Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fal- és padlójavító

Megtekintés Rács Lista

1-9/50 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/50 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FALJAVÍTÓ KÉSZÍTMÉNYEK A TÖKÉLETES FALAK SZOLGÁLATÁBAN

FALJAVÍTÓ KÉSZÍTMÉNYEK A TÖKÉLETES FALAK SZOLGÁLATÁBAN

A faljavító eszközök és készítmények lehetővé teszik, hogy a rücskös, hibákkal tarkított felületekből is tökéletesen sima falakat varázsoljunk. Leggyakrabban glettet használunk erre a célra, amit akár saját magunk is felvihetünk a javítandó felületekre.

A glettelést, illetve a kisebb hibák javítását mi magunk is elvégezhetjük, nem igényel különösebb jártasságot, némi kézügyességre és türelemre azonban mindenképpen szükségünk lesz. A glettel pontosan és relatív gyorsan kell dolgozni, ezért odafigyelést és alaposságot követel meg a használata. Kisebb falhibák javítása során nincs különösebben nehéz dolgunk, hiszen csupán arra kell figyelmet fordítanunk, hogy a repedéseket és a lyukakat kellő mennyiségű glettelőanyaggal lássuk el, illetve a simítás során relatív pontos munkát végezzünk. A tökéletesen egyenletes felületet végül csiszolással biztosítjuk. Nagy kiterjedésű felületek esetén azonban nincs ennyire egyszerű dolgunk, ilyen esetben már komolyabb gyakorlat szükséges.

A GLETT HASZNÁLATA

Mielőtt újrafestenénk a falakat, mindenképpen érdemes ellenőrizni, nincsenek-e kisebb-nagyobb falhibák. Ha találunk ilyeneket, azokat, természetesen, javítani kell. Szükségünk lesz néhány eszközre és, természetesen, glettre. Ha mindezek megvannak, akár munkához is láthatunk!

Ha mi magunk végeznénk a glettelést, be kell szereznünk a szükséges eszközöket. Mindenekelőtt szükségünk lesz egy védőfóliára, amivel megóvhatjuk a padlót, a parkettet vagy a csempét. Túlzás lenne azt állítani, hogy a lecseppenő glett eltávolíthatatlan szennyeződést jelent, de senki sem szívesen vacakol az utólagos tisztítással. Érdemes tehát beszereznünk egy védőfóliát. Szükségünk lesz továbbá glettre, vízre, egy megfelelő méretű vödörre, amiben a keverést elvégezhetjük, spaklira, glettvasra, csiszolóvászonra és kézi csiszolóra.

Miután mindent beszereztünk, munkához is láthatunk. Legelőször természetesen a védőfólia elhelyezéséről kell gondoskodnunk, illetve kellő távolságba kell helyeznünk a bútorainkat, hogy nyugodtan dolgozhassunk. Amennyiben a falat tapéta borította, némileg nehezebb dolgunk van, hiszen alaposan meg kell tisztítanunk a papír- és ragasztómaradványoktól. Némi nedvesség a segítségünkre lesz; miután kissé feláztattuk a felületet, egy spakli segítségével kaparjuk le a falról az összes tapétamaradványt. Legyünk nagyon alaposak, ne maradjanak kis részecskék sem. Amennyiben a belső világítás nem elegendő ehhez a munkához, használjunk célzott megvilágítást biztosító lámpát. Miután végeztünk, meg kell várnunk, hogy a fal alaposan kiszáradjon, csak ezt követően folytathatjuk a munkát!

Miután úgy ítéltük meg, hogy a fal kellően kiszáradt, összekeverhetjük a vizet és a glettet. A csomagoláson minden esetben megtaláljuk a keverési arányokat, ezeket minden esetben tartsuk be, ne térjünk el tőle. Ha túlzottan híg keverést végeznénk, a glett formázhatatlanná válna, elegendő víz nélkül pedig morzsás maradna, és a tapadása sem lenne kielégítő. Figyeljünk arra, hogy a glettet helyezzük a vízbe, ne pedig fordítva! A mennyiséget is tartsuk szem előtt! Néhány apró falhiba kijavításához nem lesz szükségünk egy egész csomag faljavító anyagra… Összekeverést követően érdemes várni néhány percet, majd ezt követően csomómentességig kell folytatni a keverést. Ha mindent jól csináltunk, vajszerű állagot kapunk, amit kényelmesen felvihetünk a felületre.

Ha kisebb felületet szeretnénk glettelni, akkor elég csupán a glettvas segítségével felrakni a falra a szükséges mennyiséget, majd ezt, a spakli segítségével, megfelelően elegyenlíteni. Ha a teljes felületet szeretnénk simítani, akkor a falra felpakolhatunk nagyobb mennyiséget, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy maximum 1 óránk maradt a széthordásra és a simításra! Miután végeztünk a simítással, és elégedettek vagyunk a végeredménnyel, várjunk huszonnégy órát, míg az anyag teljesen megszárad és megszilárdul! Ezt követően már csak a csiszolással kell foglalkoznunk. A csiszolóvászon és a kézi csiszoló tökéletesen alkalmas erre, csupán arra kell figyelnünk, hogy a csiszolóvásznat egyenletes erővel nyomjuk a felületre, így lesz teljesen sima a fal. Sajnos elkerülhetetlen, hogy a csiszolás során jelentős mennyiségű por keletkezzen, ezért használjunk védőfelszerelést, és alaposan takarítsunk ki utána!

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában számos fal- és padlójavító készítményt találunk; válasszuk a számunkra szükséges glettet, glettelőgipszet vagy hézagológipszet, és tegyük hibátlanná az otthonunk falait!