magasabb, minél kisebb a nedvességtartalma. Így már könnyedén látható, mely tekintetben bizonyul jobb választásnak a fabrikett a rendes tűzifánál. Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fűtőértéket elsősorban a felhasznált faanyag határozza meg, másodsorban pedig a préselés milyensége; minél nagyobb nyomáson történik maga a préselés, a fabrikett annál tömörebb lesz, vagyis annál tartósabb égést képes biztosítani.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy a fabrikett hány százalékkal „gazdaságosabb” a hagyományos tűzifánál. Ez a kérdés ebben a formában nem válaszolható meg, hiszen mindkettő fűtőértéke nagymértékben függ a nedvességtartalomtól, illetve a fafajtától is. Összességében viszont ki lehet jelenteni, hogy fabrikettből kisebb mennyiségre van szükségünk azonos hőmennyiség előállítása érdekében, mintha hagyományos tűzifával tüzelnénk. Viszont azt is el kell mondani, hogy a fabrikettet némileg magasabb áron tudjuk megvásárolni, mint a hagyományos tűzifát, így a szilárd tüzelőanyag költségét elsősorban az határozza meg, milyen minőségű fához, illetve briketthez jutottunk. Érdemes tehát előnyben részesíteni a megbízható forgalmazókat, amelyek minőségi termékeket kínálnak. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található tüzelőanyagok kiváló fűtőértékkel rendelkeznek.

A fabrikett használata számos előnnyel jár, amelyeket érdemes bővebben is említeni. A brikett legnagyobb előnyét, természetesen, a már említett magas fűtőérték jelenti. A minőségi fabrikettek nagyjából 17-18,5 MJ/kg fűtőértékkel rendelkeznek, míg a száraz tűzifa ennél lényegesen alacsonyabb hatásfokra képes. Ráadásul a nyersfa esetében a nedvességtartalom rendkívül meghatározó; amennyiben nedves fát szeretnénk eltüzelni, a hatásfoka a brikett fűtőértékének felét sem éri el.

A fabrikett adagolása rendkívül egyszerű és kényelmes. Nem koszol, nem kell hasogatnunk, csupán a tömböket kell kisebb méretűre törnünk, ha túl nagynak ítéljük őket. Fontos megjegyezni azt is, hogy a brikett égése során kis mennyiségű hamu keletkezik, ennek köszönhetően ez a tüzelőanyag kisebb környezeti terhelést jelent. Fabrikett esetében nagyjából 1 százaléknyi hamura kell számítanunk, míg hagyományos tűzifa használata esetén, fafajtától függően, 6-19% közötti hamuképződés jellemző. Fontos megjegyezni azt is, hogy a fabrikett hamuja környezetbarát, akár növényi tápanyagként is felhasználható. Égetése során nem keletkezik kátrány, így nem kell attól tartanunk, hogy a tüzelőberendezésünk tönkremegy vagy romlik a kéményünk állapota és hatásfoka.

A fabrikett tehát nagyszerű választást jelent, mivel kiváló adottságokkal és fűtőértékkel rendelkezik, de mindenképpen szót kell ejtenünk a különböző pelletekről is. De mi is tulajdonképpen a pellet?

A pellet tulajdonképpen fagranulátum, amely kiváló fűtési adottságokkal rendelkezik. Formájának, illetve állagának köszönhetően kényelmesen használható, kisebb és nagyobb csomagokban is megvásárolható. A pellet kötőanyagát a fában természetes módon megtalálható lignin biztosítja, így nincs szükség hozzáadott ragasztóanyagokra, amelyek esetleg kellemetlen szagokat áraszthatnának. Fontos kihangsúlyozni, hogy égés során mindösszesen annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött, illetve ami a természetes korhadása során egyébként is felszabadulna, így környezettudatos fűtési megoldásról beszélhetünk.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában brikett és pellet fűtőanyagokat is találunk, így könnyedén meleg otthont teremthetünk a családunk és önmagunk számára.