Technikai ajtó

Megtekintés Rács Lista

9 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

9 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TECHNIKAI AJTÓ

A beltéri ajtók egy ritkábban használt fajtáját, amelyeket speciális körülmények esetében alkalmazunk, technikai beltéri ajtóknak hívjuk. A technikai ajtók sokoldalú és hosszú távú megoldást nyújtanak mellékhelyiségek, ipari épületek nyílászárójaként. A technikai ajtókat megvizsgálva a kedvező árfekvést, hosszú élettartamot, univerzális felhasználhatóságot tudjuk legfőbb erényként kiemelni. Emellett karbantartási igényük minimális, tisztításuk egyszerű.

A technikai ajtó alkalmas olyan helyiségek, csarnokok, műhelyek külső vagy belső zárására, ahol az ajtónak nem csupán a ki-bejárást biztosító szerepe van, hanem egy tartós, biztonságos és masszív nyílászáró funkcióját tölti be. A technikai ajtók tömör kivitelben, üvegbetét nélkül készülnek.

A technikai ajtók acélból készülnek, így hosszú élettartamúak, nem vetemednek el, hosszú ideig megtartják eredeti alakjukat. A technikai ajtóknak a tokja tömített, ezáltal hang- és hőszigetelést biztosít az adott helyiség számára.

A technikai ajtók rendszerint egyszárnyúak. Megkülönböztethetünk jobbos és balos nyílásirányt. Beszereléskor vagy akár később is tudunk változtatnia az ajtók nyílásirányán. A pánt felső része erősen rögzítve van az ajtólapban lévő erősítéshez, és ez teszi lehetővé a jobbos vagy balos nyílásirány megváltoztatását. Technikai ajtó vásárlásakor a gyártók mellékelnek az ajtóhoz egy műanyag zárnyelvet, acélreteszt, zárbetétet és természetesen kulcsokat is.

Ezek az ajtók leggyakrabban fehér vagy antracitszínűek, a színüket valójában egy alapfesték adja, további tartósítást, festést, kezelést igényelnek. A helyiség típusától függően meghatározott idő elteltével festeni, ápolni kell a felületét. Amennyiben ez nem történik meg, rozsdásodhat, és végül tönkremehet.

Az ajtótok felel az ajtószárny megfelelő rögzítéséért, stabilitásáért. Biztonsági szempontból rendkívül fontos a szerepe. Jellemzően tömítőgumival látják el a gyártók az ajtó és az ajtótok érintkezési sávjait. Egy jól beépített ajtó nem vetemedik el , nem hajlik meg, és a tokja, valamint a szárnya jól illeszkedik egymáshoz.

Az ajtó felépítése lehetővé teszi olyan helyiségekben való felhasználását, amelyben a víz közvetlen hatásainak van kitéve, illetve nedves, párás a levegő.

Technikai ajtó vásárlásakor is alaposan el kell olvasnunk a termékleírást, amelyen feltüntetik az ajtó súlyát, szélességét és magasságát, az ajtó tartozékait (kilincs, műanyag zárnyelv, acélretesz, szakállas zárbetét, kulcs), emellett az alkalmazhatóság helyét, anyagát és felületének típusát.

Szélesség és magasság terén univerzális méretekről beszélhetünk, a kínálatban szereplő technikai ajtók legtöbbször 200-210 centiméter magasak és 70-90 centiméter szélesek. Vásárolhatunk mellé rozsdamentes küszöböt, és egyéb elemeket, például kilincseket vagy egyéb biztonsági tartozékokat.

Tisztításuk könnyen és egyszerűen megoldható, az alapos festést, kezelést követően ezek a nyílászárók moshatóvá, jól tisztíthatóvá válnak. Nem válnak mattá, nem fakulnak meg a tisztítószerek által, azonban drótos kefékkel, agresszív tisztító eszközökkel ne súroljuk a felületüket!

A beépítési munkálatokat végző szakemberek figyelembe kell vegyék a helyiség jellegét, ahová a nyílászárót helyezik, emellett az esztétikai szempontokat és a hőmérsékleti viszonyokat is! Ezért már a választás során érdemes kikérni szakember véleményét a legmegfelelőbb technikai ajtó megvásárlása érdekében.

A technikai ajtókat tehát akkor kell beszerezni és beszereltetni, amikor valami miatt fokozott hangvédelemre van szükség, vagy túl magas páratartalmú helyiséget szeretnénk biztonságosan leválasztani az épület további részeitől, de akár az egészségi intézmények röntgenberendezései által kibocsátott sugárzás is technikai ajtó beszerelését igényli. Röntgenajtók esetében ólomlemezek kerülnek a beltéri ajtó lap, illetve tokszerkezetébe. Technikai ajtó alkalmazását igénylik az olyan esetek is, amikor bizonyos idő alatt a beltéri ajtónak ellen kell állnia tűznek és a füstnek, ilyenkor a tűzgátló- és füstgátló technikai ajtók alkalmazása szükségszerű. A tűzgátló ajtók több rétegből állnak, a két külső fedőréteg közé valamilyen tűzgátló anyagot helyeznek.

Mint a fenti leírásból kiolvasható, számos előnye lehet egy biztonságos technikai ajtónak, arra azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy megfelelő modellt válasszunk! Amennyiben a technikai ajtó mellett döntöttünk, a színes termékpalettának köszönhetően könnyen és gyorsan meg tudjuk vásárolni a legmegfelelőbb ilyen jellegű nyílászárót. Válogassunk kedvünkre a nagy választékból!