Minikonyha

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MINIKONYHA – A HELYTAKARÉKOS MEGOLDÁS

A minikonyha kialakítása tökéletes megoldás lehet, ha kis alapterületű lakásba költözünk. Alapos tervezéssel, átgondolással igazán hatékonnyá tehetjük a minikonyhát, így tökéletesen elláthatja a funkcióját. Ugyanakkor érdemes tudni, mi a legfontosabb a minikonyha tervezése során…

Mindenekelőtt arra kell figyelnünk, hogy a minikonyha a lehető leginkább megfeleljen a gyakorlati szempontoknak, vagyis kényelmesen használható legyen, mindent el tudjunk készíteni, amit csak szeretnénk. Ha ügyesen megterveztük a helyiséget, tulajdonképpen nem ütközhetünk akadályba; persze le kell mondanunk a nagy méretek által nyújtott kényelemről, de a minikonyhában is elkészíthetjük a kedvenc ételeinket, legyen szó akár egy nagy adag kocsonyáról vagy egy finom csokoládétortáról…

A praktikum érdekében alapos tervezésre lesz szükség. Mindenképpen szemügyre kell vennünk, hol helyezkednek el az ablakok, milyen szögben esik be a nappali fény, illetve hol találhatók a konnektorok. Mivel a minikonyha rendszerint egy nagyobb helyiség egyik „csücskében” kap helyet, így egyáltalán nem biztos, hogy az elsőként kiszemelt hely tökéletes választást jelent. Emiatt átalakításra, illetve villanyszerelésre lehet szükség, a megfelelő vízvezetésről nem is beszélve… Jusson eszünkbe, hogy megfelelő tervezéssel kényelmes és jó ergonómiával rendelkező helyiséget alakíthatunk ki, ahol nemcsak képesek leszünk elkészíteni az ételeinket, hanem élvezhetjük is a főzést!

Egyes vélemények szerint a minikonyhák épp olyan kényelmet képesek biztosítani, mint a méretes konyhák. Ez a kijelentés elsősorban azon alapszik, hogy a túlzottan nagy konyhapultok és munkafelületek épp úgy megnehezíthetik a munkát, mint a szűkös terek. Így akár elképzelhető az is, hogy a minikonyha kifejezetten praktikussá válik, csupán biztosítanunk kell, hogy épp azokat a konyhafelszereléseket helyezzük el, amire rendszeresen szükségünk van. A minikonyhában nincs hely szükségtelen vackoknak, vagyis mindenből épp annyi legyen, amire szükségünk van! Aligha létezik olyan háziasszony, aki két levesszűrőt vagy két kenyérpirítót használna.

Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a minikonyhában semmi sem lehet útban! Ha az aprócska munkafelületen helyezzük el a kávéfőzőt, a kenyérpirítót vagy a gyümölcscentrifugát, abban az esetben aligha marad szabad helyünk az élelmiszerek előkészítésére, aprítására vagy épp a tálalásra. Érdemes felfelé építkezni, hiszen a plafonig sok minden elfér. A különböző polcok nagyszerű megoldást szolgáltatnak, nekünk csak meg kell találnunk, hogyan használhatjuk ki leginkább a rendelkezésre álló teret. Természetesen érdemes megfontolni a különböző kihajtható asztalok beépítésének lehetőségét is. Ezek rengeteg helyet megtakaríthatnak számunkra, hiszen könnyűszerrel felhajthatjuk őket, ha befejeztük az étkezést vagy a konyhai munkát.

Ha jól rendezzük be a minikonyhát, szinte biztosak lehetünk benne, hogy mindig minden kéznél lesz, soha nem kell keresgéléssel töltenünk az időt. Elsősorban ez különbözteti meg a minikonyhákat az általánosnak tekinthető nagyobb méretű konyháktól. A nagy konyhákban úgy érezhetjük, hogy a helybőség zavara megnehezíti a dolgunkat, egyszerűen nem találjuk fel magunkat. A minikonyhák esetében ez a veszély egyáltalán nem fenyeget bennünket.

Érdemes megfontolni, hogy beruházzunk-e egy mosogatógépbe. A mosogatógép természetesen helyet foglal, ugyanakkor a mosatlan edényeket bármikor „elrejthetjük” a segítségével, ráadásul energiát takarít meg számunkra. Érdemes számba venni, hogy a korszerű, energiatakarékos mosogatógépek használata mennyivel kevesebb vizet és energiát emészt fel, mintha kézi mosogatást végeznénk. Szerencsére ma már rendkívül szép és igényes mosogatógépek közül válogathatunk, így nem kell attól tartanunk, hogy a készülék rontani fogja a minikonyha összképét.

Érdemes számba venni a helytakarékos tárolás lehetőségeit is. Nemcsak a szekrények, illetve a polcok nyújtanak hathatós segítséget e téren, hanem a különböző kreatív ötletek és megoldások is. Apró kis tárolókat találhatunk, amelyeket egyszerűen a falra erősíthetünk, de a hűtőszekrényen elhelyezett mágneses fűszertartók is nagyszerű segítséget jelenthetnek. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található minikonyhák ideális választást jelenthetnek, ha kisméretű lakásunkban sem szeretnénk lemondani a főzés öröméről!