Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fűtés-Hűtés

Megtekintés Rács Lista

1-9/833 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/833 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FŰTÉS-HŰTÉS

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában, a fűtés-hűtés címszó alatt, fűtőkészülékeket, kandallókat, kazánokat, tüzelőanyagokat, hűtő- és klímaberendezéseket, ventilátorokat, légtechnikai berendezéseket, valamint fűtési szerelési termékeket tudunk vásárolni.

Akár fűtésről, akár hűtésről legyen szó, minden rendszer kiépítését, a takarékos működtetés érdekében, pontos és alapos tervezés kell, hogy megelőzze. Figyelembe kell vennünk a beruházási költségeket, valamint a működésre fordítandó kiadásokat is, úgy, hogy közben környezettudatos rendszert működtethessünk.

Minél jobb a lakásunk, házunk szigetelése, annál kisebb lesz a fűtési és hűtési költségünk, bármilyen üzemeltetési módról is van szó. Vagyis, ha egy bizonyos összeget rászánunk az épület szerkezetének javítására, szigetelésére, akkor télen könnyebben, olcsóbban fel tudjuk fűteni lakásunkat, nyáron pedig kisebb beruházással tudjuk hűteni.

Először el kell határoznunk, milyen fűtési, illetve fűtési rendszert szeretnénk beépíteni. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában szinte minden korszerű rendszer – és az azokhoz szükséges kellék – beszerezhető.

Kezdjük a hőforrásokkal! Azt, hogy milyen fűtési rendszer mellett döntünk, befolyásolja a használat jellege és az, hogy milyen energiahordozó áll rendelkezésünkre. Az energiahordozó lehet gáz, fa, pellet vagy elektromos áram.

Amennyiben gázzal szeretnénk üzemeltetni a fűtési rendszerünket, javasoljuk a kondenzációs technológiával működő fűtési rendszert, igaz, ugyan, hogy a hagyományos gázkazán beszerelése és megvásárlása olcsóbb, azonban üzemeltetése drágább.

Abban az esetben, ha fával vagy szénnel szeretnénk melegíteni lakásunkat, vegyes tüzelésű kazánt is beépíthetünk.

A vegyes tüzelésű kazán óriási előnye, hogy bármit el tudunk égetni benne, és egy szabályzó beépítésével hosszú távra kialakítottunk egy jól működő, biztonságos fűtési rendszert. Manapság népszerűek a pellettüzelésű kazánok, ezek nagy előnye, hogy nem igényelnek állandó felügyeletet, mivel automatizáltak, működtetésük pénztárcakímélő. Az elektromos árammal történő fűtés a legkényelmesebb, ugyanakkor a költségesebb megoldások között tartjuk számon.

Ejtsünk néhány szót a hőszivattyús berendezésekről; ezek, elektromos áramot használva, a hőenergiát magasabb hőmérsékleti szintre emelik! Hasonló a működési elvük, mint a háztartási hűtőgépeké, azzal, hogy a hűtött rész a házon kívül van, nyáron pedig fordítva.

Vannak hősugárzó berendezések is. Vannak fekete sugárzók és egyszerű felületfűtések, mint a padló-, fal- vagy mennyezetfűtés. Ezek a környezetükben lévő tárgyakat melegítik, nem a levegőt, így keltenek megfelelő hőérzetet.

A padlófűtés egy igen elterjedt fűtési mód. Ennek viszonylag alacsony a beszerelési és beruházási költsége, az azonban tény, hogy csak a szabadon hagyott részeken történhet meg a helyiségek melegítése, gyakorlatilag, ahol bútorok vannak, ott nincs fűtési felület. Hűtésre korlátozottan, ugyan, de használható.

Abban az esetben, ha a falfűtés mellett döntenénk, azzal mindenképp számolnunk kell, hogy a hőeloszlás nem a legideálisabb, más fűtési rendszerekkel összehasonlítva. A meleg levegő kering a helyiségben, így melegíti fel a levegőt, azzal is számolnunk kell, hogy szabadon hagyott falfelületekre van szükség az ilyenfajta berendezések sikeres üzemeltetése érdekében.

Végül szóljunk a mennyezeti fűtésről is néhány szót! Az elhelyezése gyakorlatilag a legkedvezőbb minden fűtési mód közül, mivel a mennyezet általában szabadon van, és mivel fent van, nincs akadálya a magasabb vízhőmérséklet fenntartásának sem. Hűtésre használva kellemes hőérzetet biztosít a helyiségben.

A lakás hűtésére, a fent említett rendszerek és módszerek mellett, használhatunk mobilklímákat, splitklímákat, léghűtőket, páramentesítőket és párásítókat. Ezeket is nagy választékban megtaláljuk a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában. De ha nem a klímát, hanem a hagyományos hűtési módokat részesítjük előnyben, akkor számos ventilátor és légtechnikai berendezés áll rendelkezésünkre.

Minden esztendőben a kánikula beköszöntével hirtelen megnövekszik a klímák iránti kereslet. Felmerül a kérdés, milyen klímát is vegyünk. Először meg kell nézni, mekkora helyiséget szeretnénk hűteni, szeretnénk-e mozgatni a klímaberendezést, mennyi pénzt tudunk és akarunk rááldozni, szigetelt-e a lakás, ahol a berendezést használjuk majd.

Amikor ezeket a kérdéseket sikeresen megválaszoltuk, akkor máris közelebb kerültünk a választáshoz és a vásárláshoz. A mobil klímák előnye, hogy mozgathatók, mégis népszerűbbek a splitklímák. A splitklímából a választék nagy, a funkcióik és elhelyezési lehetőségeik szintén sokszínűek, ezért érdemes időt és megfelelő figyelmet fordítani a kiválasztásra. Az első és legfontosabb kérdés a hűtőteljesítmény kiszámítása.

A klímák üzemeltetése során kiderülhet, hogy használóik érzékenyek a szálló porra. Ennek kiküszöbölésére vásárolhatunk olyan szűrőt, amely megszűri, illetve megakadályozza még a legapróbb szemcséjű por levegőbe jutását is.

Vannak olyan szűrők is, amelyek por, pollen, vagy más allergén anyagok kiszűrésére alkalmasak. Amikor folyamatosan hűtjük a helyiséget, kiszárad a levegő, így javasolt egy párásító berendezés beszerzése.

A klímaberendezések a rendszeres használat után igénylik a tisztítást is. Természetesen erre is figyelmet kell fordítani, klímatisztító szereket és apró alkatrészeket is be tudunk szerezni a zökkenőmentes hűtési rendszer üzemeltetése érdekében.

Nézzünk szét a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában szereplő klímák között, és válogassunk kedvünkre!

Akár hűteni, akár fűteni szeretnénk, érdemes vásárlás előtt kellően tájékozódni a kínálatról, megtalálni a nekünk leginkább megfelelő hűtési és fűtési módot, ami sokszor nem könnyű feladat, de mindenképpen lehetséges. Jó vásárlást!