Tok üvegajtóhoz

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TOK ÜVEGAJTÓHOZ

Az üvegajtók ma már egyre elterjedtebbek a beltéri és kültéri építészetben egyaránt. Esztétikusak, elegánsak és modern hatást kölcsönöznek otthonunknak. A kitáruló tér, a jó fényáteresztő képességük miatt manapság egyre közkedveltebbek.

Régebben az üveg törékeny és balesetveszélyes alapanyag volt, mára azonban ez megváltozott. A technológia hatalmas fejlődésének köszönhetően: sokkal ellenállóbb változatai ismertek. Az üveglap vastagsága legalább 8 mm, de ennél vastagabbak is vannak. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően teljesen biztonságosan használhatók, bátran alkalmazhatjuk őket gyerekszobák esetében is.

Az üvegajtók helytakarékos és praktikus megoldást nyújtanak. Először fürdőszobákon és wellness szállodákban alkalmazták, de manapság már egyre többen döntenek amellett, hogy otthonukba is üvegajtót szereltetnek.

Az üvegajtók egyetlen hátránya, hogy össze lehet fogdosni őket, érintésünk nyomot hagy rajtuk, de egy megfelelő nagyságú ajtónyitó fogantyúval ezt is elkerülhetjük.

AZ ÜVEGAJTÓ TOKJA

Amikor régi ajtónkat üvegajtóra szeretnénk cserélni, ez nagyon könnyen megtehető, hiszen a meglévő tok megmaradhat. A tok nagyobb stabilitást és jobb záródást biztosít, illetve esztétikusabb is. Az üvegajtók tokja készülhet fából, ami festhető, lehet eloxált (korróziónak ellenálló) alumínium, acél- és MDF-alapú ajtótok, amelyek festhetők és pácolhatók. Igényünk szerint jobbos és balos üvegajtónál is alkalmazhatók. Gumitöméssel vannak ellátva, amely az üveg jobb tapadását teszi lehetővé: így ajtónk még jobb hő- és hangszigetelő lesz.

Az üvegajtók azért is közkedveltek, mert nem kell őket festeni, nem vetemednek, így még évekkel később is tökéletesen csukódnak, záródnak. Az üvegajtó tokja szinte minden falba beépíthető, a téglafaltól kezdve egészen a gipszkarton falakig.

HOVA SZERELJÜNK ÜVEGAJTÓT?

Tökéletes megoldást jelenthet akkor, ha a berendezendő tér túl sötétnek és szűknek tűnik.Az üvegajtó nem gátolja a fény útját, ezért térelválasztónak is tökéletesen megfelel. Nagy alapterületű nappali egy részéből ily módon akár dolgozószobát is elszigetelhetünk. A homokfújt üvegajtó segítségével biztos nem lát be senki, a zajokat is kellőképen kiszűri, így szabadon dolgozhatunk. Tökéletesen megfelelnek bárhová, ahol egy kisebb teret szeretnénk elszeparálni. Az elkülönített rész így jól átlátható, de mégis magánszférát biztosít.

A faajtók egy idő után tönkremennek. Akármilyen felületi kezeléssel is vannak ellátva, a nedves, párás helyiségekben hamar elvesztik eredeti kinézetüket. Az üvegajtók viszont tökéletesen funkcionálnak meleg, párás helyiségekben is. Ezért használják őket szaunákban és gőzkabinokban. Otthonunkban pedig a konyha és a fürdőszoba az a helyiség, ahol igen sok gőzzel találkozunk, ide is kitűnő megoldást jelent az üvegajtó. Amellett, hogy igen dekoratív, felülete könnyen tisztítható. Fürdőszobák nyílászárására is alkalmazzák. Tökéletes megoldás abban az esetben is, ha fürdőszobánkban nincs ablak, így egy üvegajtó segítségével fényt engedhetünk be. Persze ide a víztiszta felületű megoldás nem a legjobb. Az intimitás megőrzése érdekében fürdőszobák nyílászárására a homokfújt vagy a savmart típusok a megfelelők. A vizesblokkok ajtóit homokfújt technikával készítik, így azok teljesen átláthatatlanok lesznek.