Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Légtechnika

Megtekintés Rács Lista

1-9/184 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/184 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉGTECHNIKA – HÁZTARTÁSI ÉS IPARI MEGOLDÁSOK

A légtechnikai eszközök hathatós segítséget jelenthetnek otthoni és ipari használat során is. Érdemes számba venni ezeket az eszközöket, illetve rendszereket, hiszen nagymértékben hozzájárulhatnak a környezetünk élhetőbbé tételéhez, akár extrém körülmények között is!

Számos esetben szükségünk lehet fejlett légtechnikai megoldásokra. Ha rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy áporodott a levegő a lakásban vagy rendszeresen kicsapódik a pára a nyílászárók üvegfelületén, akkor javítani kell a tér szellőzését. Számos jele lehet annak, ha az otthonunk levegője nem egészséges; a kellemetlen szagok, a dohos és áporodott levegő arról tanúskodik, hogy légtechnikai megoldásokra van szükségünk. Sajnos ki kell jelenteni, hogy az ablaknyitás nem elégséges minden helyzetben, különösen a téli időszakban, amikor a szellőztetéssel rendkívül sok energiát veszítenénk. Ilyenkor a légtechnika jelent megoldást, ami költséghatékony módon oldja meg a problémákat.

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy háztartási vagy inkább ipari légtechnikára van szükségünk. Az esetek túlnyomó többségében természetesen a háztartási légtechnika jelenti az észszerű választást, egyes esetekben viszont az ipari célokra tervezett légtechnika is használható háztartási célokra.

A ventilátor-választásra érdemes figyelmet fordítani, hiszen ez alapjaiban meghatározza, hogy a légtechnikai rendszerünk milyen hatékonysággal működik. A háztartási célokra tervezett és gyártott ventilátorok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek jól megkülönböztetik őket az ipari társaiktól. Az ilyen ventilátorok jellemzően csupán normál hőmérsékleten használhatók, vagyis 40-45 Celsius-fokig képesek megfelelő munkát végezni, vagyis extrém magas hőmérsékletnek nem tehetjük ki őket! Rendszerint szakaszos működést tesznek lehetővé, vagyis nem alkalmasak arra, hogy a nap huszonnégy órájában megállás nélkül üzemeltessük őket. A gyártók úgy tervezik ezeket a ventilátorokat, hogy napi néhány órás üzemeltetést szolgáljanak ki, így képesek hosszú élettartamot biztosítani. Mivel háztartási célokat szolgálnak, ezért jellemzően nem alkalmasak olajjal szennyezett levegő kezelésére. Gyakran kamrák, hobbihelyiségek, pincehelyiségek, kazánházak, mosókonyhák és fürdőszobák szellőztetésére alkalmasak. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy léteznek olyan, háztartási célokra gyártott ventilátorok is, amelyek képesek állandó üzemelést biztosítani.

Ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni, számos szempontot érdemes figyelembe venni. Elsősorban a szellőztetni kívánt helyiség mérete és funkciója határozza meg, milyen ventilátorra, illetve légtechnikai rendszerre lesz szükségünk. A ventilátor kapacitása összhangban kell legyen a szállítani kívánt levegő mennyiségével, illetve a levegő terhelésének fokával. Figyelembe kell venni a ventilátor elhelyezésének, illetve rögzítésnek lehetőségeit és feltételeit is. Amennyiben extra funkcióra van szükségünk, legyen szó akár kényelmi funkcióról, azt is vegyük számításba a kiválasztás során!

Érdemes szót ejteni az ipari ventilátorokról is, amelyek kiválóan használhatók akár háztartási, könnyűipari, nehézipari, élelmiszeripari vagy mezőgazdasági környezetben is. Ez esetben az „ipari” kifejezés tehát relatív rugalmasan értelmezhető. Sokkal fontosabb, hogy mindig az igényeinknek megfelelő berendezést válasszuk. Az ipari ventilátorok között olyan megoldásokkal is találkozunk, amelyek enyhén vagy erősen szennyezett közegben is használhatók, legyen szó közönséges porról, textilszálakról, granulátumról vagy vegyi anyagokról. Léteznek olyan, ipari célokat szolgáló légtechnikai megoldások, amelyek esetén a ventilátorok kültéren kapnak helyet. Az ipari célokat szolgáló légtechnikai rendszerek alkalmasak lehetnek füstelszívásra, a forró levegő elszállítására, gépek és szervergépek hűtésére, parkolóházak légcseréjére vagy épp pneumatikus szállításra.

Látható, hogy a légtechnika sokoldalúan használható megoldás. Számos területen alkalmazzuk, holott fel sem tűnik, hogy légtechnikai rendszer üzemel a lakásunkban; gondoljunk csak a fürdőszoba szellőzését biztosító ventilátorra vagy a konyhai páraelszívókra… A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a ventilátorokat és légtechnikai elemeket, amelyek kellemesebbé teszik az otthonunk levegőjét!