Mellékbejárati ajtó

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MELLÉKBEJÁRATI AJTÓ, A BIZTONSÁG ÉS KÉNYELEM

Amikor mellékbejárati ajtó beszerzéséről kezdünk el gondolkodni, először sokunknak egy szigetelés nélküli, egyszerű felépítésű ajtó jut eszünkbe. Kicsit tovább boncolgatva a témát, rájövünk, hogy sok-sok szempontból a mellékbejárati ajtó is legalább annyira fontos, mint a főbejárati. Amikor az ajtó a hátsó udvarra, a kert irányába néz, az ajtó nem kell tökéletesen tükrözze az épület stílusát, de nem üthet el nagyon tőle, ráadásul gyakorlati szempontból is meg kell feleljen a kor és a mi elvárásainknak egyaránt.

Az ajtók fontos szerepet töltenek be az épületeken, lehetővé teszik a ki-bejárást, ugyanakkor védik magánéletünket. Ráadásul esztétikai szerepük is van, érdekessé is tehetik a sima falakat, ezért megkülönböztetett figyelmet érdemelnek.

A mai ajtók különböző anyagokból készülnek, biztonsági rendszerekkel ellátottak, szépek, díszesek, ennélfogva változatosak. Családi házhoz, lakásokhoz, óvodához, iskolához, közintézményhez, valamint ipari épületekhez a legmegfelelőbb funkciókkal rendelkező ajtókat tudjuk kiválasztani.

A bejárati ajtók csoportján belül meg kell említeni a mellékbejárati ajtókat a lépcsőházi bejárati ajtók mellett. Minden helyiséghez a megfelelő ajtó kiválasztása a biztonság garanciája. Az ajtókat különböző csoportokba sorolhatjuk aszerint, hová helyezzük őket és milyen mértékű biztonságot várunk el tőlük. A biztonság egy mellékbejárati ajtó esetén is legalább annyira fontos, mint a főbejárati ajtóknál. Alapvetően fából és műanyagból készülnek, többnyire üvegfelületet is tartalmaznak, ezáltal fényt bocsátanak be.

Az üvegezett ajtó tágítja a teret, az üveg önmagában dekorációs elemként is szolgálhat, miközben rajta keresztül fény árad be a helyiségbe. Az üveg leginkább az ajtó felső részét díszíti, de választhatunk olyan modelleket is, amelyeknél az ajtó teljes hosszát bizonyos szélességben üveg fedi. Maga az üveg leginkább matt, tehát nem tudunk átlátni rajta.

A mellékbejárati ajtók egyszárnyúak. Megkülönböztethetünk jobbos és balos nyílásirányt. Méretük változó, éppen ezért mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet, azonban a legtöbb modell szélessége 90-100 centiméter, magasságuk pedig 200-210 centiméter.

A tok szerkezetének felépítésében is különböznek a mellékbejárati ajtók. A légkamrák számát, a beépítési mélységet, az anyagkeménységet, valamint a hang- és hőszigetelési képességet is feltünteti a gyártó. Ezekre fordítsunk figyelmet vásárláskor! A minőségi nyílászárókba egy horganyzott acélmerevítőt helyeznek el, ez garantálja a zökkenőmentes működést, nem vetemedik, nem hajlik meg, valamint jól illeszkedik egymáshoz a tok és a szárny.

Minden termék csomagolásán feltüntetik a gyártók az ajtó súlyát, szélességét és magasságát, színét és anyagát, emellett az alkalmazhatóságot; vannak olyan mellékbejárati ajtók, amelyek csak fedett térben javasoltak.

Szigetelés tekintetében elmondhatjuk, hogy a szigetelőanyagot egyfelől az ajtószárny tartalmazhatja, másfelől a tok és az ajtószárny köré helyezett gumitömítés. Felmerül a kérdés, hogy műanyag- vagy faajtót válasszunk. Mindkét típusból vannak szigetelési szempontból is minőségi darabok. E kérdés eldöntésében ízlésünk és lakásunk, házunk stílusa lesz majd döntő.

A faajtókat leginkább natúr kivitelben, kezeletlenül tudjuk megvásárolni, majd ezután következhet a fafelület kezelése, festése, tartósítása a minél hosszabb élettartam elérése érdekében. Szállításuk védőfóliával beborítva történik, semmilyen sérülés, karcolás nem érheti őket útközben. Az ajtó beépítése vagy új ház falába történik; ez az egyszerűbb és kényelmesebb mód, vagy pedig renoválás alkalmával a régi mellékbejárati ajtót egy új váltja fel. Ilyen esetben a lehető legnagyobb mértékben kövesse a régi ajtó dimenzióit az új, ellenkező esetben falat kell bontanunk vagy toldanunk.

A mellékbejárati ajtók tisztítása ugyanúgy történik, mint bármelyik másik nyílászáróé. Mellőzni kell a maró hatású tisztítószereket mind a fából, mind a műanyagból készült ajtók esetében. Az üvegezett részhez természetesen üvegtisztítót használunk.

A házépítés során, mint annyi sok minden másról, erről is döntést kell hoznunk: szükségünk van-e hátsó mellékbejáratra, ha igen, hol és milyen ajtóval szeretnénk ellátni. Számos előnye van egy hátsó bejáratnak, arra azonban érdemes figyelmet fordítani, hogy ne vegye át a főbejárat szerepét, csak valóban indokolt esetben használjuk. Amennyiben a mellékbejárat mellett döntöttünk, a színes termékpalettának köszönhetően könnyen és gyorsan meg tudjuk vásárolni a legmegfelelőbb nyílászárót is. Válogassunk, kedvünkre a mellékbejárati ajtók nagy választékából!