Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Vízszigetelés

Megtekintés Rács Lista

1-9/51 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/51 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VÍZSZIGETELÉS

 

A víz környezetünk része, távol tartani nem tudjuk, ezért otthonunk megvédése érdekében mindenképp védekeznünk kell ellene. Megfelelő vízszigeteléssel meggátolhatjuk, hogy a nedvesség károkat okozzon otthonunkban. A nedvesség első kártevő jele a penészedés megjelenése, de nagyobb problémákat is okozhat, még a ház szerkezetét is megbonthatja. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő vízszigetelő rendszerrel lássuk el épületeinket.

A nedvesség több irányból is beférkőzhet otthonunkba. Érkezhet a tetőn keresztül, a csapadék miatt, alulról talajnedvesség formájában, de az általunk használt víz, vízgőz is okozhat ilyen kellemetlenségeket. A falak, amennyiben nincsenek rendesen vízszigetelve, felszívják a talajnedvességet. Emiatt egy idő után gombásodással, a pincék vagy mennyezeti sarkok nedvesedésével kell megküzdenünk. A falak vízszigetelése nem időtálló. Amennyiben egy öregebb ház felújítását tervezzük, feltétlenül újítsuk fel a vízszigetelést is!

A vízszigetelés mértékét és szükségességét a helyiség nedvesség hatása alapján határozzuk meg. Otthonunkban a fürdőszobák és a konyhák tartoznak azon helyiségek közé, amelyeket érdemes körültekintőbben vízszigetelni. Az itt keletkezett gőz károkat okozhat a falakon és a mennyezeten is. Ezt egy idő után a lehulló vakolat és a megjelenő penész fogja jelezni nekünk. Uszodákban, wellness szállodákban pedig ennél is nagyobb a víz károsító hatása, tehát ilyen helyeken mindenképp ügyelni kell a vízszigetelésre.

A vízszigetelő anyagok bevonják és befedik a víztől megvédendő felületet. Ezek az anyagok vízhatlan réteget képeznek, és megakadályozzák, hogy a nedvesség bejusson az épület adott részébe. Vízszigetelésre lemezszerű vagy mázas anyagot szokás használni.

A nedvességet 3 féle módszerre tudjuk kivédeni. Az első ilyen módszer a bitumenes szigetelés. Előnye, hogy melegítés nélkül is felvihető, és nedves felületen is tudjuk használni. Miután megszárad, tökéletes vízálló réteget fog képezni.

A műanyag lapokkal történő szigetelés manapság igen népszerű lett. Jellemzőjük, hogy jól védenek a nedvességtől, hőre könnyen lágyulnak, könnyen alakíthatók. Összeilleszteni forró levegővel tudjuk.

A vízszigetelő anyagok harmadik csoportjába tartoznak a kenhető vagy szóró módszerrel felvihető anyagok. Ezek felületek bevonására, telítésére és a pórusok javítására alkalmasak.

Ha a házon kívüli, vagy akár házon belüli, részek padlózatát szeretnénk vízállóvá tenni, akkor csempét vagy járólapot kell leragasztanunk. Ezek könnyen tisztán tarthatók, és a vízálló képességük is nagyon jó.

MIÉRT KÁROS A NEM MEGFELELŐ VÍZSZIGETELÉS?

A lakásunkban felgyülemlett nedvesség egy bizonyos idő után utat tör magának, és penész formájában meg is jelenik. A penész egészségkárosító, hiszen a penészgombák, a spóráik miatt, légzőszervi problémákat okoznak. Ezek a levegőben terjednek, és belélegezzük őket. Allergiás tüneteket válthatnak ki, és az asztmában szenvedők életét még inkább megkeseríthetik. Azonban nemcsak az asztmások számára jelentenek veszélyt, hiszen különböző mérgezéseket és irritációkat is okoznak. Arról nem is beszélve, hogy a penész esztétikai szempontból sem szép látvány, és egy dohos lakás a komfortérzetünket is rontja. A penészgombák egy bizonyos idő után tönkreteszik otthonunkban a festéket, a tapétát, faanyagot, és azok mállani kezdenek. Használhatunk gombairtó szereket, lefújhatjuk az adott területet, de ez mind csak ideiglenes megoldás. Kiirtásuk igen nehéz. Ezeket a problémákat utólagos vízszigeteléssel tudjuk megoldani.