Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Tüzelőanyag-elgázosító kazán

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TÜZELŐANYAG-ELGÁZOSÍTÓ KAZÁNOK

A tüzelőanyag-elgázosító kazánok kiváló hatásfokkal rendelkeznek, illetve környezettudatos fűtési megoldást szolgáltatnak, mégsem nevezhetők közismertnek. A továbbiakban igyekszünk bemutatni ezeknek a kazánoknak a legfőbb tulajdonságait, illetve igyekszünk választ adni arra a kérdésre, miért éri meg mellettük dönteni.

Mindenekelőtt azt érdemes elmondani, mi is valójában a tüzelőanyag-elgázosító kazán. Míg a hagyományos vegyestüzelésű kazánok egy tűztérrel rendelkeznek, a tüzelőanyag-elgázosító kazán esetében kettővel találkozunk. A felső kamrában történik a tüzelőanyag elsődleges égetése. Ezt a szakzsargonban sokszor tökéletlen égésként emlegetik. A jelenségre az automata vezérlés által, kisebb mennyiségben bejuttatott oxigén ad választ. Az így létrejövő tökéletlen égés során füstgáz szabadul fel, ami jelentős mennyiségben tartalmaz szénmonoxidot, széndioxidot és szénhidrogéneket. A hagyományos kazánok ezekkel a gázokkal nem tudnak mit kezdeni, így ezek elillannak, a tüzelőanyag-elgázosító kazánok viszont ezeket a füstgázokat egy alsó kamrába vezetik, ahol már megtörténik a „tökéletes” égés, ezzel rendkívül magas hőmérsékletet hozva létre. Ez alapján könnyen el tudjuk képzelni, hogy a tüzelőanyag-elgázosító kazánok használata milyen mértékű megtakarítást eredményez számunkra. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az elgázosító kazán használata során a hőfokot igény szerint szabályozhatjuk, így minden adott a gazdaságos és kényelmes fűtésrendszer kialakításához.

Ugyanakkor érdemes bővebben is szólni magáról a vezérlésről, amely talán a tüzelőanyag-elgázosító kazán legfontosabb eleme. Mindenképpen el kell végeznünk valamilyen módon az égés intenzitásának finomhangolását, hiszen ez szükséges a rendszer működéséhez. Szerencsére az automata vezérlés képes biztosítani ezt számunkra; amikor a tüzelőanyag-elgázosító kazán által előállított hőfok megközelíti az általunk beállított értéket, a vezérlés automatikusan csökkenti az égés táplálásához szükséges oxigén mennyiségét. Amikor elértük a kívánt hőfokot, a vezérlő elfojtással biztosítja a hő minél hosszabb távú fenntartását. A fojtást követően a keringető szivattyú eljuttatja az előállított meleg vizet a rendszer különböző pontjaira, ezáltal megtörténik a hő leadása, vagyis az otthonunk felfűtése. Ennek a megoldásnak köszönhetően az égési idő sokkal hosszabb lehet, mint amit egy hagyományos vegyestüzelésű kazán esetében megszokhattunk, vagyis jelentős mennyiségű tüzelőanyagot takaríthatunk meg, ráadásul ritkábban kell a fűtéssel foglalatoskodnunk, ami kényelmesebbé teszi az ilyen kazánok használatát. Sőt, hőcserélős puffertartályhoz kapcsolva a tüzelőanyag-elgázosító kazán működését még gazdaságosabbá tehetjük.

Érdemes tudni, hogy a tüzelőanyag-elgázosító kazánok gyakran saját védelemmel rendelkeznek a túlmelegedéssel szemben. Ha esetleg túlmelegedés jelentkezne, ezek a készülékek egyszerűen hidegvizet juttatnak a rendszerbe, így kerülve el a keringetett víz „felforrását”. Nagyon fontos megjegyezni azonban, hogy a tüzelőanyag-elgázosító kazánok esetében bizonyos tüzelőanyagok égetését kerülni kell; a szénbrikett használata során a rendkívül magas hőmérséklet keletkezhet, ami extrém esetben a légterelő lapok deformálódását idézheti elő. Emiatt mindig tartsuk be a gyártó ajánlását, és csakis olyan tüzelőanyagokat használjunk, amelyek az adott kazán esetében ajánlottak.

Mivel a tüzelőanyag-elgázosító kazánok esetében kevesebb tüzelőanyagot kell elégetnünk ahhoz, hogy kellemesen meleg otthont teremtsünk a családunk és önmagunk számára, így, értelemszerűen, a keletkező salakanyagok mennyisége is kisebb. Kevesebb hamu elszállításáról kell gondoskodnunk, illetve ritkábban kell ürítenünk a hamutartályokat. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megvásárolható tüzelőanyag-elgázosító kazánok kiváló minőséggel rendelkeznek, így hosszú élettartamot várhatunk el tőlük. Ennek eredményeként biztosak lehetünk abban, hogy a befektetett bekerülési költség meg fog térülni, akár többszörösen is. Emellett a magas komfortérzetre is érdemes gondolni, amit a kellemesen meleg otthon jelent számunkra. A tüzelőanyag-elgázosító kazán nagyszerű választást jelent, ha gazdaságos fűtési megoldást keresünk.