Üvegajtó

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÜVEGAJTÓ A LAKÁSBAN

Az üvegajtók az utóbbi időben váltak egyre inkább népszerűvé, hiszen praktikus és esztétikus megoldást jelentenek. Régebben az üveg törékeny és balesetveszélyes alapanyag volt, mára azonban, a technológia hatalmas fejlődésének köszönhetően, sokkal ellenállóbb változatai ismertek. Olyannyira biztonságosak, hogy nemcsak ajtóbetétként, de önálló ajtóként is közkedveltek. A hagyományos ajtókkal szemben számos előnnyel rendelkeznek.

Előnyük, hogy átengedik a fényt, és ezáltal a teret is nagyobbnak mutatják. Könnyen tisztán tarthatók, hiszen felületük sima. A fából készült ajtókkal szemben sokkal jobban ellenállnak a hőmérsékletváltozásnak. Minden helyiségbe jól illeszkednek, legyen szó otthonunkról vagy irodánkról. A jó kivitelezésnek köszönhetően pedig időtállók és dekoratívak.

Mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy mennyivel jobb egy olyan lakásban élni vagy dolgozni, amely világos, nyitott. Az ilyen környezet a mindennapjainkra és a hangulatunkra is pozitív hatással van. Ellentétben egy sötét helyiséggel, amely a bezártság érzetét kelti. Az áttetsző vagy átlátszó üvegajtók nem gátolják a fény szabad áramlását, szabad utat engednek a neki az egész lakásban. Ezzel lakásunk terét is tágasabbá teszik. A fény, a világosság az emberek mentális és fizikai egészségére is pozitív hatással van. Nemcsak családtagjaink vagy munkatársaink lesznek hálásak, ha a furnérfrontos ajtók helyett üvegajtót választunk, hanem szobanövényeink is. Régebbi házak és lakások felújításánál is nyugodtan alkalmazhatók, hiszen így otthonunk felfrissül, életre kel.

Az üvegajtók igen közkedveltek a belsőépítészek körében is, mivel igen attraktív és változatos belsőépítészeti elemek. Mindenki számára elérhetők, hiszen az egyszerűtől egészen a luxus kategóriáig kaphatók. Nemcsak nyílászáróként jelentenek dekoratív megoldást, de térelválasztóként is közkedveltek. Ez által különválaszthatunk egy részt otthonunkban anélkül, hogy optikai szempontból lekicsinyítenénk a teret, és elzárnánk a fény útját. Mivel praktikusak, dizájnosak és teljesen biztonságosak, igen közkedveltté váltak irodákban, bevásárlóközpontokban, wellness központokban és múzeumokban is.

STÍLUSOS ÜVEGAJTÓK

Amikor üvegajtót vásárlunk, nagy esély van rá, hogy a bőség zavarával találjuk szembe magunkat. A választékok hatalmas sora fogad bennünket. Ízlésünk és szükségleteink alapján válogathatunk a víztiszta, homokfújt vagy savmart típusok között, de vásárolhatunk gravírozott, nyomtatással dekorált felületű ajtókat is. A nyomtatás akár azt is lehetővé teszi, hogy képet nyomtassunk az ajtóra. Letisztult és elegáns formáktól égészen az egyéni mintázatig bármit megvásárolhatunk. Homokfújással vagy savmarással bármilyen, akár egyéni minta is kivitelezhető.

A homokfújt típusoknál az üveg felületére magasnyomású, sűrített levegővel homokot fújnak. Az üvegajtó felületén így apró sérülések keletkeznek, amitől az üveg mattá válik. Fürdőszobák és vizesblokkok üvegajtóit ilyen módszerrel készítik.

A savmart üvegajtók is hasonlóan készülnek, mint a homokfújtak, de itt a matt hatást savas megmunkálással érik el.

MIKOR ÉS HOVA?

Tökéletes megoldást jelenthet akkor, ha a berendezendő tér túl sötétnek és szűknek tűnik. Mivel fényáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, ezért térelválasztónak is tökéletesen megfelel. Nagy alapterületű nappali egy részéből ily módon akár dolgozószobát is elszigetelhetünk. A homokfújt üvegajtó segítségével biztos nem lát be senki, a zajokat is kellőképen kiszűri, így szabadon dolgozhatunk. Tökéletesen megfelelnek bárhová, ahol egy kisebb teret szeretnénk elszeparálni. Az elkülönített rész így jól átlátható, de mégis magánszférát biztosít.

A faajtók egy idő után tönkremennek. Akármilyen felületi kezeléssel is vannak ellátva, a nedves, párás helyiségekben hamar elvesztik eredeti kinézetüket. Az üvegajtók viszont tökéletesen funkcionálnak meleg, párás helyiségekben is. Ezért használják őket szaunákban és gőzkabinokban. Otthonunkban pedig a konyha és a fürdőszoba az a helyiség, ahol igen sok gőzzel találkozunk. Ide is kitűnő megoldást jelent az üvegajtó. Amellett, hogy igen dekoratív, felülete könnyen tisztítható. Fürdőszobák nyílászárására is alkalmazzák. Tökéletes megoldás abban az esetben is, ha a fürdőszobánkban nincs ablak, így egy üvegajtó segítségével fényt engedhetünk be. Persze ide a víztiszta felületű megoldás nem a legjobb. Az intimitás megőrzése érdekében fürdőszobák nyílászárására a homokfújt vagy a savmart típusok a megfelelők. Vizesblokkok ajtóit homokfújt technikával készítik, így azok teljesen átláthatatlanok lesznek.

A ma készült üvegajtók már nagyon ellenállók. Az üveglap vastagsága legalább 8mm, de ennél vastagabbak is vannak. Bizonyos esetekben szükség lehet vastagabbra is, amely ellen tud állni a mindennapos igénybevételnek. Gyerekek számára sem jelentenek veszélyt, hiszen nem csapódnak és nem törnek. Jól nyílnak és záródnak.

AZ ÜVEGAJTÓK TÍPUSAI

Az olyan terekbe, ahol minden fényre szükség van, például folyosókra, kisebb terekbe, mindenképp olyan ajtókra van szükség, amelyek a létező legkevesebb fényt veszik el. Ilyen problémákra nyújtanak jó megoldást a keret nélküli üvegajtók.

Ha olyan helyre szeretnénk ajtót szerelni, ahol fontos a hang és a levegő szigetelése, akkor mindeneképp keret nélküli, tokra szerelhető üvegajtót kell vásárolnunk.

Kisebb helyiségeknél, ahol nincs elegendő hely a nyíló ajtóknak, a tolóajtó jelenti a megfelelő megoldást. A keret nélküli, üveg tolóajtók lehetnek egy-vagy kétszárnyúak, egy sínen mozognak. Amellett, hogy igen esztétikus látványt nyújtanak, tökéletes nyílászárók és térelválasztók.

Mivel az üvegajtók nagyon jól bírják a meleget, így wellness szállodákban is igen praktikusak a wellness keret nélküli üvegajtók. Jól tűrik a szauna melegét, a gőzkabin páráját és a sószoba levegőjét. Időtállók, könnyen tisztíthatók és látványosak.

Az üvegajtók egyetlen hátránya, hogy össze lehet fogdosni őket, érintésünk nyomot hagy rajtuk, de egy megfelelő nagyságú ajtónyitó fogantyúval ezt elkerülhetjük.

Ha attól tartanánk, hogy az üvegajtó túl áttetsző, túl sokat sejtet, akkor érdemes a világítást úgy alakítani, hogy az ajtóra is sok fény essen.