Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Vibrátor és térkőroppantó

Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

5 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LAPVIBRÁTOR ÉS TÉRKŐROPPANTÓ – PROFI MUNKA KÖNNYEDÉN

Ha térköveket szeretnénk lerakni, épített udvart szeretnénk kialakítani vagy csupán kocsibehajtókat építenénk, különböző gépekre lesz szükségünk. Ha olyan kertet szeretnénk kialakítani, ami minden igényünknek megfelel, ahol bármikor kényelmesen közlekedhetünk, ahol nem kell sáros pocsolyákban lépkedni, ahol kényelmesen felállíthatjuk a kerti bútorainkat és a grilleket, akkor kerttervezést és kertrendezést kell végeznünk. Ehhez viszont elengedhetetlenek a különböző szilárd burkolatok, amelyek elkészítésében nagy segítséget jelentenek a lapvibrátorok és a térkőroppantó berendezések. De mire is használjuk valójában ezeket az eszközöket?

BEMUTATJUK A LAPVIBRÁTORT

A lapvibrátor többféle elnevezéssel került be a köztudatba, gyakran tömörítőlap, tálcavibrátor vagy döngölő névvel illetjük őket. Mivel a talaj különböző szemcsékből és anyagokból tevődik össze, ezért a részecskéi között nedvesség és levegő bújik meg. Emiatt tömörítésre van szükség, mielőtt térkőlerakáshoz, járdaépítéshez, útilapok elhelyezéséhez kezdenénk. Mint tudjuk, a tömörítő hatáshoz energiára van szükség, ebben segítenek ezek a gépek. A lapvibrátornak köszönhetően eredményes munkát végezhetünk. A használatával kellő tömörséget érhetünk el a kifejezetten laza szerkezetű talajok esetén is, így garantálni tudjuk a megfelelő alátámasztást az épített szerkezetek és a járófelületek számára.

Hasznos tudni, hogy vibrációs felületi tömörítő gépet használunk rendszerint a kis területű, vízszintes elrendezésű létesítmények betonburkolatainak kivitelezésénél, betonkő burkolatok építésénél, a zúzottkőrétegek, az aszfaltkeverékek és hidegaszfalt tömörítésekor, illetve talajstabilizációs útépítéskor is. A BAUHAUS szakáruházakban és webáruházban megvásárolható lapvibrátorok elsősorban lakossági felhasználásra készülnek, ennek megfelelően a kisebb területek tömörítése során nyújtanak ideális választást.

BEMUTATKOZIK A TÉRKŐROPPANTÓ IS

Az építőiparban számos elnevezés meghonosodott: térkőroppantó, térkőtörő, burkolókő-roppantó, térkővágó… De mire is jók valójában ezek az eszközök? A segítségével kiválóan méretezhetünk és darabolhatunk cementkötésű térköveket, puha homokköveket, tömör téglákat és viacolor burkolóköveket is. Az eszköz használatával hatékony munkát végezhetünk, így szép vonalvezetésű kocsibeállókat és járdákat építhetünk. A segítségükkel akár 2 centiméter vékony kőszeleteket is kialakíthatunk, így a leeső darabok tökéletesen hasznosíthatók.

AMIT A TÉRKÖVEZÉSNÉL TUDNI KELL…

Ha térkövet szeretnénk elhelyezni az udvarunkban, ez esetben megfelelő alapot kell biztosítanunk számára. Legelső lépésben ki kell ásnunk a megfelelő alapot; ennek mélysége a várható terheléstől függ. Minél nagyobb terhelés éri majd a burkolatot, annál mélyebb alapra van szükségünk. Ha csupán a járókelők súlyát kell elbírja, abban az esetben 20-30 centiméteres alap is elegendő lehet, kocsibeállók és nagyobb terhelésű felületek esetén viszont 50-70 centiméter mélyre kell ásnunk. Ezt természetesen befolyásolhatja a talaj összetétele, illetve állaga is. Nem szabad elfelejteni, hogy a kiásott alap alját is vissza kell döngölnünk!

Miután kiástuk az alapot, illetve pontosan kijelöltük a térkövezés helyét, el kell készítenünk a szegélyeket. A stabil rögzítés érdekében a burkolatot tartó térkő szegélyelemeket betonágyba kell helyezni. Fontos, hogy ezeket az elemeket mindkét oldalon megtámasszuk betonnal, mivel csak így biztosítható a stabilitásuk!

Ezt követően gondoskodnunk kell a teherhordó réteg kialakításáról. Érdemes zúzottkőből készíteni, ami jobb tömörítést biztosít a gyakran használt sódernél. Továbbá jobb vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik. A teherhordó rétegre pedig valamilyen apróbb szemcsés murva kerül, amely lehet apróbb szemcsés zúzottkő mészkőből vagy bazaltból készítve, illetve sóder is. Megfelelő lépésnagyságokkal haladva a lapvibrátor nagyjából háromszori nekifutásra képes tökéletesen tömöríteni az ilyen felületet. Ezután már csak egy ágyazóréteg elhelyezéséről kell gondoskodnunk, ami biztosítja a térkövek egyenletes alátámasztását. Ennek köszönhető, hogy a térkövekre ható terhelés egyenletesen eloszlik, így a kövek nem törnek nagyobb terhelés alatt sem. Végül pedig következhet a térkövek lerakása, illetve a fugázóhomok beseprése. Nagyjából 4-6 hét után érdemes újra elvégezni a fugázást és a burkolat besöprését, mivel a burkolat egy ideig ülepedni fog.