Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Gumilap

Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GUMILAP

Rugalmas és puha, a gyerekek imádják, ráadásul eső után azonnal használható! Nemcsak komfortos, de egészségesebbé is teszi a mozgást! Ez a gumilap, amelyet játszótereken, futópályákon éppúgy elhelyezhetünk, mint az otthonunkban a mosógép vagy szárítógép alá. A konditermek is beszerezték már, mert ez a szép megoldás hang- és rezgéselnyelő tulajdonsággal is rendelkezik.

Jó hír, hogy legtöbbször újrahasznosított termék a gumilap, mégpedig a gumiabroncs hulladékot igyekeznek ekképp csökkenteni! Miért különleges, és hogyan telepítsük a gumilapot? Miért ennyire népszerű ez az anyag, amelyet már otthonra is beszerezhetünk?

EZÉRT KÜLÖNLEGES A GUMILAP

Ma már elképzelhetetlen egy felelősségteljesen kialakított játszótér gumilapok nélkül, de a futópályák nagy része is ebből az anyagból készül. Miért vált ennyire népszerűvé a gumilap, mi teszi különlegessé? Több nagyszerű tulajdonsággal is rendelkezik. Rezgéscsillapító anyagszerkezetét akár már futás közben is érezhetjük, ráadásul ezt az ütéscsillapítást a játszóterek esetében nemzetközi szabvány is megköveteli. Rugalmasságának köszönhetően, ha elesünk, sem ütjük meg magunkat. Ám elhasalni sem egyszerű egy gumilapon, ugyanis a porózus kialakítású felület még csapadékos időben sem csúszik. A nedvesség gyorsan távozik a felszínről, a gumilap átereszti: vagyis, ha elvonulnak az esőfelhők, kisüt a nap, akkor irány a játszótér, száraz aljzat vár bennünket.

Nemcsak biztonságos, de kifejezetten tartós a gumilap. A szélsőséges időjárás mellett az UV-sugárzással szemben is védett, de már 0 fok alatt sem kell aggódnunk a sérülések miatt. Jól tűri a hideg és meleg idő váltakozását, függetlenül a körülményektől: mindig komfortosan érezhetjük rajta magunkat. Ez a kényelem sokkal több, mint a futással, mozgással felszabaduló jó érzés. A gumilap a teljes mozgásrendszerünket óvja, így gyakorlatilag bármilyen típusú edzést egészségesebb módon végezhetünk rajta.

Az UV-ellenálló képességét hőpréseléses technológiával alakítják ki, ennek köszönheti színmegtartását is: a festés nem oldódik ki a gumilapról. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a játszóterezés után pirosra mázolt ruhákban térnek haza a gyerekek, és a futócipőnket sem mázolja be. Ráadásul az edzőtermi gépeket és az otthoni mosógépet sem színezi, ezért olyan népszerű rezgéscsillapítóként a lakásban és konditermekben.

HOGYAN RAKJUNK LE GUMILAPOT?

A gumilapokat nagyon egyszerű telepíteni – ha szükséges, bármikor felszedhetjük és áthelyezhetjük. Karbantartásuk sem bonyolult, már otthoni körülmények között is színezhetjük a darabokat. A gumilapok különböző méretben érhetők el, a nagyobb kivitelezésűek közül 100 cm nagyságút, a kisebbeknél például 60 cm-es megoldásokat választhatunk. A mosógép alá tökéletes megoldás az utóbbi méretben gyártott rugalmas és puha gumilap, amely legtöbbször zöld és vörös színekben érhető el.

Hogyan telepítsük a gumilapokat? A gyártóktól is kaphatunk útmutatót, például az ütéscsillapító, 100 x 100 x 4 cm-es méretű gumilapot kétszer mosott, bevibrált, 0/4 sóderágyra javasolják helyezni.

A telepítéshez vízelvezető és fagyvédő alapra van szükségünk, amelyet 10-20 cm vastagságúra tervezzünk, attól függően, milyen terhelésnek tesszük ki később. A zúzott kő és a homokos kavics (keveréke) a legmegfelelőbb alapanyagok, ezeket tömörítsük a gumilap lehelyezéséhez. Húzzunk rá egy 2-4 centiméternyi homokréteget, amelyet nem kell préselnünk, később ez úgyis bekövetkezik! Az így egymás mellé elhelyezett gumilapoknak nincs szükségük fugázásra.

A vékonyabb gumilapokat inkább teljesen sima felületre rögzítsük, például por- és nedvességmentes betonra. Csak a négy sarkát ragasztózzuk, hogy a felület alatt szabadon távozhasson a nedvesség!

KARBANTARTÁS: ÍGY MARAD TARTÓS A GUMILAP

Rendkívül könnyen gondozható anyagról van szó. A gumilapot elég hetente egy gyengébb vízsugárral vagy cirokseprűvel tisztítani, beltéren pedig vizes kefés porszívóval lendülhetünk neki a hatékony karbantartásnak. A házi kedvencek szőre miatt sem kell aggódnunk, néhány mozdulattal eltávolíthatók. Mivel a nedvesség azonnal átszűrődik a gumilapon, az állati eredetű vizelet sem jelent veszélyt a gyerekek számára, szinte azonnal eltűnik.

Havonta egyszer speciális tisztítási módszert ajánlanak a gyártók. Éves szinten pedig a tömörítésre érdemes odafigyelni, ezt lapvibrátoros eszközzel tudjuk megoldani.

A kopott részeket mi magunk is újrafesthetjük, válasszunk hozzá vízalapú festéket. Időközönként ellenőrizzük le, hogy továbbra is megfelelően vezeti-e el a nedvességet a gumilap, illetve, továbbra is sérülésmentes-e a felület. Így óvhatjuk meg tartósan az egészségünket is!

Válasszunk a lapok mellé gumiszegélyt a kínálatból. Stabilabbá és tartósabbá teszi az összefüggő gumifelületet!