Tégla és zsalukő

Megtekintés Rács Lista

1-9/43 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/43 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TÉGLA ÉS ZSALUKŐ – MIBŐL ÉPÜLJÖN A HÁZUNK?

A falazóanyag kiválasztása komoly dilemma elé állíthat bennünket, hiszen szeretnénk megtalálni az ideális megoldást, ugyanakkor a bekerülési költséget is szem előtt kell tartanunk. Ma is a tégla a legnépszerűbb és legelterjedtebb megoldás, azonban nem az egyetlen.

Érdemes alaposan tájékozódni a falazóanyagokkal kapcsolatban, hiszen csak így találhatjuk meg a számunkra tökéletes megoldást. A különböző anyagok más és más tulajdonságokkal bírnak; ezekkel természetesen tisztában kell lennünk, ha építkezni szeretnénk.

Kezdjük a téglával! Nem túlzás azt állítani, hogy a tégla évszázadok óta bizonyít, hiszen egy teljesen természetes falazóanyagról beszélünk, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Kifejezetten tartós megoldásként tekintünk rá; ma is láthatunk téglából épült, százéves házakat. A szilárdságuknak és a teherbírásuknak köszönhetően a tégla tökéletesen alkalmas a legkülönfélébb épületek építésére is.

A korszerű téglák rendszerint üregszerkezettel rendelkeznek, aminek köszönhetően jobb hőszigetelő tulajdonságot biztosítanak az épületeknek. Emellett érdemes szem előtt tartani azt is, hogy kerámiaszerkezettel is rendelkeznek, amely önmagában is jó hőszigetelő tulajdonságokat kölcsönöz a téglának. Ma már szerencsére nagy figyelmet fordítunk az energiahatékonyság növelésének, ezért számos olyan megoldást alkalmazunk, ami segít a fűtési energia csökkentésében; kiváló minőségű nyílászárókat alkalmazunk, hőszigetelő rétegeket helyezünk fel, belső keringéssel rendelkező szellőzőrendszereket építünk… Miért feledkeznénk meg a legalapvetőbb hőszigetelőről, a falról? Jusson eszünkbe, hogyan működik a cserépkályha… A cserépkályha a hőt hosszasan tartani képes, illetve lassan adja le. Hasonlóképpen működik a téglafal is. A fűtési időszakban a hőt eltárolja, és kellemes környezetet biztosít számunkra, a nyári forróságban pedig meggátolja a lakás gyors felmelegedését.

A tégla előnyös tulajdonságai között meg szoktuk említeni, hogy rendkívül kényelmesen használhatók, a beépítésük egyszerű, a méretre vágásuk sem jelent különösebb nehézséget. Ezeknek köszönhetően a téglával történő falazás relatív gyorsan végezhető. Felvetődik a kérdés, hogy milyen téglát válasszunk, hiszen a kínálatban többféle megoldással találkozhatunk. Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy tartófalakat csakis e célra alkalmas falazótéglákból készíthetünk, a válaszfalelemek nem alkalmasak főfalak kialakítására.

Tartsuk szem előtt, hogy a falazóanyagok az építkezés összköltségének csupán egy igencsak apró részét teszik ki, ugyanakkor az épület stabilitásáért elsősorban ők felelnek. Nem érdemes tehát a falazótéglákon spórolni, válasszuk inkább azokat, amelyek a legjobb minőséget képviselik! A magas minőségű téglafalak megtakarítást eredményeznek a téli fűtési időszakban a jó hőszigetelő tulajdonságuknak köszönhetően, ennek fényében pláne nem érdemes a falazóanyagon spórolnunk.

A klasszikus üreges téglák közfalak építésére is alkalmasak. E célra a vékonyabb téglákat használjuk, így nem kell attól tartani, hogy jelentős belső teret veszítünk a lakásunkból. Habár a terhelést relatív jól bírják, gyengébb hőszigetelő tulajdonságuk miatt külső falazásra nem használhatunk kis szélességgel rendelkező téglákat.

A klasszikus téglák mellett mindenképpen meg kell említeni a zsaluköveket is. A zsalukő tulajdonképpen egy masszív betonfal építését teszi lehetővé, ezért nem jellemző, hogy elsődleges falazóanyagként használjuk. Ennek ellenére a zsalukő számos építési feladat során ideális választást jelent. Gyakran használjuk az épületek földfelszín feletti részének kialakítása során, illetve a padlószint kiépítése alkalmával. A zsalukő ideális választást jelenthet oszlopok építése során, így a statikai megerősítésben is praktikus segítséget jelent. A zsalukő a kreatív építészeti megoldásokban is fontos szerepet játszik, gyakran lépcsők kialakítása esetén találkozhatunk velük. Nagyszerű választást jelenthet az épített kerítések kialakítása során is. A zsalukő használata rendkívül gyors és egyszerű; mivel üreges betonként tartjuk számon, ezért nincs szükség különálló zsalu építésére a falazás során. Emiatt a zsalukőre elsősorban félkész megoldásként, illetve előgyártott falazóanyagként tekintünk.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző téglákkal, zsalukövekkel és ytong építőelemekkel találkozhatunk, így könnyedén megtalálhatjuk azokat a darabokat, amelyekre szükségünk van!