Egyéb vízelvezetés kiegészítő

Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

EGYÉB VÍZELVEZETÉS KIEGÉSZÍTŐ

 

Mielőtt elkezdenénk az építkezést, új otthonunk építését, mindenképp gondoskodnunk kell a megfelelő vízelvezetésről. A víz kártevő tulajdonságát szem előtt kell tartanunk, hiszen egy jó vízelvezetéssel javíthatunk ingatlanunk élettartamán, és sok bosszúságtól is megkíméljük magunkat. Ha az épület alapja meggyengül, az az egész otthonunk szerkezetét veszélyezteti. A vízelvezetés nemcsak az alapot kíméli meg, de azt is megakadályozza, hogy a víz bejusson a pincékbe. Amikor még nincs épület a terepen, kialakíthatjuk a megfelelő lejtést és az árkokat, ez a legköltséghatékonyabb megoldás. Ez általában elég szokott lenni, megakadályozza, hogy a csapadék problémákat okozzon. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez nem elegendő. Ilyenkor van szükség a folyókarendszerek kialakításra. Ezeket betonozott vagy térkövezett udvarokban érdemes használni. Ha ezzel a megoldással sem oldható meg, akkor a pontszerű vízelvezető rendszert alkalmazhatjuk. Ehhez egy udvari összefolyóra van szükség, amit a terület legalacsonyabb pontján helyezünk el. Ebben az esetben a talaj minden oldala egy központi pont felé kell, hogy vezessen, ahonnan a víz az árkokba, elvezetőbe folyik.

A felszín alatti vízelvezetés kétféle lehet, függőleges és vízszintes. A függőleges típusnál felületszivárgókkal oldhatjuk meg a vízelvezetést, a vízszintesnél pedig szivárgócsövek segítségével. A szivárgórendszerek olyan esetben ajánlatosak, amikor lejtős terepen (nem állandó jellegű) talajvizek keletkeznek. Ilyenkor a rendszer összegyűjti a talajvizet és elvezeti azt. Azonban ezeken kívül más kiegészítőkre is szükség van a ház körül, hogy megfelelő vízelvezetés legyen otthonunkban.

Ügyelnünk kell még a vízszigetelésre is. Azért, hogy lakásunkban sem kelljen a nedvesedéssel bajlódni, szükséges a falaink, a padló és a mennyezet megfelelő vízszigetelése is.

BEÉPÍTHETŐ LÁBTÖRLŐK

Senki sem szereti, ha a kinti piszkot bevisszük a tiszta lakásba. Mondhatjuk, hogy ez a háziasszonyok rémálma. Emiatt láthatunk lábtörlőket a bejárati ajtó előtt, hogy azért valamennyire meg tudjuk tisztítani lábbelinket a piszoktól. A lábtörlőknek az egyszerűbb változata az, amelyeket minden lakberendező üzletben meg tudunk vásárolni. Ezeknek egy kicsit komolyabb változata a beépíthető lábtörlő. Ezek a típusok egy tálcával rendelkeznek, amelyet térkőbe vagy öntött burkolatba is belehelyezhetünk. A fedele pedig egy hálós kialakítású rács. Az ilyen lábtörlőket gyorsan beépíthetjük, és egyszerűen ki is tisztíthatjuk. A tálca alján egy kivezető is van, amely azt akadályozza meg, hogy a csapadék összegyűljön benne. Megjelenésük diszkrét, és nagyon tartósak is. A fémrács miatt kitűnően funkcionál.

AKNAFEDELEK

Nagyon fontos, hogy ne csak otthonunkat védjük meg a víztől, de a körülötte lévő eszközeinket is, amelyek a szabad ég alatt helyezkednek el. Nyáron az erős napsütésnek, télen pedig a hidegnek és a csapadéknak vannak kitéve. Ilyen eszközünk például a vízóra vagy a szivattyú. Ezeket nemcsak az időjárás viszontagságaitól kell megvédenünk, de az illetéktelen behatolóktól is. Az ilyen helyzetek megoldására szolgálnak az aknafedelek. Ezek igen erős anyagból, acélból készülnek. A nagyobb biztonság érdekében lakatolhatók is, így nem kell attól tartanunk, hogy ellopják az értékes szivattyúnkat vagy vízóránkat. Emelőmarkolattal vannak ellátva, ezek teszik lehetővé, hogy könnyen ki tudjuk nyitni őket. Az aknafedelek legalább 3 mm vastagok. Felületük mintázott, ezért csúszásmentesek. Az aknafedelek betonfalazatú aknákhoz nyújtanak kitűnő megoldást.