Fürdőszobai mérleg

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FÜRDŐSZOBAI MÉRLEG – EGYSZERŰ HASZNÁLAT, KELLŐ PONTOSSÁG

A fürdőszobai mérleg a legtöbb háztartásban megtalálható, hasznos eszköz. A segítségével könnyedén követhetjük a testsúlyunk változásait, illetve felügyelhetjük a diétánkat. Nemcsak a nyári bikiniszezonban van létjogosultsága; a stabil testsúly az egészséges életvitel jele is.

A fürdőszobai mérleg használata nem is lehetne egyszerűbb, hiszen csak rá kell állnunk, és már láthatjuk is, mekkora az aktuális testsúlyunk. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha megfelelő keménységű talajon helyezzük el az eszközt. Lehetőleg hideg- vagy melegburkolatra tegyük, mielőtt ráállunk, de semmiképpen sem vastag és puha szőnyegre. A puha szőnyegen a legjobb minőséggel rendelkező fürdőszobai mérleg is pontatlan eredményt adhat.

Ma már a legtöbb fürdőszobai mérleg digitális szenzorokkal, illetve digitális kijelzővel rendelkezik. Ezek az eszközök ugyanolyan pontosak, mint a régi mechanikus társaik. Alaptalan az a félelem, hogy a mai korszerű digitális készülékek képtelenek megfelelő pontosságot biztosítani, így bátran hagyatkozhatunk rájuk. Ettől függetlenül fejben kell tartani, hogy a fürdőszobai mérlegek által használt technológia nem „hiteles”, a mérési pontosságuk különböző lehet. Ha fürdőszobai mérleget szeretnénk vásárolni, arra is érdemes figyelnünk, hogy mekkora a maximális méréshatára. Erre elsősorban akkor kell figyelmet fordítanunk, ha a testsúlyunk lényegesen magasabb az átlagosnál.

EZEKET TARTSUK SZEM ELŐTT…

Érdemes tudni, hogy a testsúlyunk kisebb mértékben, folyamatosan változik. Ez elsősorban a felhalmozott vízraktár függvénye, amit az elfogyasztott ételek összetétele is jelentős mértékben befolyásolhat. Ha jelentős mennyiségű, vízhajtó hatású élelmiszert fogyasztunk, a testsúlyunk értelemszerűen csökken a nap folyamán. Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk a testsúlyunk változásáról, néhány szempontra érdemes figyelnünk a testsúlymérés során.

Gyakori tévedés, hogy minden nap – vagy netalán naponta többször is – a mérlegre kell állnunk. A fent említett okok miatt a vízraktár mennyiségének változása természetes folyamat, ezért a túl gyakori testsúlymérésnek nincs jelentősége. Néhány grammos változásnak hiába örülünk, és szomorkodnunk sem szabad miatta. A testsúly folyamatos kismértékű változása teljesen természetes folyamat.

Válasszuk meg, milyen időközönként jegyezzük fel a testsúlyunk változásait; méretkezhetünk hetente vagy néhány naponta, következetesen hasonló időnként. Így már tényleges eredményt kaphatunk, amit visszajelzésként értelmezhetünk, hogy valamit jól csinálunk vagy épp rossz úton járunk. Ugyanakkor vigyáznunk kell arra, nehogy félreértelmezzük az eredményeket. Tartsuk szem előtt, hogy az aktív sportolás izomnövekedéssel jár, ami a testsúlyt is megnövelheti. Ha a tükörbe nézünk, látni fogjuk, hogy jó úton járunk.

Természetesen érdemes odafigyelni a testsúlymérés legalapvetőbb aranyszabályaira is. Igyekezzünk minden méretkezés során hasonló súlyú és mennyiségű ruhaneműt viselni, lehetőleg minél kevesebbet. Használjuk mindig ugyanazt a fürdőszobai mérleget, hiszen csak így vonhatunk le biztos következtetéseket. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található fürdőszobai mérlegek nagyszerű választást jelenthetnek, ha nagyobb figyelmet szeretnénk fordítani az aktuális testsúlyunkra és a diétánkra!