Indirekt fűtésű forróvíztároló

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

INDIREKT FŰTÉSŰ FORRÓVÍZTÁROLÓ

Túlzás lenne azt állítani, hogy az indirekt fűtésű forróvíztároló az egyik legismertebb és legelterjedtebb vízmelegítő megoldás lenne, kiváló tulajdonságainak köszönhetően azonban mindenképpen érdemes alaposabban megismerni. Az indirekt fűtésű melegvíztároló iránt hazánkban is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, nem véletlenül. Kiváló alternatíva lehet más megoldások mellett, vagy akár helyett…

Érdemes megismerni ezeknek a berendezéseknek az alapvető működési elvét, hiszen így érthetjük meg, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek más vízmelegítő megoldásokkal szemben. Az indirekt elnevezés abból adódik, hogy ezeket a tárolókat a meglévő fűtési rendszerrel indirekt módon összekötve biztosítjuk a meleg víz előállítását. A piacon egy és két hőcserével ellátott készülékek érhetők el. A két hőcserélővel ellátott melegvíztárolók akár két különböző hőtermelő alkalmazásával is üzemeltethetők.

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik az indirekt fűtésű forróvíztároló, illetve megéri-e az árát. Ez a kérdés, természetesen, jogos, hiszen az indirekt fűtésű forróvíztárolók ára jellemzően magasabb, mint a villanybojlereké vagy az átfolyós vízmelegítőké.

Nagy előnyük, hogy rendkívül gyors vízmelegítést képesek biztosítani számunkra, ehhez persze megfelelően megválasztott készülékre van szükség. Ideális választás lehet abban az esetben, ha átlagos mennyiségű és átlagos hőfokú meleg vizet szeretnénk előállítani. Fontos tudni azt is, hogy maga a hőtermelő berendezés jelentősen befolyásolja az indirekt fűtésű forróvíztároló teljesítményét. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található berendezések rendszerint napkollektorral és / vagy bármilyen kazánnal történő felfűtésre használhatók, illetve villamospótfűtéssel is elláthatók.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartani azt is, hogy az eltárolható víz mennyisége alapjaiban határozza meg, jól döntöttünk-e. Napkollektoros megoldás esetében rendszerint nagyobb tárolóra van szükség, gázfűtés esetén viszont kisebb mennyiségű tárolt vízzel is elérhető ugyanaz a hatásfok. Abban az esetben, ha úgy ítéljük meg, hogy az indirekt fűtésű forróvíztároló teljesítménye nem elegendő, nem képes biztosítani számunkra a kellő mennyiségű és hőfokú meleg vizet, abban az esetben elektromos fűtőbetétek is alkalmazhatók. Az ilyen betétek gyakorlatilag bármely tároló esetén megoldást biztosítanak. Az indirekt fűtésű forróvíztárolók, hengeres kialakításuknak köszönhetően, bárhol elférnek, kifejezetten kis helyet foglalnak. Vastag hőszigetelő réteggel rendelkeznek, ennek köszönhetően energiatakarékos megoldásnak minősülnek.

Számos pozitív tulajdonságokat lehet említeni az indirekt fűtésű forróvíztárolókkal kapcsolatban, azonban egy negatívumot is meg kell említeni; működési elvükből adódóan a kemény víz problémákat okozhat a használatuk során. A vízkő dugulást és tömegáram-csökkenést okoz, ami energiaveszteséghez, illetve az üzembiztonság csökkenéséhez vezethet. Kellő odafigyeléssel, illetve rendszeres karbantartással azonban ezek a problémák megelőzhetők, illetve orvosolhatók. Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop indirekt fűtésű forróvíztároló kínálatát, ismerjük meg a készülékek jellemzőit, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő megoldást!