Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Tüzelőanyag

Megtekintés Rács Lista

10-13/13 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

10-13/13 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TÜZELŐANYAG A MELEG OTTHONOKÉRT

TÜZELŐANYAG A MELEG OTTHONOKÉRT

Ha vegyes tüzelésű kazánokat vagy kályhákat szeretnénk használni, gondoskodnunk kell megfelelő tüzelőanyagokról. De melyiket érdemes választani, illetve milyen arányban érdemes adagolni őket annak érdekében, hogy a lehető legjobb hatásfokot érhessük el?

Ha szilárd tüzelőanyaggal szeretnénk fűteni, számos tulajdonságot alaposan szemügyre kell vennünk. Nem elegendő a tűzifa, fabrikett, szén vagy szénbrikett mellett dönteni; azt is tudnunk kell, hogy az összetételük, a nedvességtartalmuk vagy épp a „fajtájuk” nagymértékben befolyásolja a hatásfokukat.

Elsőként, természetesen, a tűzifával érdemes alaposabban megismerkedni. Ezt tekintjük a legáltalánosabb tüzelőanyagnak, amely évezredek óta szolgálja az emberiséget. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy a különböző fafajták kalóriatartalma jelentősen eltér egymástól, ráadásul a nedvességtartalom is erősen befolyásolja, az adott tűzifa mennyire jól ég.

A frissen kidöntött fa hozzávetőlegesen 50 százaléka víz. Ha ilyen fát vetünk a tűzre, sistergő hangot hallhatunk, ami a nedvesség elpárolgásából adódik. Természetesen nem érdemes ilyen fával fűteni, hiszen a hatékonysága messze elmarad a kiszáradt tűzifa hatásfokánál. A nedves fát félre kell tennünk, meg kell várnunk, míg kiszárad, és majd csak ezt követően használhatjuk fel. De miért kell így tennünk? A fában található nedvesség akár 6-7 MJ/kg értékig képes lerontani a tüzelőanyag fűtőértékét, ami gyakorlatilag a legrosszabb az összes szilárd tüzelő között… Ezzel szemben a kiszáradt fa, amely hozzávetőlegesen 10-20 százalék nedvességet tartalmaz, 14-17 MJ/kg fűtőértéket képvisel. Ez alapján látható, hogy a fa száradása által kétszer-háromszor nagyobb hatásfokot érhetünk el. Ennek érdekében nincs is más teendőnk, csupán száraz helyen kell tárolnunk a tűzifát.

A tűzifa hatékonyságának növelése érdekében tehát két dologra kell figyelmet fordítanunk; a frissen vágott fát ne használjuk fel, inkább tároljuk néhány hónapig, illetve figyeljünk arra, hogy a tárolás száraz helyen történjen. Ha így teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy a fa nedvességtartalma nagyjából 15 százalékig csökken. Az ilyen fa már nagyszerűen használható hatékony és gazdaságos fűtésre.

A szilárd tüzelőanyagok között, természetesen, szót kell ejtenünk a fabrikettről is. Érdemes tudni, hogy a fabrikett gyakran különböző faanyagokból, illetve faipari hulladékból készül, amit nagy nyomáson préselnek kezelhető hengerekké vagy tömbökké. Mivel az így kezelt fa szárításon megy keresztül, a fabrikett nedvességtartalma akár 10 százalék alatti lehet. Ilyen alacsony nedvességtartalmat hagyományos tűzifa hagyományos tárolása esetén aligha érhetünk el – esetleg a nyári kánikulában, de abban az időszakban aligha mérvadó a tüzelőanyag aktuális nedvessége. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem megfelelő tárolás esetén a fabrikett is képes felvenni a környezet nedvességtartalmát, így némileg veszíthet a hatásfokából. Ezt megelőzhetjük, ha a tárolást zárt csomagolásban végezzük. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a fabrikett kis helyigénnyel rendelkezik, vagyis az egységnyi fűtőérték előállításához szükséges brikettet kisebb helyen tárolhatjuk, mintha ugyanezt hagyományos tűzifával tennénk.

Tehát a fabrikett nagyszerű hatásfokkal rendelkezik, aminek köszönhetően kevés hamu marad utána. Ha fabrikettel fűtünk, ritkábban kell ürítenünk a hamutároló edényeket, így kisebb környezeti terhelést jelent. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a hagyományos tűzifánál többet kell fizetnünk a brikettért, viszont jobb hatásfokot érhetünk el a segítségével, így hozzávetőlegesen a tűzifával azonos ár-érték arányt képvisel.

Fontos megemlíteni, hogy brikett nemcsak fából, illetve fahulladékból készül, hanem széntörmelékből is. Ezt a tüzelőanyagot nemes egyszerűséggel szénbrikettnek hívjuk. A szénbrikett gyártása során a szénbányászat „melléktermékeként” keletkező törmeléket használják fel, amit rendkívül magas nyomáson bárminemű kötőanyag felhasználása nélkül tömbökké préselnek. A szénbrikett számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes használnunk. A szénbrikett kifejezetten lassan ég, ennek köszönhetően ritkábban kell a tüzeléssel foglalkoznunk. Vásárlásnál pontosan tudhatjuk, mennyit vásárlunk, hiszen a nedvességtartalom nem befolyásolja a termék árát. Míg a nyersfa esetében a súly alapján meghatározott árat a nedvesség jelentősen befolyásolja, a szénbrikett esetében nem kell ettől tartanunk. Csomagolásban tisztán és kényelmesen tárolható, így a tisztaság miatt sem kell aggódnunk. Sőt, kátrányképződéstől sem kell tartanunk, így a használatával óvhatjuk a kazánt, illetve hosszabb élettartamot biztosíthatunk számára.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a szénbrikett nem használható minden egyes kazán esetén! Faelgázosító kazán esetén kimondottan tilos a használata! Ennek az a magyarázata, hogy a faelgázosító kazán turbina segítségével növeli a légbefújást, ami rendkívül magas hőt képes gerjeszteni szénbrikett használata esetén. Az így keletkező, rendkívül magas hő a kazán elemeinek és tűzterelő vasainak deformálódásához vezethet.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző szilárd tüzelőanyagokat találunk. Válasszuk az igényeinknek megfelelőt, és varázsoljunk meleg otthont a családunk és önmagunk számára!