Tolóajtó vasalat

Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TOLÓAJTÓ VASALAT - AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A tolóajtó hasznosságához nem férhet kétség; sokan a helytakarékosság miatt döntenek mellette, mások elsősorban dizájnelemként és térelválasztóként tekintenek rá. A mozgatásuk tolóajtó vasalatok segítségével történik, amelyek lehetővé teszik a függőlegesen beépített ajtólapok vízszintes mozgatását.

A tolóajtók a legkülönfélébb anyagokból készülhetnek; fából, műfából, műanyagból, üvegből… Ezek más-más súlyt képviselnek, a tolóajtó vasalat feladata ezek stabil rögzítése, illetve a mozgathatóság biztosítása. A legegyszerűbb kivitelben készített tolóajtó vasalatok görgői műanyagból vagy könnyűfémből készült horonyprofilban futnak. Ezek csak kis súllyal rendelkező ajtólapok megtartására alkalmasak, és emiatt inkább erősebb megoldások használata lehet javasolt.

Abban az esetben, ha az ajtólap súlya eléri a 40 kilogrammot, nehéz kivitelű tolóajtóról beszélhetünk. Ezek esetében már nagyobb figyelmet kell fordítani a tolóajtó vasalat megválasztására, hiszen a műanyag görgős kivitel egyszerűen nem képes hosszú távon ellátni a feladatát. A tolóajtó vasalatok gyártója szinte minden termék esetében közzéteszi, milyen anyagú, vastagságú és súlyú ajtólapokhoz használható az adott termék.

Ha nincs kellő tapasztalatunk tolóajtó szerelés kapcsán, érdemes szakember segítségét kérni. Ha mégis mi magunk végeznénk, tartsunk szem előtt néhány szempontot. Érdemes tudni, hogy a leggyakrabban elkövetett hiba a tolóvasalat túlterheléséből keletkezik. Ha a maximális terhelhetőségénél nagyobb mértékben terheljük, hibás működésre kell számítani. Nincs más teendőnk, mint az ajtólapnak megfelelő teherbírással rendelkező tolóvasalatot választani.

Figyelnünk kell arra, hogy kellően erős rögzítést végezzünk. Ennek elmulasztása akár balesetveszélyes is lehet. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a futósín vízszintes területen legyen elhelyezve, különben hibás működés jelentkezhet. Sajnos meghibásodás jelentkezhet akkor is, ha a szárnyak és a takarólemez közé beszorul valami, esetleg a szárnyak közé kerülő tárgyak miatt az egyik ajtólap megbicsaklik.

Gondos szereléssel, illetve a tolóajtó vasalat időnkénti ellenőrzésével minimálisra csökkenthetjük a meghibásodás valószínűségét. A mozgó alkatrészeket évente, illetve rendellenes működés esetén meg kell vizsgálni, a hibás vagy hibásnak tűnő alkatrészeket pedig ki kell cserélni. A fémgörgős kocsi használata esetén a mozgó részeket kismértékben meg lehet zsírozni, ezzel javíthatjuk a futás minőségét. Nem szabad azonban ugyanezt tenni műanyag görgők esetén. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes szerek képesek tönkretenni a tolóajtó vasalat korrózióvédelmét, ezért mindig csak olyan készítményt használjunk a tisztítás során, ami kifejezetten alkalmas a vasalatok tisztítására és karbantartására.

Ha kellő figyelmet fordítunk a vasalat felszerelésére, illetve a karbantartására, akkor a tolóajtó remek szolgálatot tesz számunkra, és bizonyosan jó döntésként értékeljük majd a beszerelését. Ma már kiváló minőségű tolóajtókkal találkozunk. A BAUHAUS szakáruházak és webáruház kínálatában található tolóajtók a magas felhasználói igényeknek is képesek megfelelni. Válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelőt, és élvezzük számos előnyét!