Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Térkő

Megtekintés Rács Lista

1-9/33 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/33 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TÉRKŐ, AZ ESZTÉTIKA ÉS A GYAKORLATIASSÁG TALÁLKOZÁSA

Évekkel ezelőtt a térköveket a közterületek burkolására használták. Leginkább városközpontokban, sétálóutcákon, parkokban találkozhattunk velük. A térkővel történő talajburkolás sokkal szebb és időtállóbb volt, mint az egyszerű, szürke beton.

Manapság azonban egyre több családi ház udvarát futják végig a különböző színű, alakú és impozánsabbnál impozánsabb térkövek, térkőkombinációk.

A TÉRKŐ FELHASZNÁLÁSA

Nem kell feltétlenül új házat építeni ahhoz, hogy szép és rendezett otthonunk legyen. Ha a meglévő szürke betonjárdánk nem bírta a téli strapát, felpattogzott, vagy csak egyszerűen megrágta az idő vasfoga, egyszerűen lecserélhetjük számunkra tetszőleges térkő burkolattal. Felhasználhatjuk teraszok, lépcsők, kerti és ház körüli utak burkolására, egy hangulatos kerti pihenőhely kialakítására. Egyszerűen befedhetjük vele a garázsbejárót vagy a parkolót. Szakember segítségével akár szökőkutakat vagy sziklakerteket is építhetünk udvarunkba.

ELŐNYEI A BETON JÁRDÁVAL SZEMBEN

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mivel jobb a térkővel beborított terület, mint a lebetonozott. Az esztétikai előnyök a legnyilvánvalóbbak. A térkővel történő borítás sokkal tetszetősebb, mint az egyszerű szürke beton. A betonnal ellentétben térkövek nagy színválasztékban kaphatók. A világos színektől egészen a sötétebb színekig minden árnyalatban megvásárolhatók. A betonfelületek kialakítása unalmas: nagy betonlapokban éktelenkednek. Ezzel szemben a térköveknek változatos a formavilága, sokféle formában kaphatók, így olyan járófelületeket alakíthatunk ki, amilyet csak szeretnénk.

A térkövekkel burkolt területek több évtizedes használatra készülnek. Ezért nagy előnyük, hogy tartósak. Jól bírják a fagyot, nem pattogzanak fel. A térköveknek sem a színe, sem az anyaga nem kopik, hiszen kopásálló felülettel vannak ellátva.

Amennyiben kertünk, udvarunk ilyen módon van bevonva, nem kell attól tartanunk, hogy télen, a jeges betonon elcsúszunk, hiszen a térkövek csúszásgátlóval is el vannak látva.

Az előnyei közé tartozik még, hogy könnyű a lerakása és sérülésmentesen fel is szedhető. Ez a betonról nem mondható el.

HOGYAN TARTSUK TISZTÁN?

A térkő burkolatunk akkor marad szép, ha rendszeresen tisztán tartjuk. Hogy színe sokáig megmaradjon, érdemes hetente lesöpörni és havonta legalább egyszer lelocsolni. Ha ezt nem tesszük meg, a pórusokba beépül a por, és ez ronthat az esztétikai élményen.

Természetesen van esély rá, hogy a kövek közötti hézagokból kinő a gaz. Ezt is rendszeresen tépjük ki. A hó és jég olvadása után, kora tavasszal mossuk le a felületét, hogy megszabaduljunk az esetleges sótól, sártól.

Amennyiben makacsabb szennyeződéssel találkozunk, a tisztítást érdemes nagynyomású vízsugárral elvégezni. Ez azonban csak 5 évente ajánlott. Igyekezzünk elkerülni a vegyszerek használatát, hiszen ezek károsíthatják a térkő színét. Ha olyan foltokkal találkozunk, amelyeket saját kezűleg nem tudunk eltávolítani, bízzuk ezt szakemberekre.

A TÉRBURKOLÁS MENETE

A tökéletes eredmény érdekében a térkő lerakását bízzuk hozzáértő személyekre, hiszen ők rendelkeznek megfelelő tudással és megfelelő eszközökkel.

A burkolat várható terheltsége határozza meg a burkolathoz szükséges alap mélységet. Azoknak a felületeknek nem szükséges mély alap, amelyek gyalogos forgalomhoz készülnek. Gépjárműs forgalomhoz viszont már mélyebb alapra van szükség.

A térkő pontos helyének kijelölése után az alap alját zúzott kővel vagy homokos kaviccsal töltjük ki, amit lapvibrátorral elegyenlítünk. A következő szakasz a szegélyek bebetonozása. Ez után a kiegyenlítő réteget alakítjuk ki. Ezt kisebb szemcsenagyságú zúzott kőből kell kialakítani 5 centiméteres vastagságban. Majd ezt a réteget is kiegyenlítgetjük, tömörítjük. Ne feledkezzünk meg a talaj megfelelő lejtésképzéséről sem!

Ezt követi a még finomabb kövekkel, szemcsékkel történő ágyazó réteg kialakítása. Ez 3-5 centiméter vastagságú. Ezt a réteget nem kell tömöríteni, hiszen a térkövek lerakása után ezt úgyis megtesszük. Ekkor megkezdhetjük a térkövek lerakását. Mindig előre haladjunk magunk előtt. Egy gumikalapács segítségével igazítsuk a térköveket a helyükre. Amennyiben szükséges, vágjuk méretre a köveket. Amikor a lerakást befejeztük, kezdhetjük a fugázást. Ehhez a művelethez apró szemű kvarchomokot használjunk, mert ez jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. Fugázás után a burkolatot még vibrálni kell. Érdemes gumilapos eszközt használni, mert az nem okoz kárt a térkőben. Ezt legalább ötször ismételjük meg. Néhány hét után pedig szükség lehet a fugákban lévő homok pótlására is, hiszen a vibrálás miatt a homok összetömörödik. A fentiek után pedig a térkő burkolatunk azonnal terhelhető.