Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Szalagcsiszoló

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZALAGCSISZOLÓ – TÖKÉLETES CSISZOLÓGÉP NAGY FELÜLETEK

A szalagcsiszoló hatékony segítséget jelent a nagy felületek csiszolása során. A csiszológépek között számos megoldással találkozunk, ám ha nagy felületről jelentős mennyiségű anyagot kell eltávolítanunk, ráadásul a felületnek kifejezetten síknak kell lennie, akkor a szalagcsiszoló a legjobb választás.

A szalagcsiszoló alakja elsősorban egy gyalugéphez hasonlítható, azonban az anyagleválasztást csiszolóanyaggal végzi el. Maga a csiszolóanyag határozza meg, hogy a szalagcsiszoló durva vagy finom csiszolást végez. A csiszolás milyensége természetesen függ a gép teljesítményétől és a fordulatszámától is.

Ahogyan említettük, a szalagcsiszoló elsősorban síkcsiszolásra alkalmas, ennek ellenére érdemes tudni, hogy ennél többet is nyújt számunkra. Habár a szalagcsiszolók között különböző ipari és állványos gépeket is találunk, a „közönséges” kézi szalagcsiszoló is sokféle tulajdonsággal készülnek, más-más feladatokra specializálva.

A szalagcsiszolók hatékonyságát jelentős mértékben határozza meg a motorteljesítményük. A villanymotor fordulatszámát ezeknél a szerszámgépeknél lassító áttétellel redukálják, ami növeli a henger, illetve közvetett módon a csiszolószalag forgatónyomatékát, vagyis terhelhetőbbé válik. A lakossági felhasználásra szánt gépek esetében rendszerint 600-800 W teljesítménnyel találkozunk. Ezekkel már kifejezetten hatékonyan dolgozhatunk, de ha rendszeres használatra keresünk megfelelő csiszológépet, érdemes a 700-800 wattos kategóriából választani.

A motorteljesítmény mellett érdemes figyelmet fordítani a szalag percenkénti sebességére is; nagyjából 200 és 450 közötti üresjárási fordulattal találkozunk. A kisebb gépek esetében jellemzően kisebb ez az érték, a nagyobb gépeknél nagyobb… Egyes korszerű szalagcsiszolók esetében lehetőségünk van a szalagsebesség fokozatmentes változtatására, ez azonban csak bizonyos szélsőértékek között érvényes, tehát nincs lehetőség az álló állapot és a maximális fordulatszám közötti teljes tartomány szabályozására. Erre azonban nincs is szükség a gyakorlatban. Érdemes alaposan áttekinteni a kínálatot, hiszen gyakran egy-egy gyártó termékei között is különböző karakterisztikával rendelkező gépeket találunk. A választási lehetőségek tehát szélesek, csupán figyelmet kell fordítanunk a különböző jellemzőkre annak érdekében, hogy a számunkra leginkább megfelelő gépet vásárolhassuk meg!

Bizonyos esetekben kifejezetten kis szalagsebességre van szükség, illetve léteznek olyan feladatok, amikor a nagy csiszolási sebességből adódó hőtermelődés problémát okozhat. Ha csupán fafelületeket szeretnénk csiszolni, az esetben nem igazán kell ezzel a szemponttal foglalkoznunk, ellenben ha műanyagok csiszolását is végeznénk, a jelentős hőterhelés akár a megmunkált anyag deformálódását is előidézheti.

A szalagcsiszolók gyakorlatilag elképzelhetetlenek megfelelő porelszívás nélkül. Mivel minden egyes szalagcsiszoló úgynevezett „nagylehordású” csiszológép, ezért elengedhetetlen a lecsiszolt por azonnali elszívása. A gyártók különböző megoldásokat alkalmaznak, amelyek szerkezeti felépítésükben némileg eltérnek egymástól, alapjaikban azonban hasonlók. Minden egyes szalagcsiszoló esetében az elszívóhatást a meghajtómotor légárama hozza létre. Ennek köszönhetően a lecsiszolt por a porzsákban gyűlik össze. Egyes korszerű szalagcsiszolók esetében filteres megoldással találkozhatunk, ami lényegesen hatékonyabb a vászonzsákos módszernél.

Fontos tudni, hogy a megfelelő hatékonysággal végzett porelszívás több szempont miatt is fontos. Természetesen a legfontosabb az egészségünk; a finom por belégzése rosszullétet és egészségkárosodást okozhatna, különösen abban az esetben, ha a lecsiszolt anyag vegyi anyagokat tartalmaz. Valljuk be, a porelszívást azért is kedveljük, mert munka után kevesebbet kell takarítanunk, valamint a szálló por nem teríti be a műhelyünket és a felszereléseinket! Nem elhanyagolható az sem, hogy az elszívásnak köszönhetően a csiszolóanyag a pormentes, szilárd felülettel érintkezik, vagyis a por kisebb mértékben tömíti el a szalag szemcséi közötti réseket. Ennek köszönhetően a szalagok tovább használhatók, ritkábban kell cserélnünk őket. Persze az elszívás csak akkor lehet elég hatékony, ha a porzsák nem telítődött. Érdemes minél gyakrabban üríteni, mert a szívóhatás annál kevésbé érvényesül, minél több por van a zsákban.

A korszerű gépek esetében könnyedén elvégezhetjük a csiszolószalag cseréjét; ez rendszerint egy kar kifordításával, illetve a hátrahúzott görgő segítségével lehetséges. Az újabb gépek esetében a szalag egyenes futásának beállítása automatikusan történik, a kevésbé korszerű szalagcsiszolók esetében egy szabadonfutó görgő tengelyirányú elmozdításával végezhetjük el a beállítást.

Felvetődik a kérdés, hogy mire figyeljünk még szalagcsiszoló vásárlás, illetve kiválasztás során. Az ergonómia kérdése fontos lehet, hiszen egy kézi szalagcsiszoló súlya jellemzően 2,5 és 5 kilogramm között változik, ráadásul bizonyos nyomóerőt is ki kell fejtenünk. Ha nagy felületek csiszolását végezzük, a karunk egészen biztosan el fog fáradni, ezért egyáltalán nem mellékes, hogy a gép milyen fogantyúkkal rendelkezik! Érdemes előnyben részesíteni a gumírozott markolatokkal rendelkező gépeket. A szalagcsiszoló tipikus kézkezes gép, a gyártók igyekeznek minél inkább kényelmes megoldást választani, de az igényeink eltérők lehetnek a markolatok elhelyezését illetően. Ezt is tartsuk szem előtt! Illetve kerüljük el az ismeretlen gyártóktól származó, kétes minőségű, olcsó szalagcsiszoló gépeket! A BAUHAUS kínálatában neves gyártók magas ár-érték aránnyal rendelkező gépeivel találkozhatunk. Ismerjük meg őket, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő szalagcsiszolót!