Virágláda és dézsa

Megtekintés Rács Lista

1-9/40 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/40 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VIRÁGLÁDA ÉS DÉZSA

Amint kisüt a nap, és melegedni kezd tavasszal az idő, ellenálhatatlan vágyat érzünk arra, hogy kivonuljunk kertünkbe vagy teraszunkra, hogy megkezdjük a virágok és más növények ültetését. Manapság már nagyon sok fajta virágcseréppel, virágtartóval, kaspóval, balkonládával és virágládával találkozunk. Kisebbekkel, nagyobbakkal, változatos színekben és formákban. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének és igényének megfelelő darabot.

Amennyiben nem rendelkezünk kerttel, csak egy kis udvarral, vagy csak csoportosítani, különválasztani szeretnénk az adott növénytípusokat, és a számukra megfelelő helyre tenni, akkor tökéletes megoldást jelentenek számunkra a virágládák és dézsák. Vásárolhatunk nagyobbakat, kisebbeket, négyzet és téglalap alakúakat. Amennyiben virágdézsára esik a választásunk, azokat, természetesen, kerek dézsaformában tudjuk elérni. Fából, műanyagból és agyagból készült virágládák között tudunk válogatni.

A fa virágládák és virágdézsák esztétikusak, ezért fantasztikusan díszítik a kertet, a teraszt és az erkélyt. Ültethetünk bele haszon- és dísznövényeket is. Segítségükkel teraszainkon, balkonjainkon egy kis konyhakertet is létrehozhatunk, így, amikor szükségünk van rá, friss zöldségeket és fűszernövényeket szedhetünk. És nap mint nap gyönyörködhetünk bennük. Természetes anyagból készülnek, ezért tökéletesen harmonizálnak a növényekkel és a környezettel. Akár még térelválasztásra is alkalmasak. Keményfából készülnek, ezért időtállók és strapabírók. Az akác kitűnően megfelel erre a célra, hiszen ezek a fafajták jól tűrik az időjárás kellemetlen hatásait. A telítés, azaz nyomás alatti impregnálás, során a lécekbe nagy nyomással telítőanyagot fecskendeznek be, amelybe rovar- és gombaölőszereket is kevernek. A kezelésnek köszönhetően a fa lassabban kap lángra tűz esetén, illetve ellenállóvá válik a környezeti viszontagságokkal szemben.

Előnyös tulajdonsága, hogy jó hőszigetelő, ezért megóvja növényeink gyökerét a gyors hőmérséklet-ingadozástól. Jó klímát biztosít virágainknak. Az akác virágládák kint és bent is ideális megoldást jelentenek. Növényeink teleltetésére is alkalmasak.

Fontos, hogy a virágládák alja ki legyen lyukasztva 30-40 centiméterenként, hogy a felesleges víz távozhasson.

A rácsos virágládák igénylik, hogy a növény ne közvetlenül a ládába legyen ültetve, hiszen az kipotyogna. Vásárolhatunk geotextillel bélelt virágládákat, ez megakadályozza a föld kipotyogását, de mégis lehetővé teszi, hogy a locsolás és az esőzések során összegyülemlett víz távozzon. Amennyiben összegyülemlik a virágtartó alján, az előbb vagy utóbb növényeink pusztulásához vezet. A geotextil megvédi a fát a korhadástól. Rácsos változatba futó növényeket is ültethetünk.

MITŐL ELLENÁLLÓK A FA VIRÁGTARTÓK?

Egyes fafajtákból készült termékek, a nedves talajjal és környezettel találkozva, igen hamar korhadásnak indulnak. Így rövid idő után, bizony, csereérettek lesznek, vagy javításra szorulnak. Az akácfából készült virágládák azonban éveken át megőrzik eredeti minőségüket. A bennük található csersavak miatt nem árt nekik a nedvesség. A vizes talajjal érintkezve is több éven át változatlanul díszítik otthonunkat. Az említett savak megakadályozzák a különböző rothasztó hatású gombák és kártevő rovarok elszaporodását. Minden termék, ami akácfából készül, jóval meghaladja a más fafajtából készült termékek élettartamát, ezért nem kell fa virágládáinkat sem gyakran cserélni.

MIRE ÜGYELJÜNK, AMIKOR VIRÁGLÁDÁBA ÜLTETÜNK?

Növényültetés során vannak bizonyos apróságok, de mégis fontos tényezők, amelyekre érdemes odafigyelni. Az első ilyen, hogy nem szabad túlzsúfolnunk a virágládákat. A növények megfelelő fejlődéséhez szükségük van elegendő helyre és tápanyagra. Ezt csak úgy lehet elérni, ha nem ültetünk nagyon sok virágot egy helyre, mert elszívják egymás elől a vizet és az egyéb hasznos tápanyagokat. Ültetéskor tartsuk be a megfelelő tőtávolságot. Ne ültessük a növényeket túl közel egymáshoz.

Egy virágládába mindig olyan virágokat vagy növényeket ültessünk, amelyeknek egyforma szükségleteik vannak. A napot igénylőket ne helyezzük ugyanabba a ládába, mint az árnyékot kedvelő növényeket. E két típust külön kell választani, és az udvar vagy a kert más pontjára helyezni.

A magasabb szárú növényeket mindig a hátsó sorba ültessük, előre pedig az alacsonyabbakat. Azért, hogy a víz könnyen át tudja járni az egész virágládát, érdemes homokot keverni a földbe. Ez meglazítja a közeget. Az aljára agyaggranulátumot, kavicsot, agyagdarabokat is tehetünk, hogy elkerüljük a földkimosódást.