Farost lemez

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FAROSTLEMEZ – SOKOLDALÚ ÉS OLCSÓ FAIPARI TERMÉK

A farostlemez sokoldalúan használható faanyag, amit gyakran alkalmazunk szarufák közötti és feletti hőszigetelésként, homlokzatok és födémszerkezetek hőszigetelésére, de hangszigetelő hatásának köszönhetően padlók alatt is kiváló lépészajcsökkentők lehetnek.

Mielőtt azonban részletesebben kitérnénk a farostlemezek jellemzőire, röviden, egy kis „faipari kisokos”-jellegű, anyagismereti áttekintéssel is segítjük az eligazodást.

Összefoglalva: a furnérlemez, illetve a beltérben is használt rétegelt lemezek fából készülnek, viszont a rétegeket műgyantával, szintetikus ragasztóval erősítik össze. A műgyantában különböző szerves anyagok, oldószerek találhatók, így rákkeltő formaldehid is. A hazánkban igencsak elterjedt, olcsó, fahulladékból készülő natúr faforgácslap hőpréselt lemezt szintén műgyanta tartja össze, ráadásul durva felszínét további szintetikus anyagok felhasználásával, műanyag bevonattal vagy furnérral laminálják.

A forgácslap a farostlemez faipari és erdei hulladékból, zöldapríték rostosításával nyert rostkötegek ragasztásával készül. Mind a sima, mind a hajlítható farostlemez nagyon gyakran tartalmaz formaldehidet, és nem bírja a nedvességet. Általában szekrényhátfalként, fiókfenéklapként használják.

Az MDF-lapnak (Medium Density Fiberboard) a közepes sűrűségű farostlemezt hívjuk. Az MDF-lapban a farosthoz 8–12 százaléknyi, rendszeresen formaldehidet is tartalmazó szintetikus ragasztót, műgyantát adnak, majd hőpréseléssel nyomják a kívánt formára. Az MDF-lapokból irodabútor, konyhabútor, asztallapok, szekrények, polcok és padok készülnek. HDF-lemeznek (High Density Fiberboard), a nagy tömörségű farostlemezt nevezzük.

A különböző farostlemezek a faipari termékek közül az alacsonyabb árfekvésű zónában helyezkednek el, éppen azért, mert az előállításuk viszonylag gyors, és magát a faroslemezt a fa legkevésbé értékes részeiből állítják elő. Ezeken kívül felhasználják azokat a faipari hulladékokat, amelyek különböző gyártási folyamatokban keletkeznek. Tulajdonképpen ki lehet jelenteni, hogy a farostlemez előállításához bármilyen lignocellulóz alapú faanyag megfelel, ami cellulózból, hemicellulózból és ligninből épül fel, illetve kellő mennyiségű rostanyagot tartalmaz.

A farostlemez rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal is, ami mindenképpen előnyként említhető meg akár a nyersfával szemben is. A farostlemezek nagyszerű páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek, amiatt az alkalmazásuk környezettudatos döntésnek nevezhető. Gyakran alkalmazzuk őket a magas hőszigetelő tulajdonságaik miatt, ugyanakkor tudni kell, hogy mind közül ennek a legnagyobb az anyagsűrűsége, ebből adódóan a hőtároló képessége is magasabb. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy nehezebben veszik fel a hőt, illetve nehezebben adják le, ennek köszönhetően kiváló megoldást biztosítanak a téli hideggel és a nyári forrósággal szemben is. Mivel a felületük kifejezetten porózus, ezért a páradiffúziójuk is kiváló. Mindez azt jelenti, hogy a farostlemezek nedvesség hatására is képesek megőrizni a hőszigetelő képességüket, ugyanakkor fontos tudni, hogy a nedvesség esetükben is a hőszigetelőképesség csökkenését idézi elő, de kisebb mértékben, mint sok egyéb hőszigetelő anyag esetében. A nedvességet képesek a levegő páratartalmának megfelelően felvenni és leadni, emiatt a farostlemezek egyfajta páratartalom-szabályzóként működnek. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a farostlemez kiváló hangszigetelő képességgel is rendelkezik.

A felhasználási területeikről is érdemes néhány szót ejteni. Elsősorban a farostlemez tömörsége határozza meg, hogy milyen feladatokra használhatjuk őket. A kis sűrűségű farostlemezek kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. Ugyanakkor tudni kell róluk, hogy kifejezetten nagy nedvszívóhatással rendelkeznek, emiatt nedvességtől védett területeken használhatók eredményesen. Létezik bitumen kötőanyaggal készített változatuk is, ebben az esetben más, alacsonyabb nedvszívó képességgel kell számolnunk. Rendszerint mindkét oldaluk kifejezetten rücskös, ezért minden esetben, amikor az esztétikára is figyelmet kell fordítanunk, szükséges utómunkát végezni, el kell tüntetni az árkokat és egyenetlenségeket. Az ilyen farostlemezek általában 0,5-2 centiméter vastagságban készülnek. A közepes sűrűségű farostlemezek szárazeljárással készülnek, illetve homogén szerkezettel rendelkeznek. Hasonló módon munkálhatók, mint a hagyományos fából készült lapok. Kiváló tulajdonságaiknak, illetve kismértékű zsugorodásuknak köszönhetően sokrétűen használhatók; pácolhatok, színezhetők, festhetők, bevonhatók furnér- vagy fóliaréteggel, így kültéren is használhatók. A kemény farostlemezek a paraffinhasználat miatt nagy víztaszító hatással rendelkeznek, rendszerint 3-7 cm vastagságban érhetők el. Ha farostlemezt szeretnénk vásárolni, keressük a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatát!