Növényedény

Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

NÖVÉNYEDÉNY

Izgalmas és vagány, mégis rendkívül praktikus a növényedény. A változatos színezésű betonelemekkel saját elképzeléseinkhez alakíthatjuk a kertünket, még akkor is, ha kicsit sem egyenes a felülete. Eddig csak bosszankodtunk a rézsű miatt? Most itt a megoldás erre is! A rézsű mellett még támfalat is építhetünk a növényedényekkel, de bármikor megalkothatjuk belőle a kedvenc kerti padunkat, vagy a rég vágyva vágyott növényszigetet is. Nemcsak építőelem, de kiváló élőhely a növényeink számára is.

A legozás szerelmesei jól ismerik az egymásra illesztés és építés beszippantó érzését. A növényedénnyel ugyanezt "eljátszhatjuk", miközben egyedi és kreatív kertet teremtünk az otthonunk köré. A pázsit, a kert, a friss levegő rajongóinak szinte kötelező.

Hogy miért egyre népszerűbb? Mert mi magunk is beszerezhetjük, és egy kevés időráfordítással megvalósíthatjuk a legszebb elképzelésünket!

KÖNNYEN ÉPÍTHETŐ, KÖNNYEN ELBONTHATÓ

A kertdekoráció egyik kreatív és könnyen elérhető eleme a növényedény. Mint említettük, szakembert sem kell hívnunk ahhoz, hogy elhelyezzük a betonelemeket. Ezek a tartósan kialakított növényedények 12-14 kg-os súlyúak, ami lehetővé teszi, hogy stabilitásuk mellett is könnyen mozgathatók maradjanak. Mivel az elemeknek nincs szükségük kötőanyagra, akár évente alakíthatunk a kertünk arculatán, áthelyezhetjük a magasított virágágyásokat, más részen építhetjük fel újra a támfalat. Már az apró változtatások is frissességet, újszerűséget kölcsönöznek a kertnek, hogy továbbra is élvezhessük a szabadban töltött időnket.

A kertimádóknak különösen jó hír, hogy a növényedények több színben is választhatók. Az antracit sötétebb tónusai kiválóan párosulnak a fűszernövények kellemes zöld frissességével. A visszafogottabb árnyalatok között a mediterrán és a fehér kifejezetten kellemes látványt kínál például egy virágágyáshoz. A lendületesebb toscana színből pedig akár egy kerti padot is megépíthetünk.

Helyezzük egymás mellé a növényedényeket, vagy kicsit elcsúsztatva egymásra, remek összképet alakíthatunk ki. A mini növényedények pedig akár 50 fokos szögben is megdönthetők, hogy a kert rézsűjét díszíthessük a segítségükkel.

ÍGY LEGYEN DEKORATÍV A RÉZSŰNK ÉS A TÁMFALUNK

A rézsű helyzete közel állhat a göndör haj problémájához: akinek van, megszabadulna tőle, akinek nincs, vágyik utána. Valóban, a lejtős területekkel meggyűlhet a gondunk. Elsősorban a felület kevésbé stabil, egy erősebb csapadékmennyiség könnyen megmozgatja, így az odakerülő növények gyökérzete is kevésbé védett.

A növényedény erre a helyzetre kínál rendkívül látványos megoldást. Az elemek több mint 10 kg-os súlyukkal stabilan állják a sarat, esőt, a mini változatokat pedig megdöntve is elhelyezhetjük. A 30 x 20 x 20-as méretű növényedények befogadóképessége egy közepes lábaséval egyenlő. A 6 literes formákat szögletes és ívezett változatokban is elérhetjük.

Mitől lesz igazán változatos a rézsűnk? A csodálatos színű és izgalmas formájú növényedényekbe helyezett virágoktól és bokroktól. Ezek a kerti elemek kifejezetten úgy készültek el, hogy segítség a növényzet frissen tartását. Nagyon jó vízháztartást biztosítanak, a kifejlődő gyökérzet pedig később hozzájárul az építmény stabilitásához. Az egymásra helyezett elemeink így még inkább ellenállnak a kedvezőtlen időjárásnak.

Az edényeket akár üresen is hagyhatjuk, a teljes keresztmetszetükben színezett betonelemek így is érdekessé, izgalmassá teszik a környezetünket.

Jelentősebb szintkülönbségnél egy magasabb támfal helyett két egymással párhuzamos sornyit is felhúzhatunk. Ekkor nem szükséges különösebb megerősítés. A betonoszlopos kiegészítés viszont magasabb kivitelezésnél már biztonsági kérdés. Ugyanígy az alap megfelelő előkészítése is. Minél nagyobbra tervezzük a növényedényből megalkotott magaságyást, annál stabilabb talajra és tartóoszlopra lesz szükségünk. Leggyakrabban betonnal oldhatjuk meg ezt a problémát.

VIRÁGÁGYÁS-KÜLÖNLEGESSÉGEK

Vörösbarna, bézs, antracit, toscana, mediterrán és még sorolhatnánk a színeket. A növényedény természet közeli, mégis változatos árnyalatokban érhető el. Külön-külön, de akár variálva is díszíthetjük az otthonunkat.

Rendkívül szép virágágyásokat alakíthatunk ki az edények egymásra helyezésével. Mivel stabil elemekről van szó, engedjük szabadon a képzeletünket: csúsztassuk jobbra-balra az elemeket építés közben. Nemcsak horizontálisan, de függőleges irányban is eltolhatjuk. Az egyenes falú virágágyások mellett dőlt, hullámzó és egyéb típusokat alkothatunk meg. Akár kereshetünk egy már jól bevált formát, a bátrabbak az ültetőkövek és növényedények variálásával újat is létrehozhatnak.

A szögletes vagy íves formák állnak hozzánk közelebb? Mindkét növényedény típust megtaláljuk a kínálatban, keressük meg a kertünkhöz illő színváltozatot!