Gyeprács és -kő

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GYEPRÁCS ÉS -KŐ

Így vessünk véget a sáros, csúszós kinti felületeknek csapadékos időszakban is! A pázsitrács egyszerre teszi könnyen megközelíthetővé a garázsunkat és széppé a ház körüli részeket. A rácsos hálózat stabil alap az autóbehajtókhoz, ugyanakkor, a méhsejtszerű hézagok kialakításnak köszönhetően, profi és látványos füvesítést tesz lehetővé. Alakítsuk ki az autóbeállót gyeprácskőből, vagy szilárdítsuk meg a kertünkön átvezető utakat műanyag pázsitráccsal. Tartósan szép lesz a végeredmény: csúszásmentes, gyönyörű zöld felület, amelyet fűnyíróval is karban tarthatunk.

A műanyag pázsitrács nem törik-e el az autó súlya alatt? Mi a helyzet a fagyos időszakkal, mennyire tartósak a mínusz fokoknak kitett rácsok? Ismerjük meg az előnyöket, és válasszuk a megfelelőt!

PÁZSITRÁCS: ITT A HELYE

Egy gyeprácskő nemcsak természet közeli megoldás, de valóban sok kellemetlenségtől megóv bennünket. Tartós és szép zöld felülethez juthatunk a beállónál, de a rézsűk mellett is ideális megoldás. A települések is gyakran gyeprácskővel igyekeznek növelni a talaj terhelhetőségét, ugyanakkor megtartani a zöld felület hatását. Az esősebb időszakokban a járművek kerekei olyan mély vájatokat szánthatnak a talajba, amely tönkreteszi a növényzet gyökérrendszerét, és el is csúnyítja a területet. Ennek az elkerülésében bízhatunk, amikor pázsitrácsot helyezünk a kertünkben.

Fontos jellemzője, hogy rendkívül könnyen gondozható: a fűnyíróval ugyanolyan egyszerűen karbantartható, mint a pázsitrács nélküli gyep. A rendkívül száraz időszakban pedig egyetlen mozdulattal vízhez juttathatjuk a felületet, amely, a rácsoknak köszönhetően, mégsem annyira kiszolgáltatott a tűző napnak. Ugyanis a növény gyökérzetének frissen tartásához a pázsitrács is hozzájárul.

TARTÓS ÉS SZÉP A MŰANYAG PÁZSITRÁCS

Egy műanyag pázsitrácsot akár mi magunk is gyorsan lerakhatunk, a végeredmény tartós és, az anyag szerkezetéhez viszonyítva, nagyon jó teherbíró felület lesz. A feljáróhoz vagy a kert bevágásához megálmodott fű gyönyörű pázsittá fejlődhet: a pázsitrács sem a vízellátásban, sem a növekedésben nem gátolja.

A könnyű szerkezetet problémamentesen fektethetjük, akár egyedül is nekiállhatunk az autóbeállónk helyrepofozásának. Nagyjából mennyi idő alatt végzünk a tevékenységgel? Mivel műanyagról beszélünk, egyszerűen mozgathatók a szerkezet elemei, egy óra alatt akár 100 m²-t is elkészíthetünk.

Mint említettük, kevés energiával és minimális utángondozással jól viseli a szélsőséges időjárást a pázsitrács. Akár -40 fokig ellenáll a fagynak, valamint védett az UV-sugárzástól, így, ha a fűcsomók között láthatóvá is válik, nem fakul, nem csúnyítja el a kertünk összképét. Sőt, kiegészítőkkel még változatosabbá teheti azt. A forduló elemek mellett gondolkodjunk el az 30 és 50 fokos elemek beillesztésén is. A műanyag pázsitrács könnyen méretre szabható, ezért az sem gond, ha keskenyebb a kerti felületünk.

EXTRA ERŐS A GYEPRÁCSKŐ

A gyeprácskő nem más, mint olyan térkő, amelyben hézagok biztosítják a fű zavartalan fejlődését! Egy könnyen füvesíthető, mégis rendkívül stabil felülethez juthatunk vele. Az általában 8 cm vastag betonelemek szürke színükkel ideálisak parkolók, behajtók kialakításhoz. De egy fa körül is rendezetté és strapabíróvá tehetjük a helyet. A gyeprácskő nem zárja el a fát a szükséges nedvességtől, így ezzel a megoldással a növény gyökerei továbbra is biztonságban lesznek.

A gyeprácskő elemeit gyakori használathoz gyártották, a kopásálló réteg jól tűri a folyamatos kopást és a szélsőséges időjárást is. Az élsarkok stabil és szabadabb elrendezést tesznek lehetővé. Habár elsődlegesen a talaj biztosításáról beszélünk, a pázsitrács másik fontos szempontja a szép és igényes kert. A dús, zöld látványt kiegészíthetjük jelzőkövekkel is, általában ezek méretre pontosan beleillenek a pázsitrácskő szerkezetébe. Szintén kopás- és fagyállók.

TERMÉSZETES KÖVEK

A pázsitráccsal természetesnek ható megoldást választhatunk: a fűvel bevetett felületeket kellően megerősítjük, miközben megóvjuk a gyepet is. Szabadon fejlődhet, a megfelelő vízmennyiséghez jutva. A műanyag és betonmegoldásokon túl terméskövekből is kialakíthatjuk a bejárónkat. Azonban ehhez a megoldáshoz alapot kell készítenünk sóderből vagy betonból, hogy az egymás mellé helyezett darabokat stabilan rögzíthessük. Jó, ha már van tapasztalatunk a kőlerakásban, ugyanis időbe telik, míg a különböző nagyságú darabokat megfelelően egymáshoz illesztjük. Az eltérő méretű természetes kövek valóban dekoratívak és natúr megoldást kínálnak, de, ha nem sikerül megfelelően szintbe hoznunk a teljes felületet, kellemetlenné válik a használata. A rácsszerkezetek elhelyezése ebből a szempontból mindenképp könnyebbséget és biztosan szép végeredményt kínál.

A pázsitrács óriási segítség, ha rendezett és dekoratív kerttel szeretnénk a bejárót, a parkolónkat körbevenni. Tartós megoldást kínál, nézzünk szét a kínálatban!